Brandweervoorpost voor drie PAJOTSE gemeenten

C21

Brandweervoorpost voor drie PAJOTSE gemeenten

Editiepajot_galm_steen_1_bewerkt
De eerste steen van de voorpost ligt er. - Foto's Marc Colpaert
 
Editiepajot_galm_steen_3_bewerkt
 
Editiepajot_galm_steen_4_bewerkt
 
Editiepajot_galm_steen_5_bewerkt
 

Het is zover. Na jaren van onderhandelen en ijveren voor een nog betere dienstverlening inzake veiligheid aan de bevolking in deze vaak vergeten hoek van het Pajottenland, steekt de fundering van onze intergemeentelijke brandweervoorpost net boven de grond uit. Het is het eerste teken van een geslaagde samenwerking tussen drie eensgezinde gemeentebesturen die voluit gekozen hebben voor verandering op eigen initiatief, zonder bijkomende middelen van hogerhand.

"We mochten niet blijven talmen en zijn dan ook sinds 2005, op initiatief van collega burgemeester Kris Poelaert, ere wie ere toekomt, actief bezig met dit dossier. Samen met collega Luc Deneyer uit Bever en de lokale colleges en gemeenteraden en met de steun van provinciegouverneur De Witte hebben we niet stilgezeten", vertelde burgemeester Pierre Deneyer.
 
" Het initiatief is er gekomen op basis van de vaststelling dat er sinds vele jaren problemen ontstaan zijn in de regio voor wat betreft de hulpverlening aan onze inwoners. We denken daarbij aan de vrij lange aanrijtijden, communicatieproblemen tussen hulpdiensten onderling en aan de taalproblematiek die zich telkens manifesteerde bij het uitrukken van levensnoodzakelijke hulp door brandweer- en MUG-diensten. We waren het er over eens: zo kon het niet verder. De eerste contacten met de overheid over deze problematiek dateren al van 1998, na zware ongevallen in de Herhout en de Langestraat. De gesprekken kwamen er toen nog onder impuls van burgemeester Georges Cardoen", aldus Pierre Deneyer
 
"Jarenlang hebben we dan geijverd om de MUG-dienstverlening te optimaliseren, mét resultaat. Eerst via de MUG Geraardsbergen, het PIT te Halle en nu ook de MUG-wagen die recent in gebruik werd genomen in Halle. We hopen op deze manier de gebreken die we nu en dan moesten vaststellen niet alleen aan de kaak te hebben gesteld, maar ook grotendeels te hebben opgelost", vertelde Pierre Deneyer.
 
Dan rest nog het belangrijke dossier van de brandweerhervorming dat vandaagvolledig lijkt te zijn stilgevallen. Op 19 april 2010 heb ik omtrent deze zaak nog een brief gericht aan minister Turtelboom. Hopelijk wordt dit hoogstnoodzakelijke werk in de nabije toekomst voortgezet, want uit de praktijk blijkt dat er nog werk aan de winkel is. Niet aalleen voor wat betreft structurele hervormingen, maar ook op het vlak van efficiënte communicatie op alle niveaus.
 
Terug naar Tollembeek. Het intergemeentelijk initiatief van deze brandweervoorpost, die zal worden geoperationaliseerd door de brandweer van Lennik, bestaat al sinds 2005. De onderhandelingen waren zwaar, het project is zwaar voor drie kleine landelijke gemeentes, want u moet rekenen dat we voor de realisatie van deze noodzakelijke investering niet 1 eurocent aan subsidies hebben mogen ontvangen.
 
 
Dat brengt ons bij de vermoedelijke kostprijs van het geheel:
 
Samen zullen de drie gemeenten in totaal om en bij de 2 miljoen euro investeren in het gebouw en de aanhorigheden. Daaronder vallen de aankoop van het terrein, het saneren van het terrein, de bouw van de voorpost en de aankoop van enkele voertuigen die ons oorspronkelijk waren toegezegd. Nu mag al genoteerd worden dat deze laatste toegeving van drie vastberaden gemeentebesturen een eenmalig feit is.
 
We hoeven u niet te vertellen dat dit financieel een zware dobber is in het globale gemeentelijke beleid ondanks het feit dat de kosten kunnen worden gespreid volgens een verdeelsleutel waarbij de gemeente Galmaarden 44,76%, de gemeente Herne 43,30% en de gemeente Bever 11,94% ten laste neemt.
 
Indien alles volgens plan mag blijven verlopen, zou de afgewerkte en gebruiksklare voorpost een feit moeten zijn in het voorjaar van 2011. De lange winterperiode van dit jaar heeft al wat roet in het eten gegooid, maar we vertrouwen erop dat bouwheer intercommunale Haviland, architect Van Caelenberg en hoofdaannemer Vandenbussche verder alles op alles zullen zetten om samen met ons een geslaagd project af te ronden.
 
Afsluitend rest me nog een woord van dank te richten aan alle mensen die bij dit project hun steentje hebben bijgedragen. Wij zullen straks letterlijk nog ons eerste steentje leggen.
 
Dank aan de burgemeesters, schepenen en raadsleden van de gemeenten Galmaarden, Herne en Bever om de belangrijke meerwaarde van dit project in te zien en volmondig te ondersteunen. In het bijzonder vermeld ik graag burgemeester Willy De Waele van Lennik die het project van bij de start heeft begeleid en gesteund. Dank ook aan diezelfde mensen van de ons omringende gemeenten op wier hulp we blijvend zullen moeten kunnen rekenen.
 
Dank aan de bouwheer, intercommunale Haviland en in het bijzonder aan de projectcoördinator Erik De Doncker. Dank aan architect Van Caelenberg en zijn medewerkers die na een architectuurwedstrijd met zijn ontwerp een strenge jury wist te overtuigen van een praktisch en kostenefficiënt concept. Tijdens de aansluitende receptie zullen trouwens de plannen en beelden van het gebouw geprojecteerd worden in zaal Willem Tell iets verderop.
 
Dank aan aannemer Vandenbussche en onderaannemers die in het verleden al hebben bewezen dat ze tot mooie projecten in staat zijn. We hopen van deze werf hetzelfde.
 
Uiteraard mijn speciale dank aan de aanwezige brandweerlui die ons in de toekomst mee zullen ondersteunen bij de werking van onze voorpost, dank aan de gemeenteambtenaren die het dossier behandelen, dank aan de collega's van de ons omringende schepencolleges en gemeenteraden en in het bijzonder dank aan de heer De Witte, provinciegouverneur aan de vorige minister van Binnenlandse zaken, Patrick Dewael en aan mevrouw Turtelboom, minister van binnenlandse zaken.
 
Tot slot mag ik niet vergeten om ook brandweercommandant Roessems van de Lennikse brandweer te betrekken in mijn dank- en lofbetuiging. Hij volgt het hele verhaal van meet af aan correct, nauwkeurig en op de voet op in het voordeel van elk van de betrokken partijen.
 
Op naar een veilige toekomst voor al onze inwoners aldus de burgemeesters Kris Poelaert van Herne, Pierre Dneyer uit Galmaarden en Luc Deneyer uit Bever.
 
“ Een voorpost kan niet functioneren zonder personeel”, vertelde brandweercommandant Koen Roessems tenslotte. “ Ik doe dan ook een warme oproep naar mensen woonachtig in deze drie gemeenten die er iets voor voelen om in te tekenen voor de boeiende job van vrijwillige brandweerman-ambulancier. Want zonder personeel en materieel is een brandweervoorpost uiteraard niets. Vandaag beschikken wij al over 21 opgeleide vrijwilligers, straks gaan er nog eens 8 van start met de opleidingen. Voor een goeddraaiende voorpost hebben wij in totaal een 35 tal mensen nodig. We hebben er echter goede hoop op, dat ook dit verhaal een goede afloop zal kennen”, besluit Roessems.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 jun 2010
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief