LENNIK - Rampoefening in Zonnestraal

C21

LENNIK - Rampoefening in Zonnestraal

Editiepajot_lennik_rampoefening_01_tom_vierendeels
De brandweer moest enkele slachtoffers bevrijden uit het gebouw - Foto's © Tom Vierendeels
 
Editiepajot_lennik_rampoefening_02_tom_vierendeels
Editiepajot_lennik_rampoefening_03_tom_vierendeels
Editiepajot_lennik_rampoefening_04_tom_vierendeels
 
Editiepajot_lennik_rampoefening_05_tom_vierendeels
Editiepajot_lennik_rampoefening_06_tom_vierendeels
Editiepajot_lennik_rampoefening_07_tom_vierendeels
 
Editiepajot_lennik_rampoefening_08_tom_vierendeels
Editiepajot_lennik_rampoefening_09_tom_vierendeels
Editiepajot_lennik_rampoefening_10_tom_vierendeels
 

Woensdagnamiddag vond in opdracht van de F.O.D. Volksgezondheid een grote rampoefening plaats in het centrum van Lennik. Het betrof een brand op de tweede verdieping van Zonnestraal, een home voor volwassenen met een beperking. De tweeënzestig bewoners wisten niet dat het om een oefening ging en dienden geëvacueerd te worden. De drie verschillende disciplines, brandweer, medische en politie, kwamen ter plaatse.

Het reële scenario werd vanaf het begin begeleid door dokter Coppens, inspecteur van de FOD Volksgezondheid. Zij had ook de opdracht gegeven aan het brandweerkorps van Lennik om een multidisciplinaire oefening te organiseren. Zonnestraal werd gecontacteerd en zij stemden meteen toe. Diensten die meewerkten aan de oefening waren politiezone Pajottenland, gemeentediensten, de instelling Zonnestraal, het Maria Ziekenhuis uit Halle die medische teams ter plaatse stuurde en het Rode Kruis.

Algemeen directeur van Zonnestraal, Filip Slosse, kent als geen ander het belang van een goede brandpreventie. “Bij de brand in het rusthuis van Melle vielen afgelopen zomer negen doden,” begint Filip. “Ik was daar aanwezig als psycholoog om de families te begeleiden. Achteraf ben ik toch beginnen nadenken over mijn eigen gebouw en vond dat er eens een degelijke oefening moest plaatsvinden. Toen de brandweer onze medewerking vroeg ging ik dus meteen akkoord.”

Door de oefening werden enkele mankementjes gevonden. “Onze communicatiemiddelen om intern te communiceren kwamen duidelijk te kort,” bekend Luc Heremans, afdelingscoördinator logistiek en preventie. “We bezitten enkele kleine zenders maar deze zullen dus binnenkort vervangen worden.” Ook de evacuatie verliep stroef vond hij. “Naar mijns inziens liep de evacuatie nogal langzaam, maar daar gaat zeker aan gewerkt worden in de toekomst.” Preventieadviseur Pieter Samuel relativeert de zaak. “Ik vond niet dat de evacuatie te lang duurde, het gebeurde vrij snel maar wat nog belangrijker is dat het allemaal rustig en kalm gebeurde. Iedereen die kon was uit het gebouw voor de aankomst van de brandweer. De rest kreeg begeleiding of werd bevrijd.”

Ook het systeem van de branddetectie zal vernieuwd worden. “Van zodra de rookmelders in werking treden klinkt er een zoemend geluid op de brandcentrale naast het onthaal,” verduidelijkt de algemeen directeur. “Het duurt toch een drietal minuten tussen het afgaan van het rookalarm tot wanneer het effectieve brandalarm in werking wordt gezet. We hebben in de begroting gezet dat we volgend jaar voor een systeem gaan zorgen dat de rookdetectie ook meteen doorgestuurd wordt naar een gsm van iemand.”

Voor Eric Engels, brandweerluitenant en noodplanambtenaar van de gemeente Lennik, was het een zeer geslaagde oefening. “Bedoeling was om de werking te testen van het multidisciplinair systeem. Voor de hulpdiensten was het vooral belangrijk om ons communicatiesysteem Astrid te testen, en dit is zeker geslaagd.”  De evacuatie van de niet mobiele bewoners door het korps ging heel snel. Één persoon zat zelfs gebarricadeerd op het derde verdiep en moest met de ladderwagen worden bevrijd. Ook de drie vermiste personen werden veilig uit het met rook gevulde gebouw gehaald.

Op het gemeentehuis was tevens een coördinatiecomité bijeengebracht die alle beleidsbeslissingen moest nemen. Zo werd er een persbericht verspreid en werd er beslist om een opvangcentrum op te richten in het OCMW lokaal. Hier werden vijftien van 62 geëvacueerden opgevangen door sociale assistenten uit Asse en Lennik.

Doordat de oefening overwachts kwam voor de bewoners was het grote schok om te verwerken. Eén persoon begon bij de evacuatie te hyperventileren. Daarnaast zullen de andere bewoners de komende dagen nazorg krijgen door de orthopedagogen.

Op 11 januari van het komende jaar zal er een grote debriefing volgen met alle betrokken partijen. “Een oefening dient om uit te leren en te kunnen verbeteren. Dat zal hier dus ook het geval zijn,” zegt luitenant Engels. “Maar we hebben door deze oefening de instelling beter leren kennen en ook zij onze werking. Dit is ook een positief punt aan deze oefening.”

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 dec 2010
Tom Vierendeels
Tom Vierendeels
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief