GOOIK / REGIO - Sprokkels uit de politieraad

C21

GOOIK / REGIO - Sprokkels uit de politieraad

Dsc05942
Politieraad Zone Pajottenland - Foto's © Deschuyffeleer
 
Dsc05939
Korpschef Marc Hellinckx - © Deschuyffeleer
 
Dsc05935
Gemeentelijke dotaties - © Deschuyffeleer
 

Politie bespaart fors
Tijdens de politieraad stemden de afgevaardigden van Lennik met burgemeester Irina De Knop op kop tegen de voorgestelde begroting van de politiezone voor het komend jaar. Bever, Galmaarden, Gooik, Herne en Pepingen keurden de begroting wel goed. Het was de eerste keer dat er in de schoot van de politieraad geen eensgezindheid was over de komende jaarlijkse begroting.

Het is duidelijk dat Lennik, goed voor nagenoeg een kwart van de ganse politiebegroting, al langer kampt met financiële problemen. Zo hapt ook de brandweer jaarlijks een flinke knauw uit het gemeentelijk budget. Burgemeester Irina De Knop toonde zich dan ook bijzonder verontrust over de toestand en trok aan de alarmbel. Zij drong aan op nog meer besparingen bij de politie zonder evenwel het aspect veiligheid van de burger uit het oog te verliezen.
 
Bij monde van burgemeester Luc Deneyer had Bever als kleinste gemeente wel enig begrip voor de toestand van Lennik. “Het waarborgen van de veiligheid van onze burgers zowel overdag als bij nacht vergt een grote financiële inspanning waarvan haast 90% aan personeelskosten. Hoe dan ook mag er niet op veiligheid bespaard worden. Wij zullen dan ook moeten leren prioriteiten te stellen”. Hij pleitte ook voor alsnog meer patrouilles en voor het instandhouden van de intergemeentelijke solidariteit in de schoot van de politiezone. Hij werd hierin bijgetreden door zijn Galmaardse collega Pierre Deneyer die ook verwees naar de bijkomende kosten voor het oprichten van de brandweervoorpost in Tollembeek.   
 
De gemeentelijke dotaties naar de politiezone worden toekomend jaar met 7,05% opgetrokken. Bever moet zo 138 885 euro ophoesten terwijl dit voor Galmaarden op 626 937 euro en voor Gooik op 690 423 euro komt te liggen. Herne dient 556 459 euro en Pepingen 355 384 euro over te hevelen. Lennik krijgt de zwaarste klap te incasseren en komt uit op 771 351 euro.
 
Ondanks ingrijpende besparingen op de werkingskosten komt de meerkost er hoofdzakelijk door de stijging van de personeelslasten. Vooral de progressieve verhoging van de bijdragen voor de pensioenen tot 41% in 2016 hypothekeert de toekomst.
 
Het is door het aansnijden van de reserves nog dit jaar en ook voor het toekomend jaar dat het geraamd algemeen begrotingsresultaat voor 2012 toch nog geen negatief saldo vertoont. Het eigen dienstjaar wordt wel afgesloten met een verlies van 385 165 euro. Er zijn wel nog voor 107 000 euro aan investeringen gepland. Door de besparingen sneuvelt wel de voorziene aankoop van een nieuw radarvoertuig met digitale camera voor het vaststellen van snelheidsovertredingen.
 
Ook nog door een begrotingswijziging voor dit jaar werd in extremis nog een besparing van 178 429 euro goedgekeurd.
 
Politie verkoopt Rijkswachtkazerne Vollezele
Door een verdere centralisering van de diensten in Kester en Lennik komt de oude Rijkswachtkazerne in de Steenstraat in Vollezele vrij te staan. De site op een oppervlakte van nagenoeg 40 a wordt dan ook te koop aangeboden. Dat besliste de Politieraad die tevens de voorwaarden voor de verkoop vastlegde.
 
Zo zal de site in haar geheel worden verkocht. Met het oog op het optimaal valoriseren van de vrijgekomen site werd een landmeter aangesteld voor het ontwikkelen van een visie daaromtrent. De verkoop zal geschieden via een onderhandse procedure.     
 
Met de opbrengsten van de verkoop hoopt de politiezone op termijn een bouwgrond voor een nieuw politiehuis in de buurt van Kester aan te kopen.
 
Politie herschikt haar diensten
 Door de reorganisatie van haar diensten start de politie Pajottenland met een reeks verschuivingen. Zo wordt de interventiedienst overgeplaatst van Vollezele naar Kester, terwijl de diensten Verkeer en Wapens voortaan Lennik als thuisbasis krijgen.
 
Er wordt ook aanstalten gemaakt om begin toekomend jaar de verschillende gemeentelijke politieposten progressief vanuit Lennik in een sector Centrum (Gooik, Lennik en Pepingen) en vanuit Galmaarden in een sector Zuid (Bever, Galmaarden en Herne) beginnen laten te werken. Beide sectoren worden nog versterkt met een wijkinspecteur. Mario Priels is aangewezen als de sectorchef Zuid en Sylvie Tiels als de sectorchef Centrum.
 
Door de ingebruikname van een nieuwe geïntegreerde telefooncentrale worden de wijkinspecteurs ook in het bezit gesteld van een GSM voor het vergroten van hun bereikbaarheid naar de burger toe. De politieposten krijgen naast nieuwe telefoon- en mailadressen ook nieuwe openingsuren.
 
Nieuwe kogelwerende vesten voor politie
De politie gaat over tot de aankoop van vier bijkomende kogelwerende vesten voor het waarborgen van de veiligheid van de politiemensen bij interventies. De politieraad zette hiertoe het licht op groen. Met de aankoop is een bedrag gemoeid van 3 500 euro.
 
 
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 okt 2011
Godelieve Deschuyffeleer
GDG Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief