LENNIK – Brandweer zet haar deuren open

C21

LENNIK – Brandweer zet haar deuren open

Deschuyffeleer_opendeur_brandweer_2008
 
Deschuyffeleer_opendeur_brandweer_2008__7_
Deschuyffeleer_opendeur_brandweer_2008__26_
Deschuyffeleer_opendeur_brandweer_2008__25_
 
Deschuyffeleer_opendeur_brandweer_2008__22_
Deschuyffeleer_opendeur_brandweer_2008__40_
Deschuyffeleer_opendeur_brandweer_2008__29_
 

Tijdens de jaarlijkse opendeurdag kreeg de brandweer van Lennik de sleutels overhandigd van haar nieuwe ladder-, commando- en karweiwagen uit handen van burgemeester Willy De Waele. Ook de pas in dienst getreden derde beroepsofficier Erik Engels werd aan het publiek voorgesteld. Thema van de opendeurdag dit jaar was verkeersveiligheid  Zo droegen ook de lokale politie Pajottenland en de plaatselijke Rode Kruis-afdeling bij tot het welslagen.

Samen met de brandweer van Halle vormt het korps van Lennik de hulpverleningszone Halle-Lennik. Territoriaal bestrijkt het korps met de gemeenten Lennik, Gooik en Roosdaal. nagenoeg een gebied van 10 000 ha en draagt het de verantwoordelijkheid voor zowat 30 000 inwoners. Ook verzekert de Lennikse brandweer in die gemeenten en in enkele omringende dorpen de dringende medische hulpverlening. De brandweerdienst van Lennik, die overigens inzake brandpreventie ook actief is in Bever en Herne, zag overigens het eerste levenslicht reeds in 1890.
Het werk van brandweerman is alleszins zeer gevarieerd. Naast de eigenlijke brandbestrijding zijn er ook nog de brandpreventie, het optreden bij rampspoedige gebeurtenissen en reddings- en beveiligingsopdrachten. Ook kan de brandweer belast worden met bijkomende taken zoals het verwijderen van een belemmering op de openbare weg, het coördineren van het opstellen en actualiseren van de gemeentelijke rampenplannen, het stutten en afdekken van beschadigde gebouwen en het uitschakelen van brand- en inbraakdetectieapparatuur bij loos alarm. Buiten de eigenlijke brandbestrijding waarvoor de gemeenten jaarlijks een forfaitair bedrag bijdragen, zijn de meeste overige interventies thans betalend en dit op basis van een bijzonder retributiereglement.
Het brandweerkorps van Lennik diende vorig jaar 1450 keer uit te rukken. Zo werden 60 brandinterventies opgetekend. De ziekenwagen reed 800 keer de kazerne buiten voor dringende opdrachten, terwijl er ook 600 technische tussenkomsten voor ondermeer stormschade, verkeer, instortingen en waterellende nodig bleken.
De brandweer van Lennik blijkt een zeer jong, een zeer dynamisch en een zeer professioneel team. In totaal staat het korps met 55 personeelsleden dag en nacht paraat, waarvan 33 ook ambulancier zijn. Merkwaardig is eveneens ook dat 11 leden verpleegkundige zijn met een beroepstitel van spoedgevallen. Naar de toekomst toe worden de rangen van het korps met 9 beroepseenheden versterkt
Mede in het kader van de nakende oprichting van de vooruitgeschoven post in Tollembeek zijn er ook nog 26 stagiairs in opleiding. Deze voorpost zou als alles volgens plan verloopt in 2011 moeten operationeel zijn.
“Met de vervanging van drie voertuigen is de brandweer van Lennik er fel op vooruitgegaan”, aldus commandant Roesems. De Toyota Landcruiser zal dienst doen als operationele commandowagen voor de wachtofficier. De karweiwagen zal, zoals de omschrijving van dit voertuig laat vermoeden, dienen voor de meest uiteenlopende kleine interventies. Deze beide voertuigen met een prijskaartje van nagenoeg 100 000 euro worden volledig gefinancierd door het gemeentebestuur van Lennik. Om binnen het voorziene budget te kunnen blijven nam de Vriendenkring van de brandweer van Lennik de lichtbalken bovenop de voertuigen voor hun rekening. Met de opbrengst van de kalenderverkoop werd 6000 euro bijgedragen. Het laatste nieuw voertuig is de ladderwagen met telescopische knikarm. Aan dit voertuig hangt het stevig prijskaartje van 635 000 euro vast waarvan 158 000 euro ten laste komen van de gemeente Lennik. Dankzij sergeant Hemmeryckx en luitenant Van Laethem werd de technische uitvoering van deze drie belangrijke aankopen tot een goed eind gebracht.
De opendeurdag bood ieder wat wils. Naast de tentoongestelde voertuigen en het tentoongesteld materiaal demonstreerden de brandweerlui het ontzetten van een klemgeraakt bestuurder uit een autowrak. Belangstellenden mochten ook een wagen te lijf gaan met een hydraulische schaar. Ook de klassiekers zoals de rondritten met een heuse brandweerwagen voor de kinderen en het blussen van een frietketelbrand ontbraken niet op het appel. Traditioneel werd de opendeurdag afgesloten met het schuimtapijt op de Markt.
Belangstellenden voor vrijwillig brandweerman zeker voor de vooruitgeschoven post in Tollembeek kunnen steeds contact opnemen met brandweercommandant Koen Roesems  lennik@brandweervlaanderen.be .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 sep 2008
Godelieve Deschuyffeleer
GD Tollembeek
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2024
Marc Sluys | 29 jun 2024

archief