HERNE – Champetter terug op roepsteen

C21

HERNE – Champetter terug op roepsteen

Dsc02741
 
Champetter
 

De gemeente Herne organiseert een wedstrijd voor kunstenaars om de “champetter “ terug op de roepsteen te plaatsen in haar deelgemeente Sint-Pieters-Kapelle. De wedstrijd bestaat erin een beeldhouwwerk te ontwerpen dat tevens zorgt voor een verfraaiing van de dorpskern.

Aan de muren van de Sint-Pieterskerk staat een oude roepsteen die 50 jaar geleden nog frequent gebruikt werd om gemeentelijke informatie te verkondigen. Petrus Ferbiest was de laatste champetter die na de zondagmis van op de roepsteen luidkeels groot en klein nieuws proclameerde. Het beeld moet aldus dit oude dorpsgebruik voor de komende generaties levendig houden.

Het gemeentebestuur riep de hulp in van de cultuurraad om een wedstrijdreglement te ontwerpen en een jury samen te stellen. De wedstrijd beoogt beeldende kunstenaars voor het maken van een driekwart levensgroot beeld van "de champetter" uit duurzaam en weerbestendig materiaal.  

Alle kunstenaars uit Herne en omstreken die wensen deel te nemen aan deze wedstrijd  dienen zich vóór 5 januari kenbaar te maken bij de cultuurdienst. Het ontwerp zelf dient ingeleverd te worden uiterlijk op 12 februari 2009. De kunstenaar die zich inschrijft dient samen met zijn ontwerp een prijsofferte, zijn curriculum vitae en een lijst van realisaties voor te leggen.

Info zie www.herne.be of op 02/397 11 63.

Foto : krantenknipsel maandag 1 februari 1960 : Petrus Ferbiest op de roepsteen.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
05 dec 2008
Godelieve Deschuyffeleer
GD Tollembeek
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Redactie Editiepajot | 30 okt 2023

archief