De lente proeven in BEVER met bruegelse heksen en hapjes

C21

De lente proeven in BEVER met bruegelse heksen en hapjes

Breugelse_heksen_en_hapjes__36_
De lente proeven in BEVER met bruegelse heksen en hapjes - Thierry Van Vreckem,Patrick De Ville, burgemeester Luc Deneyer, Katrien Meersseman, Werner Godfroid, Michel Krikilion, Jos Huwaert en burgemeester Michel Doomst - © Deschuyffeleer
 
Route
De lente proeven in BEVER met bruegelse heksen en hapjes - © Deschuyffeleer
 
Tijdschema1
De lente proeven in BEVER met bruegelse heksen en hapjes - Tijdschema - © Deschuyffeleer
 
Breugelse_heksen_en_hapjes__25_
De lente proeven in BEVER met bruegelse heksen en hapjes - © Deschuyffeleer
 
Breugelse_heksen_en_hapjes__32_
De lente proeven in BEVER met bruegelse heksen en hapjes - © Deschuyffeleer
 
Breugelse_heksen_en_hapjes__49_
De lente proeven in BEVER met bruegelse heksen en hapjes - © Deschuyffeleer
 
Breugelse_heksen_en_hapjes__12_
De lente proeven in BEVER met bruegelse heksen en hapjes - De Kunsthoeve met Thierry Van Vreckem © Deschuyffeleer
 

‘Weg winter, welkom lente’… Daar moet op geproefd worden liefst nu ook ‘met bruegelse heksen en hapjes’, hihaho! Rond die slogan serveren drie Beverse bedrijven tijdens een begeleide lampionnenwandeling van 3 km dan ook maar al te graag streekeigen hapjes en tapjes. Heksenvereniging De Makrallen, Wim Beeckmans als de Gooikse belleman evenals Etienne Wauters en Walter Evenepoel van Arjaun zorgen van hun kant voor de nodige animatie op de drie locaties met onder meer een ludieke afroeping, heksenverhaaltjes en sfeermuziek. Pajottenland+ coördineert het geheel. Ook de gemeente Bever en de plaatselijke heksenvereniging De Makrallen verlenen hun medewerking. Afspraak alvast op zaterdagavond 24 maart. Vooraf inschrijven is verplicht. Vanuit Pajottenland+ is het meteen de eerste activiteit in de aanloop naar het ‘Bruegeljaar 2019’ en dit in het kader van het intergemeentelijk Leaderproject ‘Thuis in het Pajottenland’.

Pajotse lampionnenwandeling
“Vanuit Pajottenland+ werken we ook aan het promoten van de Pajotse producten. Na de streekmarkt in Herne en de opstart van de Buurderij in Pepingen is Bever nu aan de beurt met deze begeleide ledlampionnenwandeling”, vertelt Katrien Meersseman, de projectcoördinator bij Pajottenland+. “Dit soort activiteiten moet de producten van Pajotse merkgebruikers meer in het daglicht stellen. Door de producenten telkens zelf bij het gebeuren te betrekken brengen we meteen ook de verbruiker korter bij de maker van de producten. In Bever mag je dat zelfs heel letterlijk nemen, we zijn immers te gast op de bedrijven zelf.”
Volgens Jos Huwaert, de coördinator van Pajottenland+, was het doel een afwisselend en boeiend programma in mekaar te steken: “De wandeling start aan het Makrallenlokaal op de Plaats in Bever. We hebben in drie starturen voorzien: 18 uur is vooral voor gezinnen met kleine kinderen, en dan 19 uur en 20 uur. De eerste halte is bij De Fruitburght van de familie Demeulemeester. Daar wacht de wandelaar een eerste stukje animatie met een proevertje. Het tweede gedeelte van de tocht eindigt bij de familie De Ville op de Beverse Kaasboerderij met ook hier een plezant moment evenals een hapje en een tapje. Voor de veiligheid gaat het dan met de bus naar de laatste bestemming, de Kunsthoeve van de familie Van Vreckem. Daar wachten de bezoekers dan heksenverhalen en muzikale animatie. Uiteraard kan je daar alles nog eens ‘doorspoelen’ met een Pajots drankje en hapje. De bus brengt vervolgens de deelnemers op regelmatige tijdstippen van De Kunsthoeve terug naar het vertrekpunt op de Plaats van Bever”.
De Fruitburght en de Beverse Kaashoeve zijn overigens twee bedrijven die het label ‘ambassadeur van het Pajottenland’ mogen dragen en zo dus ook hun producten mogen laten proeven tijdens de wandeling. Op De Kunsthoeve, eveneens een Pajots ambassadeur, kan je aan het einde van de wandeling de innerlijke mens uiteraard ook nog eens versterken met producten van andere Pajotse producenten.
Bruegel is van ons
“Ook Pieter Bruegel had in zijn tijd aandacht voor heksen en zo is dit dan ook de eerste bruegelactiviteit die we vanuit de regio organiseren in de aanloop naar het ‘Bruegeljaar 2019’”, vertelt Michel Doomst, voorzitter van Pajottenland+. “Bruegel en het Pajottenland zijn volgens ons niet van elkaar los te koppelen.  Het bruegeljaar moeten we ook gebruiken om de troeven van onze streek, waaronder onze Pajotse producten, in de kijker te plaatsen. Dit jaar volgen overigens nog enkele acties en in 2019 is er het echte feestjaar. Binnenkort trekken we dan ook de bruegelcampagne voluit op gang met als doel alle inwoners van het Pajottenland en de Zennevallei warm te maken voor onze Vlaamse Meester. We nodigen hen uit om mee te vieren. Want Bruegel is toch ‘een beetje veel’ van ons, niet?”, besluit Michel Doomst met een knipoog. 
Praktisch
Begeleide ledlampionnenwandelingen met start om 18 uur (voor gezinnen met kleinere kinderen), 19 uur of 20 uur. Startuur vrij te kiezen. Vertrek in het Makrallenlokaal, Plaats 6 in Bever. Aanmelden minstens 10 minuten voor het vertrek. Iedere groep krijgt twee Makrallen mee als gids. Eindpunt is De Kunsthoeve. De eerste bus komt om 20.30 uur weer aan op de Plaats.
Deelnameprijs volwassenen bedraagt 6€, kinderen onder de 12 jaar 4€. Lampionnen, verplaatsingen met de bus evenals hapje en drankje bij De Fruitburght en de Beverse Kaashoeve zijn in die prijs inbegrepen. Info en verplicht vooraf inschrijven via deze link op  www.pajottenland.be .  De inschrijving is pas geldig bij op voorhand betaling, waarna bevestiging van het startuur.
Tijdschema
Zie afbeelding in bijlage
Nog nuttig om weten
De folkloristische groep De Makrallen van haar kant wil de ‘heksen’-gedachte in Bever in eer houden. Het is immers  historisch correct dat er op het einde van de 16e eeuw in de gemeente twee heksen werden veroordeeld tot de brandstapel. En op de grens met de gemeente Lessenbos werd indertijd ook nog een vrouw voor hekserij gestenigd. Het doel van de vereniging is vooral cultureel: het in herinnering houden van het heksenverleden als immaterieel erfgoed van de gemeente Bever door deelname aan stoeten en optochten, folkloristische evenementen zoals dialect- en vertelavonden, het oprichten van een standbeeld, het in leven brengen van een heksenreuzin en het jaarlijkse eetfestijn met eigen en andere streekproducten. Hun voorman is thans Werner Godfroid.
De Fruitburght is het eerder klein familiaal bedrijf van Patrick Demeulemeester en Margaret Goorickx waar appelen en peren milieuvriendelijk geteeld worden, gesorteerd en bewaard worden. Kwaliteitsvol fruit wordt rechtstreeks verkocht aan de consument. Fruit van mindere kwaliteit wordt op het bedrijf verwerkt tot natuurlijke fruitsapjes in verschillende combinaties zoals appel en framboos, overigens de enige locatie met dergelijke mengeling in het Pajottenland. De wandelaar krijgt er toelichting over de geschiedenis van het bedrijf en de teeltwijze. Verder komen ook aan bod de frigo's, de sorteermachine, de verpakkingswijze, het persen van de appels en het vullen van de flessen.
In de Fruitburcht heeft de wandelaar ook nog afspraak met reuzin Tinneke Delval, een gastvrouw van formaat. Het was in 2012 dat De Makrallen de geboorte mochten aankondigen van die reuzin. Zij heeft de respectabele lengte van 4m70, weegt 80 kg en houdt de buitenwereld er aan te herinneren dat Bever bekend staat als gemeente van tovenaars en heksen. Naast het standbeeld van heks Marie Catier is het nu toch ook al meer dan 5 jaar dat ook  Tinneke Delval een tastbare verwijzing uitmaakt naar dit cultureel erfgoed bij uitstek. Beiden fungeren dan ook niet zonder enige trots als ambassadeurs van hun gemeente.
De Beverse Kaasboerderij dan weer is de derde merkwaardigheid op het traject. Een bezoek aan deze boerderij met proeverij is altijd een deugddoend intermezzo voor een aangename kennismaking met deze uithoek van het Pajottenland. Schalks doch met kennis van zaken en echt onderhoudend maakt spraakval Willy De Ville er de bezoekers wegwijs in het concept en de visie van dit toch wel innovatief gericht landbouwbedrijf, terwijl zijn echtgenote Aimée intussen alles in gereedheid brengt voor de verrassende kazenproeverij met bijhorende natjes. Het is dan ook geen wonder dat vele bezoekers nadien telkens aan de toog aanschuiven om zich toch maar één of andere kaas aan te schaffen voor thuis.
Als parel aan de Pajottenlandkroon belanden de deelnemers ook op De Kunsthoeve, het thuisfront van all-round kunstenaar en entertainer bij uitstek Thierry Van Vreckem in het gehucht Romont op een steenworp van Bassilly. Samen met nog een 12-tal andere logiesaanbieders, catering- en horeca-zaken verkreeg ook De Kunsthoeve het ambassadeurslabel van het Pajottenlandmerk. Dat landmerk, waarbij Pajottenland+ en Toerisme Pajottenland & Zennevallei de krachten bundelden, beoogt de streekproducten en hun producenten nog meer ruggensteun te bieden door de plattelandseconomie te stimuleren, de bekendheid van de naam Pajottenland te optimaliseren en het regiogevoel en de streekidentiteit  te versterken. Het is pas vrij recent dat het gebruik van die merknaam uitgebreid werd tot de horeca- en gastenverblijven in de streek. Zo mogen nu niet alleen producenten de Pajottenlandmerknaam gebruiken maar ook winkels, marktkramers, B&B’s, hotels, restaurants, tavernes, bistro’s, cafés en ook organisatoren van evenementen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 feb 2018
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 11 mrt 2024

archief