HALLE / PAJOTTENLAND - Actie verover de ruimte gaat van start

C21

HALLE / PAJOTTENLAND - Actie verover de ruimte gaat van start

Vdr_halle2
Halle station. Ingezonden foto
 
Vdr_halle
Ingezonden foto
 
Aa_vdr_vollezele
Op een parkeerplaats in Vollezele werd een bank gezet. - Ingezonden foto
 
Gisteren werd in Halle de aftrap gegeven van de actie Verover de Ruimte in het Pajottenland. Dit initiatief van Netwerk Duurzame Mobiliteit zet autodelen in de kijker en toont aan wat je kunt doen met de ruimte die vrijkomt als je minder privéwagens moet parkeren op openbaar domein. Er werd voor deze actie ook een zitbank geplaatst naast het standbeeld van Brillant in Vollezele. Een ideale kans voor ons strategisch project Opgewekt Pajottenland om te tonen hoe je de leefbaarheid in onze dorpen en steden kunt verhogen.
 
 
 
In Vlaanderen wordt veel ruimte voorbehouden voor (stilstaande) wagens. Dit gaat steeds ten koste van ruimte voor de buurt. Waar een wagen staat, kan je immers geen bos planten, geen huis neerzetten, geen (speel)tuin, geen kantoor of fietspad installeren. Tijdens de Week van de Mobiliteit en de Week van de duurzame gemeente zet het strategisch project Opgewekt Pajottenland mee zijn schouders onder de actie ‘Verover de ruimte’. Met deze actie proberen we de winst van autodelen in de kijker te zetten: als we meer en meer gaan autodelen, komt er meer ruimte vrij om groen in te kleden. We laten mensen in heel het Pajottenland ‘beleven’ wat dit kan betekenen voor hen. Vandaag werd de aftrap gegeven met de officiële opening van een pop-uppark op het Stationsplein in Halle. Daarnaast hebben we in Halle ook nog drie andere parkeerplaatsen veroverd: eentje aan de Molenborre (tegenover Woonpunt Zennevallei), één aan de Leide en één aan de kerk van Sint-Rochus. Deze kleine groensimulaties zijn ook een voorbode van het Zennepark dat de stad Halle, samen met partners waaronder Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, realiseert. Het Zennepark zal een groen en blauw lint vormen tussen de deelgemeenten Lembeek en Buizingen.
Ook in andere Pajotse gemeenten worden grijze parkeerplaatsen omgetoverd tot groene plekjes. Deze plaatsjes vind je in Vollezele aan het Oudstrijdersplein, in Pepingen vlakbij het gemeentehuis op de Ninoofsesteenweg, in Herne op het Dorpsplein, in Sint-Pieters-Leeuw aan de kerk van Zuun, in Bever op het Dorpsplein, in Liedekerke aan de gemeentelijke bib en op de Markt van Lennik. Sportieve inwoners kunnen de leuk ingeklede rustplekjes met de fiets verkennen.
 
We vinden het als strategisch project Opgewekt Pajottenland belangrijk om onze schouders onder deze actie te zetten. “Om een energieneutraal Pajottenland in de toekomst te realiseren, moeten we naast het produceren van hernieuwbare energie ook vooral inzetten op energiebesparing”, vertelt Carolien Ruebens, projectcoördinator. Een manier om minder energie te verbruiken, is om slimmer om te gaan met onze verplaatsingen. “Onze verplaatsingen in het Pajottenland verbruiken vandaag meer dan een derde van alle energie die we in onze regio verbruiken. Het gaat dan over de kilometers die we afleggen met de wagen en het openbaar vervoer om ons te verplaatsen in het Pajottenland, maar ook over de kilometers die goederen afleggen om op hun bestemming te komen. Een deelwagen is zo’n slimme oplossing. Want zonder auto voor je deur, denk je bewuster na over alternatieven om je te verplaatsen”, legt ze uit.  “Bovendien tonen we met de actie aan dat je een grijze betonnen plaats ook helemaal anders kunt inkleden. Meer ruimte om te ontspannen en te ontmoeten, te spelen en te genieten van meer groen en minder steen”, besluit ze.
 
 De Provincie Vlaams-Brabant, het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Pajopower vzw en tien Pajotse gemeenten (Bever, Galmaarden, Gooik, Halle, Herne, Lennik, Pepingen, Roosdaal, Sint-Pieters-Leeuw en Liedekerke) slaan de handen in elkaar en werken de komende drie jaar aan een Strategisch Project die de naam ‘Opgewekt Pajottenland’ meekreeg. Dit project heeft als doel een gedragen ruimtelijke visie op hernieuwbare energie te creëren en inspiratie te bieden voor enkele concrete projecten waarbij eveneens ingezet wordt op verbetering van de leefbaarheid in de dorpen en het versterken van de open ruimte door landschapszorg.
Het Strategisch Project ‘Opgewekt Pajottenland’ is een project voor en door de (opgewekte) Pajotten!
 
 

  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
19 sep 2020
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 05 jul 2021
Marc Colpaert/Marc Sluys | 30 jun 2021

archief