LENNIK - Natuurpunt MOL en de gemeente Lennik slaan opnieuw de handen in elkaar voor de jaarlijkse paddenoverzet.

C21 Css

LENNIK - Natuurpunt MOL en de gemeente Lennik slaan opnieuw de handen in elkaar voor de jaarlijkse paddenoverzet.

A_a_padden
Er werden al borden geplaatst.- Ingezonden foto
 
Eindelijk is het zover: met malse regen en avondtemperaturen rond de 7 °C, ontwaken padden, kikkers en salamanders massaal uit hun winterslaap en gaan ze op zoek naar hun voortplantingspoel. Die jaarlijkse grote paddentrek is een indrukwekkend natuurfenomeen. Amfibieën volgen niet noodzakelijk de kortste weg, maar lopen wel doelgericht naar hun voortplantingsplaats. Alles met één welbepaald plan: een partner zoeken en eitjes afzetten. Vaak eindigt zo’n tocht op weg naar nieuw leven in een jammerlijke ‘platte’ dood op straat.
 
 
Hendrik Schoukens – Schepen van Bescherming ecosystemen bevestigt: “De gemeente werkt graag mee aan de bescherming van deze evolutionaire wonderdiertjes. Hoe cool is het niet om een deel van je leven in het water door te brengen en een deel op het land?  Waar de paddentrek een straat kruist, is het echter oppassen geblazen. Padden zijn namelijk kansloos tegen een auto. En zo’n gevaarlijke oversteekplaatsen zijn er in Lennik wel.”
 
 
Samen met de groendienst van de gemeente werden op vijf verschillende locaties in Lennik, waar belangrijke paddentrek gekend is, signaalborden geplaatst om de aandacht van automobilisten te trekken.
  
Marijke Wauters - Natuurpunt MOL licht toe: “Bij lage snelheden tot 30 km/u op de aangegeven plaatsen kunnen bestuurders alzo overtrekkende padden gemakkelijker opmerken en ontwijken. Minstens even belangrijk is ook dat bij deze lage snelheden de amfibieën minder onderhevig zijn aan het 'aanzuigeffect' van voorbij komend verkeer. Wanneer auto’s sneller rijden dan 30 km/u worden de diertjes omhoog geworpen door de luchtverplaatsing. Als ze al niet meteen sterven, vallen ze bewusteloos en is de kans groot dat ze alsnog overreden worden. “  
 
 
Geschokt door deze jaarlijkse slachtingen, waarbij ontelbare amfibieën omkomen, trachten natuurliefhebbers te helpen.  Amfibieën zijn immers een onmisbaar onderdeel in de voedselpiramide omdat het belangrijke insecteneters zijn. Vrijwilligers controleren dagelijks de aangeduide trekzone’s en zetten alle gevonden amfibieën veilig over. De diertjes worden geteld en op naam gebracht zodat een jaarlijkse evolutie kan doorgegeven worden aan de nationale HYLA-werkgroep. Er wordt met een beurtrol gewerkt ’s ochtends en ’s avonds in een eigen veilige contactbubbel, een coronaproof natuuractiviteit voor elke leeftijd! 
Heb jij misschien zin om deel te nemen aan zo’n overzetactie en wil je de jaarlijkse voorjaarstrek vanop de eerste rij beleven  -  neem dan zeker contact op met één van de coördinatoren!  Kijk hiervoor naar de website van de gemeente Lennik of deze van Natuurpunt. 
 
 
 
 

  

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
11 feb 2022
Marc Colpaert
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 07 jul 2022
Godelieve Deschuyffeleer | 28 jun 2022

archief