LENNIK- HALLE - 8 Vlaams-Brabantse scholen worden peter van een natuurgebied

C21

LENNIK- HALLE - 8 Vlaams-Brabantse scholen worden peter van een natuurgebied

Enb
 

Scholen die meer dan 10 jaar leren over een natuurgebied in hun buurt en daar ook in komen werken en de natuur verkennen, worden beloond voor hun inzet en worden peter van dat gebied. In Vlaams-Brabant zijn er dit jaar zo 8 scholen. Eén van hen is GO! Basisschool Wonderwijs uit Zemst. Ze werd op 22 april officieel peter van het natuurgebied Bos van Aa en Kollintenbos.

Jaarlijks nemen een 160-tal scholen deel aan Educatief Natuurbeheer, een project van de provincie Vlaams-Brabant en Natuurpunt.  “Hierbij leren leerlingen van de derde graad lagere school over de natuur en natuurbeheer én gaan actief aan de slag in een natuurgebied in hun buurt. Wanneer een school meer dan 10 jaar actief is in een natuurgebied, krijgt ze er het peterschap over”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu.

In Vlaams-Brabant gaat het over 8 scholen die dit jaar peter van een natuurgebied worden:

GO!Basisschool Wonderwijs uit Zemst over Bos van Aa en Kollintenbos op 22 april

Vrije Basisschool de Klimboom uit Tremelo over Laekdal op 26 april

Gemeentelijke Basisschool De Kei uit Kapelle-op-den-Bos over Bos van Aa en Kollintenbos op 3 mei

Heilig-Hart en College Handbooghof uit Halle over Berendries op 16 mei

Vrije Basisschool Sint-Godelieve uit Lennik over Hemelenveld op 3 juni

Sint-Vincentiusschool uit Hekelgem over Koudenbergbeekvallei op 10 juni

Vrije Basisschool Mariadal uit Hoegaarden over Rosdel op 17 juni

Sint Annaschool uit Tremelo over Balenberg op 27 juni


Educatief natuurbeheer gebeurt in drie stappen. 
Eerst worden de leerlingen geïnformeerd over natuur en natuurbeheer via een presentatie of het natuurbeheerspel. Daarna gaan de leerlingen, in het najaar, aan de slag in een natuurgebied.  Ten slotte gaan ze terug naar het natuurgebied om de resultaten van hun werk te bewonderen en natuuronderzoekjes uit te voeren. Tijdens deze stap krijgen bovenstaande scholen hun peterschap toegekend.

Leerlingen van GO!Basisschool Wonderwijs maken kennis met een salamander uit de poel in het Bos van Aa-Kollintenbos

Educatief natuurbeheer in de Kanaalregio-Bos van Aa  Sinds 1999 organiseert de provincie Vlaams-Brabant, samen met Natuurpunt afdeling Kanaalregio-Bos van Aa, het Educatief Natuurbeheer met omliggende scholen in het Kollintenbos (40 ha in eigendom van Natuurpunt). En reeds twaalf jaar is dit ook van toepassing in het omwalde gedeelte van het Bos van Aa (110 ha in eigendom van de Vlaamse Waterweg).

Vanaf het moment dat de plaatselijke afdeling van Natuurpunt het beheer van dit Europees beschermd gebied op zich nam, zijn leerlingen komen meehelpen met het beheer van het gebied.
Jaarlijks komen van november tot april 250 tot 350 scholieren van 9 scholen uit de omgeving aan den lijve ondervinden welke beheerwerkzaamheden er moeten gebeuren. Ook weten zij waarom dit nodig is en wat de doelstellingen zijn op die locatie.

Het beheer bestaat voornamelijk uit hakhoutbeheer, het afzetten van hout tot hakhoutstoven van 50 centimeter hoog zodat deze weer kunnen uitschieten, en uit inrichting van potentieel zeer waardevolle soortenrijke graslanden.  Het hout dat door Natuurpunters afgezet werd, wordt door de scholieren opgeruimd en gehakseld met een machine van de gemeente Kapelle-op-den-Bos. De hopen haksel zitten vol met neushoornkevers. Achteraf kan dit 'afval' gebruikt worden als bodemverbeteraar in de landbouw.  “De inzet van vele helpende handen zijn een welkome hulp bij het beheer van onze terreinen aangezien dit beheer rust op de schouders van enkele vrijwilligers van de plaatselijke afdeling Kanaalregio-Bos van Aa”, zegt Eddy De Smedt, conservator van het gebeid voor Natuurpunt Kanaalregio-Bos van Aa. “De kinderen werken samen op een leuke manier. Dit is totaal anders dan de omgang die ze met elkaar hebben in de school. Samen kunnen zij iets bereiken wat resultaten zal hebben voor planten en dieren."

De missie is de biodiversiteit in deze gebieden te verbeteren.
Momenteel leven er speciale soorten bijen, dagvlinders, libellen, vogels, (kam)salamanders en zeldzame planten.

“Wij gaan dus verder in het scheppen van unieke biotopen in dit Europees habitatgebied. Het gebied is gekend om zijn enorme soortenrijkdom op een toch nog vrij kleine oppervlakte. Hier leven unieke soorten voor de hele regio, zelfs voor Vlaanderen”, besluit Eddy De Smedt.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
26 apr 2022
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief