Veel volk op de semestriële bijeenkomst van Senioren Landelijke Gilde PAJOTTENLAND

C21

Veel volk op de semestriële bijeenkomst van Senioren Landelijke Gilde PAJOTTENLAND

Senioren_lg_okt_2022_d_acte_lennik___1_
Veel volk op de semestriële bijeenkomst van Senioren Landelijke Gilde PAJOTTENLAND - © Deschuyffeleer
 
Senioren_lg_okt_2022_d_acte_lennik___2a_
Veel volk op de semestriële bijeenkomst van Senioren Landelijke Gilde PAJOTTENLAND - Marc Stalpaert - © Deschuyffeleer
 
Senioren_lg_okt_2022_d_acte_lennik___3_
Veel volk op de semestriële bijeenkomst van Senioren Landelijke Gilde PAJOTTENLAND - Richard Vanhamme - © Deschuyffeleer
 
Senioren_lg_okt_2022_d_acte_lennik___4_
Veel volk op de semestriële bijeenkomst van Senioren Landelijke Gilde PAJOTTENLAND - Roland Pauwels - © Deschuyffeleer
 
Senioren_lg_okt_2022_d_acte_lennik___4a_
Veel volk op de semestriële bijeenkomst van Senioren Landelijke Gilde PAJOTTENLAND - © Deschuyffeleer
 
Senioren_lg_okt_2022_d_acte_lennik___5_
Veel volk op de semestriële bijeenkomst van Senioren Landelijke Gilde PAJOTTENLAND - © Deschuyffeleer
 
Senioren_lg_okt_2022_d_acte_lennik___6_
Veel volk op de semestriële bijeenkomst van Senioren Landelijke Gilde PAJOTTENLAND - © Deschuyffeleer
 
Senioren_lg_okt_2022_d_acte_lennik___7_
Veel volk op de semestriële bijeenkomst van Senioren Landelijke Gilde PAJOTTENLAND - © Deschuyffeleer
 
Senioren_lg_okt_2022_d_acte_lennik___9a_
Veel volk op de semestriële bijeenkomst van Senioren Landelijke Gilde PAJOTTENLAND - © Deschuyffeleer
 

Precies 20 jaar geleden startte Senioren Landelijke Gilde Pajottenland met zijn lokale seniorenwerking. Aanvullend op het aanbod van de lokale afdelingen van Landelijke Gilden was het doel activiteiten uit te werken voor 60-plussers. De plaats van afspraak voor de semestriële ontmoetingsnamiddag was deze keer het eetcafé D’Akte in Lennik. Traditioneel beoogt het bestuur met die bijeenkomsten een gezellige contactnamiddag met een informatieluik en een hoog ontspanningsgehalte op te zetten. Deze keer werd Roland Pauwels, de gewezen korpschef van de lokale politie Pajottenland en tevens vrij goed vertrouwd met het landbouwersmilieu in de streek, uitgenodigd voor een babbel. Hij had het daarbij onder meer over het ‘waarheen met de politie’.

Verzilverd jubileum

Senioren Landelijke Gilden Pajottenland kwam als vereniging tot stand in 2002 vooral door toedoen van toenmalig voorzitter Richard Vanhamme (91). Het nieuw clubje wilde zo de 65-plussers uit de landbouwmiddens in het Pajottenland de gelegenheid bieden in de herfst van hun leven op een gezellige en ontspannen manier de onderlinge contacten verder te zetten. Zo wordt twee keer per jaar een vergadering belegd waarbij het nuttige aan het aangename wordt gekoppeld. Tijdens het samenzijn wist Richard het ontstaan van de Senioren Landelijke Gilde Pajottenland in een sappige notendop weer te geven.

“Rond de eeuwwisseling was de culturele ontwikkeling bij de landbouwers met een jaartje meer niet bijster hoog in te schatten. Via via had ik vernomen dat gildeleden uit andere agrarische contreien daar een oplossing hadden voor gevonden. Hugo Vleugels, toen consulent, werd aangesproken om te polsen of er bij de andere afdelingen in de buurt geen interesse zou zijn om samen een seniorenwerking op te zetten. En ja,….. vrij vlug werd in de Cam in Gooik een ‘startvergadering’ gehouden. Een paar namen uit die tijd zijn Jean Hendrickx, Gaston Smeets, Walter Huybrechts, Pierre Dedobbeleer, Jean De Troch , André Dekens en Felicien Van Schepdaal. Meteen genoeg actieve krachten om de bal aan het rollen te brengen. Al vrij vlug kregen we ook nog  Firmin De Temmerman en Theo Wayteck als welgekomen versterking. Een vereniging opstarten is één, ze draaiende houden is twee. Nu twintig jaar later zijn we met ons allen fier dat we destijds die beslissing hebben genomen. Net zoals we toen stelden, en dat is vandaag de dag nog zo, is het voornemen tijdens de bijeenkomsten het aangename en het nuttige te verenigen en alle aanwezigen naast het hartelijke ook telkens een actueel, sociaal of cultureel thema mee te geven waar wij allen beter van worden”.

De politie vroeger en nu

Als gewezen korpschef van de lokale politie Pajottenland had Roland Pauwels het in zijn toelichting over de werking van de politie vroeger en nu. “De politie dient thans het hoofd te bieden aan een ganse reeks problemen: personeelstekort - te hoge werkdruk - integriteit - respect - een bijzonder statuut - een criminaliteit die almaar driester, digitaler en internationaler wordt maar waarvoor de opsporingen en de onderzoeken strak vervat zitten in wettelijke regelgeving - een  samenleving die mondiger, minder verdraagzaam en complexer is geworden - een rechtspraak die te traag, te wereldvreemd en te weinig effectief is . Nochtans werd vooropgesteld dat de politiehervorming opgestart eind 1998 de kiemen in zich hield de burger een betere politiezorg aan te bieden. Wat is daarvan terechtgekomen? Beschikt de politie wel over de nodige en de juiste middelen? …”. Hij  overliep daarbij een reeks persoonlijke ideeën die zouden kunnen bijdragen tot een betere maatschappelijke bescherming én door de politie én door haar partners in de veiligheidsketen.     

Na het informatiegedeelte maakte het bestuur ruimte voor een brok amusement en  ontspanning. Reeds weken op voorhand waren de bestuursleden druk in de weer met het opstellen van een tiental quizvragen. Wie met de hoofdvogel wou gaan lopen moest onder meer weten wie in de 20ste eeuw de langst regerende Britse premier was, hoeveel karaat puur goud heeft en welk Belgisch monument gebouwd werd naar het voorbeeld van een ijzerkristal….. Voorzitter Marc Stalpaert had dan ook een bijzonder woordje van dank over voor alle medewerkers die zich hadden ingezet om de prijzentafel voor de quiz rijkelijk te bevoorraden.

Het bestuur is een hecht team met als voorzitter Marc Stalpaert (Vollezele) en met als overige leden van de stuurgroep ere-voorzitter Richard Vanhamme (Heikruis), Walter Huybrecht (Oetingen), Alex van Eeckhoudt (Gaasbeek), André Deeren (Beert), Jean De Troch (Gaasbeek), Frans Vanden Bosch (Herfelingen) en André Dekens (Kester).

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
28 okt 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Roger Swalens | 04 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief