REGIO - Voorlopig groen licht voor een fusie van Galmaarden, Gooik en Herne 'Groter worden om klein te blijven ! + reactie

C21

REGIO - Voorlopig groen licht voor een fusie van Galmaarden, Gooik en Herne 'Groter worden om klein te blijven ! + reactie

20230320_114528__kopie_
Foto Marc Colpaert
 
De pers werd vandaag bijeen geroepen door drie Pajotse gemeenten Galmaarden, Gooik en Herne dit in verband met een eventuele fusie in 2024. Er werd eind vorig jaar  door het College van Burgemeester en Schepenen van vier Pajotse gemeenten Herne, Galmaarden, Gooik en Pepingen beslist om een bestuurskracht- en scenarioanalyse te laten uitvoeren voor hun eigen gemeente.  De bedoeling was om na te gaan of een samenwerking mogelijk is en een eventuele fusie van vier gemeenten een goede zaak zou zijn. Dat blijkt nu het geval te zijn al doet de gemeente Pepingen blijkbaar niet meer mee. Is dit een goede zaak voor de burger dat zal moeten blijken.
 
Een bestuurskrachtanalyse bestaat uit: het analyseren van de capaciteit van een lokaal bestuur om ambtelijke, politieke, operationele en financiële uitdagingen het hoofd te  kunnen bieden. Het betreft het vermogen om als bestuur de gewenste maatschappelijke  ontwikkelingen en bijhorende effecten te realiseren, en de dienstverlening en taken goed uit te  voeren. De afgelopen maanden moest een externe firma onderzoek voeren naar: ambtelijke uitdagingen, politieke uitdagingen,operationele uitdagingen, financiële uitdagingen en de opdracht van het lokale bestuur. 
Met deze bestuurskrachtmeting en scenarioanalyse gaf de firma een objectieve analyse van de sterke punten en aandachtspunten van de vier gemeenten. Daaruit blijkt nu dat een fusie van enkele Pajotse gemeenten een goede zaak zou zijn. 
 
Hoe gaat het nu verder
 
Tijdens de eerstvolgende gemeenteraad zullen de gemeenten Gooik, Galmaarden en Herne een princiepsbeslissing tot een fusie op de dagorde van de gemeenteraad plaatsen. Als deze in de smaak valt en een meerderheid stemt voor de fusie, dan kunnen ze er verder werk van maken. Pas eind dit jaar moet definitief beslist worden of ze hiermee doorgaan en er zijn nog heel wat vragen die moeten gesteld worden.
 
"Vandaag is het financieel nog haalbaar om te werken als 1 gemeente maar hoe lang nog. Wij hebben vandaag veel meer personeel nodig dan 10 jaar geleden  "opende Kris Poelaert het gesprek. "Deze drie gemeenten hebben hetzelfde DNA, we moeten mee op de boot springen en niet het Bokrijk van het Pajottenland worden", aldus burgemeester Simon De Boeck uit Gooik. Patrick Decat burgemeester van Galmaarden had het over de de fusiebonus van 200 euro per inwoner. Een naam is er nog niet gevonden en pas eind dit jaar wordt definitief beslist of ze er mee doorgaan. Later meer.
 

REACTIE OP FUSIEPLANNEN GOOIK, HERNE en GALMAARDEN

Kristien van Vaerenbergh, N-VA-gemeenteraadslid en volksvertegenwoordiger uit Lennik, vindt deze fusie een gemiste kans voor het Pajottenland. “De keuze van welke gemeenten fuseren is duidelijk ingegeven door de politieke kleur van de gemeentebesturen. Het was beter geweest heel het Pajottenland te betrekken en een afspiegeling te maken van de goedwerkende politiezone, dus mét Lennik en Pepingen. Een studie heeft aangetoond dat het kan en zelfs wenselijk is met vijf gemeenten in plaats van drie. Het is algemeen geweten dat kleine gemeenten de toekomstige uitdagingen niet meer zullen kunnen dragen. Het was dus beter geweest als Gooik, Herne en Galmaarden de hand hadden gereikt naar Lennik en Pepingen.”

Al moet Lennik ook in eigen boezem kijken vindt Van Vaerenbergh: “Burgemeester De Knop had geen interesse waardoor Lennik zich eerder al buitenspel liet zetten. De Lennikse meerderheid voert een eigen studie. Terwijl anderen nu al concrete plannen hebben, loopt de studie in Lennik nog steeds. Dit had anders gekund en gemoeten”, besluit Van Vaerenbergh.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
20 mrt 2023
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 20 mei 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief