BEVER/PAJOTTENLAND – Op weg naar digitale inclusie - Kan ook u nog een steuntje gebruiken?

C21

BEVER/PAJOTTENLAND – Op weg naar digitale inclusie - Kan ook u nog een steuntje gebruiken?

Digipunten2_bever
BEVER/PAJOTTENLAND – Op weg naar digitale inclusie - Kan ook u nog een steuntje gebruiken? - © Deschuyffeleer
 

Sinds maart dit jaar is in Pajottenland-West (PjW) het project Digibanken actief. Met dat project willen Vlaanderen, een reeks vormsingscentra en de gemeenten Bever, Galmaarden, Lennik, Roosdaal, Liedekerke en Affligem de digitale kloof onder de inwoners dichten door digitale ondersteuning (Digipunten), opleiding (Smartcafés) en een uitleendienst voor de meest kwetsbaren. Nu donderdag 27 april is Plosje 10 in Bever-centrum van 13 tot 15u als mobiel digipunt de plaats van afspraak voor alle vragen en antwoorden. Alle hulp en begeleiding zijn er voor iedereen en alles is volledig gratis.

Professionele begeleiding

  • Wil je iets doen op je computer of smartphone, maar weet je niet goed hoe?
  • Heb je een vraag en kan je wat hulp gebruiken?
  • Ben je onzeker en wil je niets verkeerds doen met je toestel?
  • Zeggen termen als itsme, app en jpg je helemaal niets?
  • Ben je een zeldzame vogel zonder eigen e-mailadres?
  • Heb je twijfels bij het aanvragen van de jobbonus of andere premies?
  • Vind je je weg niet in al de lokale of overheidswebsites?
  • ......

Daarom zijn er die dag dan ook één of meer professionele begeleiders aanwezig die je op weg helpen op je basisvragen rond computer, tablet, smartphone, iphone, internet en e-diensten. Alles verloopt conform de privacy-wetgeving en de administratieve poespas reduceert zich tot enkel een naamopgeving. Geïnteresseerden dienen liefst hun eigen toestel mee te brengen en ook de inlogs en codes eigen aan hun apparatuur te kennen of bij te hebben.

Digibanken en digipunten

Digibanken beogen het risico op digitale uitsluiting te verkleinen door in te zetten op meer beschikbaarheid van laptops en andere hardware, door digitale vaardigheden te versterken en door via een laagdrempelige begeleiding (e-inclusie) burgers een betere digitale toegang te geven tot essentiële diensten. Digibank PjW wordt geconcretiseerd dankzij de medewerking van Ligo (Centra voor Basiseducatie Halle-Vilvoorde), Avansa Halle-Vilvoorde (voorheen Vormingplus of Volkshogescholen), Steunpunt Welzijn en Copact Coaching die ondersteuning biedt aan mensen en organisaties in het bereiken van hun doelen. Voor het activeren van werkzoekenden wordt een beroep gedaan op de expertise van de Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling (VDAB).

De digitalisering gaat razendsnel. Voor steeds meer diensten kan of moet je online, of je nu je treinticket wil kopen of je belastingaangifte wil indienen. Handig, maar niet voor iedereen. Daarom dient men zeker ook oog te hebben voor wie (nog) niet meekan met de digitale snelheidstrein en dit door in te zetten op digitale inclusie. Zo goed als de helft van de Vlaamse bevolking tussen 16 en 74 jaar mist de nodige digitale basisvaardigheden of maakt nog geen of te weinig gebruik van het internet. Met die cijfers komt men amper aan het EU27-gemiddelde. Die inwoners lopen dan ook - nu al en op termijn heel zeker - een reëel risico op digitale uitsluiting.

Vlaanderen wil dit euvel verhelpen en is daarom van start gegaan met zijn digibanken. Tot nu zijn er al 54 digibanken waaronder ook Digibank Pajottenland-West (PLW) dat sinds dit voorjaar operationeel is in een werkingsgebied met 5 vaste en 4 mobiele digipunten verspreid over de 6 voornoemde gemeenten. Samen en vanuit Copact met projectcoördinator Dirk Nys is Patrick De Rycker - in het Pajottenland eerder al bekend als de populatiemanager vaccinaties Eerstelijnszone Pajottenland - aan de slag om ook deze streek mee op de juiste rails te zetten en e-inclusie te laten boosten.

Razendsnelle digitalisering  

Patrick De Rycker: “Onze maatschappij digitaliseert razendsnel. De digitalisering biedt heel wat voordelen maar houdt ook risico’s in. Zo is nagenoeg de helft van de bevolking nog digitaal  kwetsbaar en loopt ze zodoende een risico op digitale uitsluiting. Digibanken hebben nu juist als doel dat risico op digitale uitsluiting te verkleinen. Ik ben gevraagd om dit project – dat loopt tot 31 december 2024 – mee te coördineren en ervoor te zorgen dat alle burgers de kans krijgen om zich digitaalvaardiger te maken om niet in een (digitaal) sociaal isolement te geraken.

Digibanken zijn laagdrempelig en worden via Digipunten op plaatsen georganiseerd die vlot bereikbaar zijn. De digitalisering in onze samenleving gaat razendsnel. Mensen moeten steeds meer kunnen om aan de digitale samenleving deel te nemen. Voor velen wordt het steeds moeilijker om te volgen. Het achterliggend doel van het project is dan ook iedereen de kans te bieden zich vertrouwd te maken met die digitale wereld en zo op een haalbare  manier IT-zelfstandig te worden.

In een eerste fase is iedereen welkom om langs te komen in één van onze digipunten met 'digitale vragen'. In een latere fase zullen er ook gratis workshops rond bepaalde thema's voorzien worden om iedereen mee te krijgen in de digitale wereld. Ook het tijdelijk bekomen van een gratis laptop behoort in de toekomst tot de mogelijkheden. Voor eerder complexe vragen kan je bij ons ook terecht voor een persoonlijk gesprek. In Bever zijn de eerstkomende ontmoetingsdagen vastgelegd op donderdag 27 april, donderdag 25 mei en maandag 26 juni telkens van 13 tot 15u.. Niets belet je om ook andere digipunten te bezoeken. Hiervoor verwijs ik graag naar digibankpajottenlandwest.be – Samen naar digitale inclusie ."

Vrijwilligers welkom

Om alles in goede banen te leiden zijn de coördinatoren nog op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers om de partners van het project te ondersteunen bij het leerproces. Je hoeft geen IT-genie te zijn: een goede motivatie, redelijk vlot kunnen werken met een smartphone en/of laptop, geduld, goed kunnen luisteren en respect voor de andere volstaan meestal om in het team te worden opgenomen.

Nadere info:  https://digibanken.vlaanderen.be/digibanken/digibank-pajottenland-west

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 apr 2023
Godelieve Deschuyffeleer
© Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Colpaert | 13 sep 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief