Bijna 500 personen zakten af naar het lichtlab van de onderzoeksgroep B Phot van de VUB in Oetingen

C21

Bijna 500 personen zakten af naar het lichtlab van de onderzoeksgroep B Phot van de VUB in Oetingen

Editie_gooik_vub_hugo_2__kopie_
Hugo gaf meer uitleg over de werking.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_vub_hugo_4__kopie_
Achter de muren van het lichtlab.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_vub_hugo_3__kopie_
Achter de muren van het lichtlab.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_vub_hugo_5__kopie_
Achter de muren van het lichtlab.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_vub_hugo_5a__kopie_
Kinderen warm maken voor wetenschap in een apart tentje.- Foto Marc Colpaert
 
Goed 10 jaar geleden openden de deuren van de onderzoeksgroep fotonica van de Vrije Universiteit Brussel (B-PHOT) in de Vollezelestraat in Oetingen, dus werd er op 16 en ook nog op 17 maart de opendeurdagen georganiseerd in het Fotonica Innovatiecentrum in Oetingen. Wij gingen op zaterdag een kijkje nemen en zagen een uitstekende organisatie, een professor Hugo Thienpont die nog maar eens top was en veel nieuwsgierige gezichten bij de ongeveer 500 mensen die zich hadden ingeschreven.
 
Omdat de fotonica-campus 10 jaar bestaat kreeg het brede publiek een blik achter de schermen van de technologische innovaties die ze verwezenlijken met lichttechnologie. Bezoekers ontdekten tijdens het weekend welke impact fotonica heeft op bijvoorbeeld voedselveiligheid, mobiliteit of gezondheidszorg. Ze konden  ook deelnemen aan verschillende STEAM-activiteiten en een bezoek brengen aan de DataBuzz van de VUB, waar jongeren allerlei AI-games konden spelen. De bus stond even verderop in het centrum van Oetingen 
 
Meer dan tien jaar geleden opende het lichtlab van de onderzoeksgroep B Phot van de VUB de deuren in Oetingen. Meer bepaalt op vrijdag 4 oktober 2013. Dit innovatieve laboratorium B-Phot, onder leiding van prof. Hugo Thienpont, doet onderzoek naar nieuwe lichttoepassingen als lasers en LED’s, en is nu al een Europees topinstituut. De omwonenden moeten niet dadelijk schrik hebben want ze gaan geen hinder hebben van dit lab. Ongeveer drie jaar nam het in beslag om dit nieuwe lichtlaboratorium in een volledig nieuw gerenoveerd gebouw in de Vollezelestraat in Oetingen klaar te krijgen. 
 
 
Ondertussen zijn we tien jaar verder en werken er al heel wat mensen in de gebouwen van de VUB in Oetingen. Professor Hugo Thienpont gaf meer uitleg over wat er allemaal aan het gebeuren is achter de deuren van het lichtlab. "Wij zijn hier actief op verschillende vlakken en de meeste mensen weten gewoon niet waar we allemaal mee bezig zijn, zo maken wij medische beeldschermen om kanker op te sporen. Maar ook maken wij toestellen om eten te scannen op schimmels, zodat de producenten er van overtuigd zijn dat er voor mij en voor u, gezond eten in de rekken van de supermarkt ligt. Of wat dacht u van het maken van lenzen voor speciale lazers die staalplaten kunnen snijden voor de autoindustrie. Een 3d-printer nog zo een product waar wij als lichtlab aan meewerken", legde Hugo uit. Na de uitleg van Hugo mochten de bezoekers telkens in beperkte groepjes, ook nog op stap in het lichtlab, waar ze nog heel wat meer kennis meekregen van de wetenschappers over tal van toepassingen. Ze zijn daar heel goed bezig, die ploeg van professor Hugo Thienpont.
 
Om de jeugd meer te betrekken bij de wetenschap was er in een tentje achteraan, ook nog een workshop bezig om kinderen warm te maken voor de wetenschap, want wij zijn zeker dringend op zoek naar meer wetenschappers, hoorden wij in de wandelgangen. 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 mrt 2024
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 20 mei 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief