LENNIK - Gedenkplaat voor slachtoffers neergestorte bommenwerper

C21

LENNIK - Gedenkplaat voor slachtoffers neergestorte bommenwerper

Editiepajot_lennik_vliegtuig_1_gr_foto_merckx
Burgemeester De Waele, Erik O en schepen De Cuypere onthulden het gedenkteken. (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_lennik_vliegtuig_2_gr_foto_merckx
Erik O bij het gedenkteken. (Foto Felix Merckx)
 
Editiepajot_lennik_vliegtuig_3_gr_foto_merckx
De gedenkplaat. (Foto Felix Merckx)
 

Op het grasveldje aan de kruising van de Gaasbeekstraat met de Brusselse straat werd een herdenkingsplaat ingehuldigd ter nagedachtenis onthuld.van een Air Force B17 Flying Fortress die daar op 13 juli 1944 neerstortte. Deze Amerikaanse bommenwerper werd door de bezetter neergehaald. Niet alleen alle 10 de bemanningsleden, maar ook een nieuwsgierige Lennikenaar kwam om het leven.
Dank zij Lennikenaar Erik O is daar nu 65 jaar later een gedenkplaat

Van waar de belangstelling voor het vliegtuig ?
Erik O: “Reeds al tiener was ik geïnteresseerd in het voorval van het neergestorte vliegtuig in Sint-Martens-Lennik door de verhalen van mijn vader. Toen we na zijn overlijden tussen zijn papieren nota’s vonden over dit voorval was mijn nieuwsgierigheid nog groter. Ik stelde aan de Masiuskring voor om opzoekingswerk te verrichten en in een artikel neer te pennen voor de volgende bijdrage van de geschiedenis van Lennik. Ze aarzelden geen moment om akkoord te zijn”.
 
Het vliegtuig was samen met zijn squadron pas in april aangekomen in Engeland in Nuthampstead in voorbereiding op de landing in Normandie.
Toen hun formatie opsteeg was het de bedoeling om voor de derde dag op rij een motorenfabriek in Munchen te bombarderen. Het vliegtuig kwam echter niet zo ver. Boven Brussel werden zij getroffen door Duits luchtafweer geschut. Het vliegtuig dat op een hoogte van 6000 meter vloog werd achteraan in de flank getroffen en brak in drie stukken. Het grootste stuk kwam neer aan statie Gaasbeek, een ander stuk meer naar Sint-Martens toe en het derde stuk in de buurt van Groenenberg
 
Het neergestorte vliegtuig wekte ook de nieuwsgierigheid van de mensen van Sint-Martens en al vlug ging men kijken.
 
Erik O: “Zo ook Gust Van der Straeten. Ondanks dat hij zich zoals men zei in volksmond moest stoppen was hij gaan kijken en wekte hij de aandacht op van enkele Duitsers, Gestapo uit Brussel. Toen zij zijn papieren vroegen, gingen zij met hem naar huis. Thuis deed hij hun verhaal. Op een bepaald moment fluisterde een van hen hem in het oor dat hij moest vluchten. Wat hij ook deed. Ze schoten hem in de rug neer. Hij werd getroffen door twee kogels”.
 
Wat er nadien met de brokstukken van het vliegtuig gebeurde, is al een verhaal op zich. Mensen verzamelden ze en herbruikten ze in allerlei voorwerpen.'
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
29 nov 2009
Felix Merckx
Felix Merckx
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Roger Swalens | 04 apr 2024

archief