REGIO - Opgewekte Babbels in Paddenbroek maar bevolking stuurt hun kat

C21

REGIO - Opgewekte Babbels in Paddenbroek maar bevolking stuurt hun kat

Editie_gooik_paddenbroek_3__kopie_
Veel volk was er niet. - Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_paddenbroek_4__kopie_
Veel volk kwam er niet opdagen.- Foto Marc Colpaert
 
Editie_gooik_paddenbroek_2__kopie_
Blijkbaar geen interesse van het grote publiek.- foto Marc Colpaert
 
Het grote probleem waar het project Opgewekte Babbels in het Pajottenland mee heeft af te rekenen is geen volk. De mensen zijn er blijkbaar niet in geïnteresseerd, want voor vier gemeenten kwamen er nog geen tien mensen opdagen in Paddenbroek. Carolien  Ruebens is er nochtans vast van overtuigd dat het project kans op slagen heeft. Wie nog vlug mee op de kar wil springen voor Liederkerke en Roosdaal is er nog een infovergadering op dinsdag 24 augustus in het Gemeentehuis van Liedekerke
 
Woon je in Lennik, Galmaarden, Gooik, Herne, Roosdaal, Liedekerke of Bever en wil je meedenken om ons Pajottenland energieneutraal te maken kom dan zeker eens langs tijdens de verschillende infoavonden. Dat werd al enkele keren aangebracht door verschillende media kanalen. Denk je mee over onze Landschapsvisie voor het Pajottenland? In theorie kan het Pajottenland op jaarbasis 100% energieneutraal worden. Dit door in te zetten op 18% energiebesparing, een verdrievoudiging van de elektrificatie, en lokale hernieuwbare energieproductie op maat van het landschap. Maar hoe zetten we die visie ook om in effectief beleid? Geïnspireerd door de Landschapsstudie gingen een aantal lokale beleidsmakers zoals Klimaatpunt, Regionaal Landschap en de provincie Vlams-Brabant aan de slag met het landschappelijke kader en de bouwstenen hernieuwbare energie. Het resultaat is een haalbare energiemix op maat van het Pajottenland: 73% zon, 21% wind en 6% biomassa. 
​Wil je verder meedenken om deze visie vorm te geven? Bezoek dan de expo over de Landschapsvisie 2040 in jouw gemeente en/of neem deel aan de Opgewekte Babbel. Tot hier ging het goed, maar op maandagavond 23 augustus was er een vergadering voorzien in Paddenbroek voor de inwoners van vier Pajotse gemeenten: Gooik, Galmaarden, Bever en Herne. Het eerste wat opviel was dat de opkomst buitengewoon klein te noemen was. Als we de sprekers van de verschillende beleidsmakers niet meetellen, komen wij met moeite aan vijf, ja 5 personen die zich voor dit toch wel belangrijk project wilden verplaatsen. Bij vele mensen was de ontgoocheling dan ook groot, dat ze blijkbaar de mensen niet kunnen overtuigen om mee te denken om het Pajottenland energieneutraal te maken tegen 2040.
De verschillende ambities zijn: een opgewekt Pajottenland in 2040 energieneutraal en klimaatbestendig maken, Ambitie 2: een ruimtelijke opgave op maat van het Pajots landschap, tenslotte een hefboom voor een krachtig landschap in al zijn glorie.
 
 
Reindert de Schrijver van Klimaatpunt is ook niet tevreden, dat zo weinig mensen interesse hebben in het project. "Wij hebben al drie jaar gewerkt en er werd nu een verlengingsaanvraag goedgekeurd door de hogere overheid voor nog eens drie jaar verder te werken om  die visie in de praktijk te brengen."
Carolien Ruebens van de provincie Vlaams-Brabant vult aan. "Tijdens die drie jaar hebben we veel gesprekken gehad, het is een transitieverhaal en zal niet op een, twee, drie in orde zijn, ik ben er echter van overtuigd, dat hoe concreter het zal worden, hoe meer mensen zich betrokken zullen voelen. Dat is juist het doel van het project meer mensen betrekken bij de energie, neutrale toekomst van het Pajottenland. Ik geloof rotsvast in het project omdat het financieel een winst kan zijn voor Pajottenland en dat we hierdoor  het unieke landschap van het Pajottenland kunnen bewaren en versterken, het landschap van het Pajottenland is onze rode draad door het hele verhaal", besluit Carolien.
 
Wie nog vlug mee op de kar wil springen voor Liederkerke en Roosdaal is er nog een infovergadering op dinsdag 24 augustus in het Gemeentehuis van Liedekerke, Opperstraat 31.
Hou de website www.opgewektpajottenland.be in de gaten voor meer info.
 
 

  

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 aug 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 04 nov 2023
Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief