Natuurpunt MERCHTEM doet unieke vondst op Breestraeten

C21

Natuurpunt MERCHTEM doet unieke vondst op Breestraeten

Editiepajot_merchtem_albinosalamander_foto_ingezonden
Een albinosalamander (ingezonden foto)
 

Kris De Pauw is jarenlang bezig geweest met het aanleggen/ herstellen van poelen in Merchtem, waardoor er een poelennetwerk is ontstaan van bijna zestig poelen in Merchtem. Vooral langs de Lindebeek, een beek die ontspringt op Linthout en loopt langs Hunsberg/Breestraeten/Terlinden, werden er verschillende poelen aangelegd. Doordat de Lindebeek een heel propere beek is, waar nog stekelbaars in zwemt, zijn deze poelen goed bevolkt met amfibieën. De amfibieën verplaatsen zich van de ene poel naar de andere via deze propere beek.

In deze poelen komen volgende soorten voor : alpenwatersalamander, kleine watersalamander, vinpootsalamander, bruine kikker, pad en hier en daar de groene kikker.
Natuurpunt Merchtem zet deze activiteit rond poelen van Kris verder en werkt samen met de gemeente Merchtem en het Regionaal Landschap Groene Corridor (RLGC) om dit netwerk te onderhouden en uit te breiden. Zo werd er vorig jaar op Terlinden op de Hoge Wei een nieuwe poel aangelegd en werden er elders in Merchtem drie poelen uitgediept.
Werner Verbruggen, onze nieuwe “poelverantwoordelijke” deed samen met Hugo Willockx “amfibieënspecialist” onlangs een bijzondere ontdekking in een poel op Breestraeten. Bij de jaarlijkse inventarisatie van enkele poelen werd er een albinosalamander gevonden. Uiterst zeldzaam! Een unieke vondst. Zoals u kan zien op de foto heeft deze salamander een bleke huidskleur en rode ogen.
Deze gegevens worden natuurlijk allemaal doorgegeven aan de Hylawerkgroep, een werkgroep die zich bezighoudt met het in stand houden en inventariseren van amfibieën.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
13 apr 2010
Steven Walravens
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief