MERCHTEM - Ilse Hellinckx schreef een boek: ‘Hoe het licht uitging'

C21

MERCHTEM - Ilse Hellinckx schreef een boek: ‘Hoe het licht uitging'

Image2
 

Ilse Hellinckx schreef een boek over hoe het licht uitging. Het boek gaat over het gevecht met zichzelf en de rest van de wereld. Het gevecht met en tegen een burn-out.

 

Een burn-out kan iedereen overkomen wanneer je geen grenzen kunt aangeven, alles te perfect wil, alle balletjes tegelijkertijd in de lucht wil houden, te veel en te hard werkt, te loyaal wil zijn, niet luistert naar je lichaam en altijd anderen op de eerste plaats zet behalve jezelf.

 

Een burn-out kan altijd om de hoek lonken als je hierin iets herkent en zo overkwam het ook Ilse. Ze was werkzaam in een grote onderneming als projectmanager in een transformatieteam en leefde als een hogesnelheidstrein toen het licht bij haar letterlijk uitging. Ze neemt je mee in een intens, doch eerlijk verhaal waarin ze beschrijft hoe de burn-out haar overkomen is en hoe het voelde en wat het met haar deed. Het is een aangrijpend verhaal en zeer openhartig, waarbij de dingen benoemd worden waarmee geworsteld wordt en die niemand durft uit te spreken. Het gaat van chaos in je hoofd, tot machteloosheid, van schaamte en het verliezen van vrienden, van niets meer kunnen tot de dagelijkse pijnen met allerlei lichamelijke klachten en van een negatief beeld naar een positief. Ze windt geen doekjes rond de werkelijkheid om zo aan te tonen wat deze ziekte nu werkelijk inhoudt en het allesbehalve een faketoestand is, wat velen in onze maatschappij nog steeds denken. Ze geeft een theoretische benadering en legt ook het verschil uit tussen een depressie en een burn-out, waar nog veel verwarring over bestaat.

 

Ze wil met dit boek lotgenoten ondersteunen, want daar had zij ook enorm last van, dat ze het gevoel had om alleen op de wereld te zijn geweest met haar probleem. Nochtans kampen er ongeveer een half miljoen Belgen momenteel met burn-out of burn-out klachten. Het is dus ook Ilse haar missie om deze ziekte uit de taboesfeer te halen en zo het maatschappelijk onbegrip uit de wereld te helpen halen door open aan te geven wat dit nu echt is. Een boek dat iedereen kan aanspreken: of je hebt het zelf, of je kent iemand in je omgeving of je wil eindelijk eens meer weten over deze vreemd ogende ziekte waar er niets uiterlijk te zien is aan de persoon. Ilse dacht ook dat ze zelf nooit een burn-out kon krijgen, dat het haar niet kon overkomen.

 

In een tweede deel in het boek staan veel praktische oefeningen en concrete tips waarbij burn-outklachten kunnen herkend worden, waarmee je aan de slag kan gaan om burn-out te voorkomen of om sneller te herstellen. De oefeningen kunnen een mooie aanvulling zijn bij een coaching of therapeutische begeleiding bij een psycholoog. Elke persoon kan er ook mee aan de slag om de balans eens op te maken in je leven, je grenzen te leren aangeven, na te denken over je dagelijks energiepeil of je tijdsindeling. Iets waar elke mens eens zou moeten bij stilstaan, ongeacht de ziekte. De dag van vandaag is de druk op de maatschappij zo groot, dat we vaak geleefd worden. Dit boek doet je daarbij stilstaan en nadenken over de werkelijke zin van het leven. Leef je wel echt volgens jouw normen en waarden en doe je wel waar je lichaam naar verlangd en wat je echt wil doen? 

    

Dit boek geeft uiting over een zwaar transformatieproces die je door moet als je in een burn-out beland bent. Doe je dit niet, dan lonkt een burn-out 2.0. achter de hoek. Ilse bakt graag taarten en maakt daarom met een kwinkslag de vergelijking met het opnieuw bakken van een mislukte taart. Wanneer je taart mislukt is en je wil het nog eens proberen, dan zal je iets moeten veranderen: ofwel aan je bakproces ofwel aan je ingrediënten ofwel aan de manier waarop je je taart maakt. Doe je dit niet, dan zal je taart opnieuw mislukken. Zo is het ook met een burn-out, je kan je een beetje beter gaan voelen, maar verander je niets in je privé-leven of in je professioneel leven en werk je niet aan jezelf, dan ligt een volgende burn-out gegarandeerd op de loer, die nog zwaarder en erger zal worden dan de eerste.

Wil je meer weten over een burn-out, dan kan je in dit boek concrete handvaten vinden naar een theoretische insteek, maar ook naar een praktische insteek. Meer informatie is er te vinden op: https://www.facebook.com/Hoehetlichtuitging of op haar Facebook of Instagram profiel (respectievelijk Ilse Hellinckx en Ilse_Helli).

 

Het boek “Hoe het licht uitging” is te koop bij uitgeverij Het Punt, bol.com, de betere boekhandel of bij Ilse zelf (ISBN-nummer: 9789460795428). Je kan haar via de Facebookpagina bereiken of via Messenger voor een gesigneerde versie.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jun 2021
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief