Centraal aanmeldingsregister MERCHTEM basisonderwijs - instappers geboortejaar 2020

C21

Centraal aanmeldingsregister MERCHTEM basisonderwijs - instappers geboortejaar 2020

Editiepajot-merchtem-logo-gemeente

Bij het centraal aanmeldingsregister voor de instappende kleuters stoten we voor het eerst op een tekort aan beschikbare plaatsen voor het geboortejaar 2020. Ouders kiezen met zorg een school voor hun kind. Wij willen ervoor zorgen dat alle ouders evenveel kansen krijgen om hun kind(eren) in te schrijven in een school van hun keuze en er geen wachtrijen ontstaan aan de schoolpoorten.

 

Bij dit centraal aanmeldingsregister waar de ouders eerst vrije schoolkeuze hebben, en indien er meer kinderen aanmelden dat er plaatsen zijn, wordt er gekeken naar afstand van de schoolpoort tot de woonplaats van het kindje om de rangorde te bepalen. Er zijn in dit geboortejaar meer aanmeldingen voor 2020 dan er plaatsen voorzien waren in de Merchtemse scholen. 

 

Dit is voor het eerst dat we niet elke Merchtemnaar een plaats kunnen toewijzen in een Merchtemse basisschool. We zijn dan ook rond de tafel gaan zitten met alle actoren die mee participeren in dit dossier en gaan dit alsnog oplossen. Er wordt in overtal gegaan in Ten Bos om de kleine Peizegemnaren de kans te geven dichtbij hun woonplaats school te lopen.  Het jaar 2020 blijkt een jaar waarin alleen al in Ten Bos 23 van de 25 plaatsen gaan naar broers en zussen van reeds schoolgaande kinderen. Deze hebben in het aanmeldingssysteem voorrang, net zoals de kinderen van personeelsleden op de school. Alle ouders die als eerste schoolkeuze Ten Bos hebben opgegeven dit jaar, zullen dus daar terecht kunnen omdat we de capaciteit daar uitzonderlijk verhogen.

 

Hieronder wat cijfers op een rij:

 

2020:

Voor instappers met geboortejaar 2020 zijn er 169 plaatsen in de Merchtemse kleuterscholen. Hiervan zijn er 91 plaatsen ingenomen door broers/zussen en kinderen van personeel.

 

Er zijn 196 aanmeldingen:

  • 91 broers/zussen en kinderen van personeel
  • 105 aanmeldingen zonder voorrangsgroep

 

voor de andere geboortejaren werden ook aanmeldingen ontvangen om een schoolwissel aan te vragen: 

2019: 13 aanmeldingen

2018: 16 aanmeldingen

2017: 6 aanmeldingen

 

Samengevat voor geboortejaar 2020: 23 kinderen uit Merchtem kunnen niet naar hun eerste schoolkeuze. De 11 plaatsen in De Plataan kunnen opgevuld worden met deze kinderen, indien ze De Plataan in hun keuzelijst hebben geselecteerd. 12 kinderen in Merchtem gingen geen plaats hebben in een Merchtemse school, maar dit lossen we in samenspraak met de 5 scholen op ons grondgebied op, zodoende dat elke Merchtemnaar school kan lopen op ons grondgebied. 

 

Deze maand krijgen de ouders die aanmelden hun bevestiging in welke school ze mogen gaan inschrijven. In de maand mei moet je dan je ticket gaan verzilveren door je kindje officieel in te schrijven in die school.

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 apr 2022
Sam Herremans
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief