MERCHTEMnaar Eddy Cooremans zorgt voor verrassend geschenk

C21

MERCHTEMnaar Eddy Cooremans zorgt voor verrassend geschenk

Editiepajot_merchtem_tekening_smulboetike_geo
Frituur Smulboetiek is in de regio gekend voor zijn verse frieten en stoofvlees. - Tekening (c) GEO

Frituur Smulboetiek in Malderen bestaat 30 jaar. Dat wordt dit weekend gevierd. Merchtemnaar Eddy Cooremans, alom gekend als "Eddy friet" en vriend van de uitbaters bezorgt de feestvierders alvast een aangename verassing door het schenken van een tekening waarmee op humoristische wijze wordt teruggeblikt naar het prille begin van de zaak.

"Dertig jaar geleden rolden onze ouders, Gaston Van Damme en Marina Jacobs eerder toevallig in het vak. Vader was automecanicien bij BMW-garage Van Boom te Sint-Amands en nadien bij Opelgarage "De Jokke" te Malderen. Moeder was kinderverzorgster en had een kruidenierszaak met groenten en fruit in de Handelstraat te Malderen. Met het oog op vernieuwing van deze zaak kochten ze in 1979 bakkerij "Polflietes" nabij het station van Malderen. Bij het pand hoorde toen een caravanfrietkraam. In die caravan (die stond toen waar nu de huidige tuin is) bakten Gaston en Marina voor het eerst frieten. Toen deden ze dat alleen in het weekend, bovenop hun gewone job, en dit om de aankoopkosten te drukken. Maar blijkbaar beviel het frieten bakken hen zo goed dat de voorziene verbouwingen werden afgelast, en zij enige tijd later één van der eerste binnenhuisfrituren in de regio zijn begonnen."
Aldus schetsen de fiere dochters Anouchka en Natascha de voorgeschiedenis van frituur Smulboetiek.
 
Ondertussen is frituur Smulboetiek regelmatig gemoderniseerd. Het vernieuwen van het vet, het schillen van de aardappels en het versnijden tot friet vergt hierdoor nu minder handenarbeid. De zaak is al enkele keren uitgebreid. Tafels en stoelen vervangen de vroegere krukjes aan de toog. In de zomer kan met heerlijk van zijn frietjes genieten op een prachtig terras en er is ook een speelhoekje voorzien. Bovendien zorgt Marina graag voor decoratie aangepast aan de tijd van het jaar. Een BMW Isetta is de oldtimer waar Gaston geweldig fier op is en die hij ook gebruikt als reclamewagentje.
 
Eddy Cooremans, goede vriend van de frituuruitbaters heeft het over de ernst waarmee zij hun vak ter harte nemen:
"Gaston en Marina volgen de handel en wandel in de frituurwereld op de voet, bezoeken regelmatig beurzen, wonen vergaderingen bij en zijn niet te beroerd om, ondanks hun ervaring, af en toe nog een cursus te volgen. Wat bewijst dat zij, begonnen als toevallige frituuruitbaters, hun zaak op een professionele manier hebben uitgebouwd. Zo kreeg Smulboetiek vijf jaar geleden van Navefri de gouden puntzak. Zij streven naar een goede service en kwaliteit. Bovendien hebben zij geen last van de generatiekloof en kunnen met jong en oud een babbel slaan."
 
Frituur Smulboetiek is in de regio gekend voor zijn verse frieten en stoofvlees en is steeds open op zon- en feestdagen. Iedereen kent ook de kenmerkende krulsnor van Gaston, daarom werd voor deze 30ste verjaardag het logo van frituur Smulboetiek met een snor aangevuld.
 
"En", zo weten Anouchka en Natascha nog te vertellen, "als wij aan vake vragen wat nu eigenlijk het geheim is voor lekkere frietjes, zegt hij steevast dat ze pas klaar zijn als ge ze hoort zingen. Als dat niet getuigt van liefde voor het vak..."
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 okt 2009
GEO
(c) GEO
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief