3Wplus overhandigt sleutel duurzame demowoning in OPWIJK

C21

3Wplus overhandigt sleutel duurzame demowoning in OPWIJK

Foto_overhandiging_sleutel_demowoning_opwijk
 

3Wplus, actief als Energiehuis voor de 35 gemeenten in Halle-Vilvoorde, heeft de sleutel van zijn volledig energiezuinig en duurzaam gerenoveerde demowoning in Opwijk aan woonmaatschappij Providentia overhandigd.
Die zal de woning voor de komende 9 jaar sociaal verhuren. “We hopen dat dit project eigenaars aanzet om hun leegstaande pand om te vormen tot een sociale woning.” Een drietal jaar geleden kocht vzw 3Wplus langs de Heirbaan in Opwijk een leegstaand pand aan om te renoveren tot een duurzame en betaalbare woning, los van gas en stookolie.
Het pand is intussen volledig geïsoleerd en werd uitgerust met onder meer hoogrendementsbeglazing, zonnepanelen, een warmtepomp, een groendak en een regenwaterput. Door al deze inspanningen, onder meer door de medewerkers van het sociaal maatwerkbedrijf van 3Wplus, is het EPC-label van F naar A gegaan. Voor de aankoop en de renovatie van de woning trok 3Wplus alles samen 420.000 euro uit. Daartegenover staat een premiebedrag van 36550 euro en huurinkomsten van 72900 euro gespreid over de komende 9 jaar. De demowoning moest als voorbeeld dienen voor iedereen in de regio met bouw- of renovatieplannen. ‘
Op verschillende momenten werden er kijkdagen georganiseerd waarop iedereen welkom was’, zegt Ine Renson, coördinator Energiehuis 3Wplus. ‘Onze renovatiecoaches en andere deskundigen gaven er dan uitleg over de plannen, de aanpak en de gebruikte technieken zoals kalkhennepisolatie en warmtepompen. We wilden met de demowoning mensen inspireren en activeren om hun woning duurzamer te maken, dit onder meer door los te komen van fossiele brandstoffen en door het hergebruik van materialen.
Zo willen we komen tot een regio met meer kwaliteitsvolle en energiezuinige woningen en met minder leegstand.’ Het zijn deze week de laatste kijkdagen omdat de woning in het beheer komt van woonmaatschappij Providentia, die de woning voor minstens de komende 9 jaar sociaal zal verhuren. ‘Omwille van het tekort aan sociale woningen in de streek is het de bedoeling om met dit project ook eigenaars van leegstaande panden aan te moedigen om te renoveren en sociaal te verhuren’, zegt Monique Van der Straeten, voorzitter van 3Wplus. ‘
De demowoning is een voorbeeld van hoe een leegstaand pand op een rendabele manier gerenoveerd kan worden om nadien te laten doorstromen naar sociaal verhuur via een woonmaatschappij.’ Deze lente nog zal een gezin zijn intrek nemen in de woning.
De algemeen directeur van Providentia, Leen Deraedt, kreeg alvast de sleutel overhandigd. ‘In heel Vlaanderen is er een tekort aan sociale woningen. Zo staan er momenteel 176.000 gezinnen op de wachtlijst. Daarom legt de Vlaamse overheid iedere gemeente een Bindend Sociaal Objectief (BSO) op.
Dankzij verschillende grotere nieuwbouw- en renovatieprojecten én samenwerkingen kan Providentia ervoor zorgen dat de gemeente Opwijk haar BSO zal behalen. Concreet zullen wij zorgen voor 70 nieuwbouwwoningen. Dankzij deze samenwerking met 3Wplus kunnen we alweer één gezin een thuis bieden in Opwijk, een plek om tot rust te komen. We hopen dat andere eigenaars dit mooie renovatievoorbeeld zullen volgen en hun woning ook buiten Opwijk sociaal zullen verhuren via een woonmaatschappij’, zegt Leen Deraedt, algemeen directeur van woonmaatschappij Providentia.
Sinds de omvorming tot woonmaatschappij midden juni 2023 staat Providentia in voor het doorverhuren van sociale woningen. ‘Providentia huurt sinds dan woningen en appartementen in op de private markt om die vervolgens door te verhuren voor een redelijke huurprijs aan personen met een bescheiden inkomen.
Binnen het huidige werkingsgebied van Providentia gaat het om 312 ingehuurde woningen en met deze duurzaam gerenoveerde woning erbij zal Providentia 20 woningen in Opwijk doorverhuren op deze manier.’

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 mrt 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief