TERNAT - Massa afval geruimd op illegaal stort

C21

TERNAT - Massa afval geruimd op illegaal stort

Editiepajot_ternat_illegaal_stort_nog_eens_foto_jurgen_theibaut
Foto © Jurgen Thiebaut
 

De resultaten van de opruiming door het gemeentebestuur van Ternat van een immens, illegaal stort langs de Spiegelstraat in de deelgemeente Wambeek zijn ronduit indrukwekkend. In totaal werden er liefst vijftien containers afval verwijderd. De opruimingskosten worden doorgestuurd naar de eigenaar van het perceel die ook verantwoordelijk is voor het illegale stort.

Het sluikstorten duurde al sinds vele jaren en het afval werd sinds enkele jaren ook al in het aanpalende natuurgebied Kouterbroeken gedeponeerd.
Omdat G.G. uit de Spiegelstraat maar niet inging op tal van aanmaningen om zelf zijn illegaal stort – ongeveer een hectare groot – te verwijderen, trad de Ternatse milieudienst zelf in actie. “We hadden de verantwoordelijke voor het sluikstorten tijd genoeg gegeven om dat te doen maar hij bleef volharden in de boosheid. Vandaar dat we zelf aan de slag gingen: met gemeentelijke werktuigen en personeel en bovendien werd er een schroothandelaar opgevorderd”, legt milieuambtenaar Jurgen Thiebaut uit.
Vorige week werd er vier dagen hard gewerkt om het zeer uitgebreide illegale stort op te ruimen. Toen pas werd echt duidelijk welke grote hoeveelheden afval er lagen.
Thiebaut: “Opvallend was dat er een zeer grote hoeveelheid ijzer lag. De schroothandelaar kon liefst elf containers met ijzerafval vullen. Maar dat was niet alles. Ons eigen gemeentepersoneel vulde ook nog eens vier containers met allerlei houtafval. En er stonden ook enkele voertuigwrakken waaronder een gedumpte, versleten vrachtwagen die de illegale storter jaren geleden van het gemeentebestuur had gekocht. Allerlei andere rotzooi kwam terecht in een vijftiende container.”
De kosten van de hele opruimingsoperatie worden doorgestuurd naar de storter. “En de totale kostprijs zal hoog oplopen, zoveel is zeker”, aldus Jurgen Thiebaut. “Dat zullen vele duizenden euro’s zijn. Maar daarmee is het kostenverhaal niet ten einde. OVAM is ook betrokken partij en die zal 160 euro milieuheffing per ton afval aanrekenen.”
De eigenaar is verplicht de hele site te nivelleren en hij mag er – voorlopig althans – geen enkele activiteit meer ontwikkelen.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
15 okt 2010
Ludo Van Der Cammen
Jurgen Thiebaut
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 26 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 24 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024

archief