TERNAT - Acties voor behoud gemeenteschool gaan door

C21

TERNAT - Acties voor behoud gemeenteschool gaan door

Img_2814
 
Img_2813
 

De acties voor het behoud van de gemeenteschool op de Nieuwbaan gaan gewoon door ook nadat de meerderheidspartijen van het gemeentebestuur in een open brief meedeelden dat het plan voorlopig niet uitgevoerd wordt. Gisteren verzamelden de voorstanders van de gemeenteschool op het plein massaal voor het gemeentehuis. Ook de petitieactie loopt nog. 1200 mensen tekenden de petitie reeds online.  

De meerderheid van CD&V-Volks en Voor Ternat trok eergisteren haar voorstel om de gemeenteschool in Lombeek over te hevelen naar het katholiek onderwijs in. Ze deed dat met een open brief. Het schepencollege kwam eerder die dag in nauwe schoentjes door het uitlekken van een brief van onderwijskoepel OVSG waarin wordt gesteld dat het gemeentebestuur nooit met hen contact heeft opgenomen en dat er wel degelijk snel een nieuwe school kan gebouwd worden met subsidies. In de brief die OVSG richt aan het schepencollege staat hetvolgende:

"Wij vernamen over uw voornemen om de school in Sint-Katherina-Lombeek over te dragen. In de pers lezen wij dat de reden voor deze overdracht de gebouwenproblematiek blijkt te zijn. Daarin spreekt u de vrees uit – ondanks het feit dat er sinds 2015 een dossier bij AGION op de wachtlijst staat – niet voor 2025 subsidies te kunnen krijgen. Er bestaan inderdaad lange wachtlijsten. Momenteel bedraagt de gemiddelde wachttermijn voor een subsidiedossier in het gemeentelijk onderwijs gemiddeld acht jaar. Dit is inderdaad lang, maar in vergelijking met andere netten vrij kort. In het vrij onderwijs behandelt men bijvoorbeeld momenteel de dossiers die voor 2006 werden ingediend.

Bovendien bestaan er enkele procedures die het mogelijk maken al tijdens de wachtperiode te bouwen. Op die manier kan u snel over uw gebouw beschikken en na het verloop van de wachttijd toch gewoon uw subsidies krijgen. Heel wat lokale besturen realiseerden op die manier tot ieders tevredenheid een scholenbouwproject. Het lage 6% BTW-tarief én het feit dat er ruime mogelijkheden zijn om het gebouw multifunctioneel te gebruiken, maakt het gemeentelijke schoolgebouw dikwijls zelfs de ideale kern om lokale gemeenschapsinfrastructuur rond op te bouwen.

Tot nog toe werden wij bij de dienst schoolgebouwen van OVSG door uw bestuur niet gecontacteerd in dit dossier. Uiteraard maken wij graag tijd voor u vrij om samen op zoek te gaan naar de meest geschikte subsidiepiste voor de gemeentelijke schoolinfrastructuur van uw bestuur".

Daarop verstuurde de bestuursmeerderheid volgende "Open brief. BETREFT: Principieel besluit met betrekking tot de organisatie van het gemeentelijk onderwijs. Beste kinderen, ouders, leerkrachten en bij uitbreiding alle Ternattenaren, De voorbije dagen zijn tumultueus verlopen. Tijdens deze dagen werden we geconfronteerd met verscheidene emoties, reacties en bezorgdheden. De meerderheidsploeg CD&V en Volks / Voor Ternat heeft geluisterd en geëvalueerd. We hebben gevoeld dat dit dossier op dit moment niet de gedragenheid heeft waar w als meerderheid vanuit gingen.

Als gemeentebestuur geloven we nog steeds in de opportuniteit die op tafel ligt. Samen één moderne dorps- school bouwen ‘op de bos’ voor alle kinderen en dat op korte term n is in onze ogen een mooi project.

Vanuit deze overtuiging z n we te snel willen gaan. We erkennen dat er te weinig overleg aan voorafgegaan is om een breed draagvlak te creëren. Dit zorgt ervoor dat dit dossier b gevolg niet gedragen genoeg is om op de gemeenteraad te worden behandeld.

Vandaag heeft de meerderheid unaniem beslist om dit punt van de agenda van de gemeenteraad van 25 juni 2019 te laten schrappen. In de nab e toekomst gaan we met alle actoren samen aan tafel zitten om het master- plan onderw s verder te ontwikkelen.

Hierb kiezen we ervoor om de gesprekken met een open geest te voeren en alle pistes nogmaals ten gronde te onderzoeken. De aanpak over hoe we tot een gedragen beslissing en masterplan komen, willen we heel gericht uitwerken. Het overlegtraject en de verschillende rollen daarin stellen we aan het begin van het nieuwe school- jaar voor.

De hoofddoelstelling van de meerderheidsploeg is en bl ft kwalitatief onderw s, en dit in nieuwe en moderne schoolgebouwen, steevast in een veilige schoolomgeving.
Onderw s in elke dorpskern van onze gemeente bestendigen en ook alle opportuniteiten samen onderzoeken zullen als basis dienen om het masterplan te ontwikkelen.

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
21 jun 2019
Guido Van Cauwelaert
Mieke Vanbever
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 21 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 20 apr 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 14 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 12 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 10 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 07 apr 2024
Guido van Cauwelaert | 04 apr 2024

archief