Provincie onderhoudt haar waterlopen - Steeds meer vuil in beken

C21

Provincie onderhoudt haar waterlopen - Steeds meer vuil in beken

Herstellingswerken_sambre_in_lennik
Herstellingswerken Sambre in Lennik; Foto ingezonden
 
Slibruiming_averbode
 

De provincie Vlaams-Brabant heeft de afgelopen maanden, naar jaarlijkse gewoonte, een grote voorjaarsschoonmaak gehouden in haar waterlopen. Ongewenste materialen en voorwerpen werden verwijderd. Wateroverlast bestrijden begint immers met goed onderhoud.

“In het voorjaar zorgen we voor een grote schoonmaak van de door de provincie beheerde waterlopen”, zegt Bart Nevens, gedeputeerde voor waterlopen. ”Daarbij verwijderen we alle ongewenste materialen en voorwerpen. Daarna voeren we bijvoorbeeld zwerfvuil, afval, afbraakmaterialen, takken, grove plantenresten en andere hindernissen af. Die kunnen immers opstoppingen in de waterloop of in overwelvingen veroorzaken waardoor het risico op wateroverlast toeneemt”.

Een gespecialiseerde firma voert de werken uit. Vaak gebeurt dit met de hand en merken de buurtbewoners er niets van. 

Benedenscheldebekken

Voor het Benedenscheldebekken, met waterlopen in de gemeenten Asse, Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel, Meise, Merchtem en Opwijk, ging het om het onderhoud van ruim 120 kilometer. 
De kostprijs bedroeg 165.000 euro.

Denderbekken

Voor het Denderbekken, met waterlopen in de gemeenten Affligem, Asse, Bever, Dilbeek, Galmaarden, Gooik, Herne, Lennik, Liedekerke, Roosdaal en Ternat ging het om het onderhoud van 149 kilometer. 
De kostprijs bedroeg 115.000 euro.

Zennebekken

Voor het Zennebekken, met waterlopen in de gemeenten Asse, Beersel, Dilbeek, Gooik, Grimbergen, Halle, Herne, Kapelle-op-den-Bos, Meise, Lennik, Linkebeek, Merchtem, Pepingen, Sint-Genesius-Rode, Sint-Pieters-Leeuw,Vilvoorde, Wemmel, Zaventem en Zemst, ging het om het onderhoud van 225 kilometer.  
De kostprijs bedroeg 128.000 euro.

Dijlebekken

Voor het Dijlebekken, met waterlopen in de gemeenten Begijnendijk, Bertem, Bierbeek, Boortmeerbeek, Haacht, Herent,Hoeilaart, Huldenberg, Kampenhout, Keerbergen, Kortenberg, Leuven, Lubbeek, Oud-Heverlee, Overijse, Rotselaar, Steenokkerzeel,Tervuren, Tremelo en Zemst, ging het om 320 kilometer. 
De kostprijs bedroeg 114.000 euro.

Demer- en Netebekken

Voor het Demer- en Netebekken, met waterlopen in de gemeenten Aarschot, Begijnendijk, Bekkevoort, Diest, Geetbets, Glabbeek, Hoegaarden, Landen, Leuven, Lubbeek, Rotselaar, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tienen en Zoutleeuw, ging het om 240 kilometer.
De kostprijs bedroeg 103.000 euro.

“Voor alle bekkens samen investeerden we ruim 625.000 euro om meer dan 1000 kilometer aan waterlopen te onderhouden”, zegt gedeputeerde Bart Nevens. “Als streekmotor willen we zo inzetten op een waterlopensysteem in goede conditie. Dat is niet alleen belangrijk om wateroverlast te voorkomen, maar ook om onze natuur te ondersteunen. Op een groot deel van onze waterlopen laten we echter waar mogelijk de natuur haar werk doen en het water haar eigen weg vinden”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
09 apr 2020
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief