ASSE - Boom zoekt bos, bos zoekt grond een infoavond voor de inwoners van Affligem, Asse en Opwijk

C21

ASSE - Boom zoekt bos, bos zoekt grond een infoavond voor de inwoners van Affligem, Asse en Opwijk

Bos__kopie_
Op zoek naar meer bos. - Foto Marc Colpaert
 
Het Strategisch project Landschap van Erembald tot Kravaalbos richtte binnen de schoot van  het project een werkgroep BOS op. De ambitie: samenwerking rond ambitieuze en gedragen  bosuitbreiding in de regio. Samen met De Bosgroepen Midden Oost-Vlaanderen en Vlaams Brabant organiseert het project de infoavond ‘Boom zoekt bos, bos zoekt grond’ voor de inwoners  van Aalst, Affligem, Asse en Opwijk. De infoavond gaat door op dinsdag 8 maart 2022 in Café Stinne, Putstraat 116, 9310 Meldert.
Met ‘Meer bos in Vlaanderen’ heeft de Vlaamse overheid de ambitie 4.000 hectare extra bos aan te  planten tegen 2024. Het ambitieuze doel is om voor het eerst geen verdere achterstand op te bouwen.  De 4.000 hectare gaat dus over extra bos, bovenop elke vorm van compensatie. Om het huidige beperkte  bebossingsritme van circa 100 ha per jaar zo sterk op te drijven, moet er een serieuze tand worden  bijgestoken. De sleutel tot succes? Samenwerking. Met het bosuitbreidingsplan wil Vlaanderen de groenste  inhaalbeweging ooit realiseren, schouder aan schouder met iedereen die mee willen helpen.  
“Samenwerking staat al enkele jaren centraal binnen de werking van het Strategisch project Landschap  van Erembald tot Kravaalbos. We brengen steeds verschillende partners rond tafel om zo gedragen stappen  vooruit te zetten”, vertelt projectcoördinator Jeroen Bral. “Deze infoavond organiseren we niet alleen samen  met De Bosgroepen, maar we brengen vooral inwoners uit ons werkingsgebied rond tafel. Als de overheden  en ook de bedrijfswereld, verenigingen en particulieren hun boompje bijdragen, stijgen de slaagkansen  enorm.”  
Op de infoavond wordt stap voor stap uitgelegd hoe je een bos kan aanplanten. “Is jouw grond geschikt voor  bebossing? Wil je graag grond kopen om te bebossen? Wil je graag helpen met aanplanten? Hoe kunnen De  Bosgroepen je ondersteunen bij de aanplant en het beheer van een bos? We willen de mensen ook wegwijs  maken in wetgeving en financiën. En natuurlijk is er ruimte voorzien voor alle mogelijke bosvragen. Je hebt  dus echt geen voorkennis nodig, iedereen is welkom”, vult Jeroen Bral nog aan. 
Alle kleinere of lokale initiatieven zoals buurtbossen, geboortebossen, klein wildernissen of speelbossen  hebben een grote waarde. Net als burgerinitiatieven. Elke nieuwe boom of extra bos telt. Ongeacht de  grondeigenaar, de planter, het bestemmingsplan of de exacte locatie. 
De infoavond gaat door op dinsdag 8 maart 2022 in Café Stinne, Putstraat 116, 9310 Meldert. De toegang is  natuurlijk gratis maar er wordt gevraagd in te schrijven via www.erembaldkravaal.be
 
 
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
23 feb 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief