BEERSEL – Van Ambiorix tot het (con)federalisme

C21

BEERSEL – Van Ambiorix tot het (con)federalisme

Editiepajot_beersel_foto_mija_uvt
Professor Verdoodt informeert over 2000 jaar geschiedenis van Vlaanderen. Repro MDG

,,Wat nu Vlaanderen heet, is het resultaat van een bewogen geschiedenis. Hier woonden Kelten, Romeinen, Germanen. Hier vochten en heersten graven en hertogen, koningen, keizers’’, aldus professor Frans-Jos Verdoodt, emeritus hoogleraar, gastdocent en ROC-RL.

‘Waren het allemaal ‘dwingelanden’? Hoe ‘Vlaams’ waren ze? Hoe stonden ze tegenover de rijkste steden van de wereld? Hoe leefde de gewone man midden dat alles?  Welke taal sprak Karel de Grote? Was de Guldensporenslag ‘de laatste Vlaamse overwinning’? Hoeveel Nederlands verstond Keizer Karel? Was iedereen tegen de Spanjaarden? Waarom was er toch een ‘Gouden Eeuw’ na de massale uitwijking van protestanten? Hoe kwamen we vervolgens tot ‘arm Vlaanderen’? Waarom waren Belgische koningen aanvankelijk ‘Vlaamsgezind’? Hoe anders was Vlaanderen in de schoolstrijd, de wereldoorlogen, de koningskwestie? En hoe anders blijft het in Europa? Allemaal vragen waarop cursisten in de loop van de lesnamiddagen een antwoord zullen krijgen.

Vlaamse miniaturen, de Vlaamse polyfonie, Vlaamse Primitieven, Bruegel, Bosch, Rubens, Van Dyck, het Vlaams expressionisme… zij kwamen er niet zo maar. Verdoodt biedt een uniek overzicht van 2000 jaar culturele, sociale, economische en politieke geschiedenis. Het wordt met andere woorden een cursus die het verleden leert kennen en begrijpen zodat er inzicht komt in ‘nu en straks’. Daarbij komen thema’s als Enkele thema’s ‘Van Ambiorix tot Karel de Grote’, ‘Vlaanderen van de 9de tot de 14de eeuw’, ‘Bourgondië, Habsburg en de Nederlanden’, ‘Oostenrijkers, Fransen, Hollanders en Belgen’, ‘Twee eeuwen Vlaanderen, België en Wallonië’ en ‘De eeuw van Europa’ aan bod.

De cursus loopt op donderdagen 25 februari, 4, 18 en 25 maart en 1 april van 14.00 tot 16.30 uur in CC De Meent in Alsemberg (Gemeenveldstraat 34).
Meer info kunnen geïnteresseerden krijgen via 02/331.06.76 (Liberte Walschot) en  016/310.670 (Universiteit Vrije Tijd) of via www.universiteitvrijetijd.be  en www.demeent.be
Deelnemen kost € 59,00 (Davidsfondsleden betalen slechts € 53,00), syllabus en koffie inbegrepen.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 feb 2010
Mija De Greef
Mija De Greef
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Deville | 13 mei 2024
Hugo Devillé | 13 mei 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024

archief