Structuurplan BEERSEL een vloek voor Lot

C21

Structuurplan BEERSEL een vloek voor Lot

Streekvereniging_z_en_z
Repro EP

Beersel is een van de weinige Vlaamse gemeenten die het nog altijd zonder ruimtelijk structuurplan moet stellen. Maar daar komt nu verandering in, want er is een ontwerp, en daarvoor wordt het openbaar onderzoek weldra afgerond. Als het plan ongewijzigd wordt uitgevoerd, zal Lot helemaal verstedelijken, en daar wordt niemand in Beersel beter van, stellen Mieke Van Gerwen, woordvoerder van het Lotse Actiecomité en voorzitter Roger Swaelens van Streekvereniging Zenne en Zoniën vast

Het ontwerp van gemeentelijk ruimtelijk structuurplan legt de krachtlijnen vast van hoe Beersel de ruimte de komende 10 jaren gaat gebruiken. Het plan is bindend wanneer in de toekomst Gemeentelijke Ruimtelijke Uitvoerings Plannen worden opgemaakt. Die GRUP‘s (de opvolgers van de BPA’s van vroeger) bepalen onder meer zeer concreet welke bebouwing er op een bepaalde plaats is toegelaten.
 
Het ruimtelijk structuurplan is dus een belangrijk plan. Het legt de spelregels vast die de politiekers moeten respecteren wanneer zij de “kaart” van de (deel)gemeente zullen gaan hertekenen. Het plan is consulteerbaar op het gemeentehuis, maar ook op de website van de gemeente, via http://www.beersel.be/Ruimtelijke%20ordening%20en%20stedenbouw/product.aspx?id=1013 .
 
Streekvereniging Zenne en Zoniën en het Actiecomité Geen Ringweg in Lot hebben zich over de vele bladzijden dikke nota’s van het ontwerp gebogen en gaan in ieder geval bezwaar indienen. Zij raden de Lottenaren aan voor 6 januari 2012 ook zelf hun bezwaren te laten kennen aan de Gemeentelijke Commissie voor Ruimtelijke Ordening. Want: Als het plan ongewijzigd wordt uitgevoerd, zal Lot helemaal verstedelijken, en daar wordt niemand in Beersel beter van, stellen Mieke Van Gerwen, woordvoerder van het Lotse Actiecomité en voorzitter Roger Swaelens van Streekvereniging Zenne en Zoniën vast.
 
Het ruimtelijk structuurplan en het vervloekte VSGB
“Onze gemeentepolitici zijn uiteraard niet volledig vrij bij het vastleggen van de regels. Zij moeten werken binnen het kader dat de Vlaamse regering heeft vastgelegd. Zo houdt het ruimtelijk structuurplan van de gemeente, ook rekening met het “GRUP-VSGB”, een (uitvoerings)plan van de Vlaamse regering”, zegt Roger Swaelens van Zenne en Zoniën.
 
Dat plan heet voluit “Plan tot afbakening van het Vlaams Strategisch Gebied rond Brussel”. En afbakenen, dat is wat het ook doet: het VSGB grenst een gebied in de Vlaamse rand af waarbinnen men de ruimtelijke ordening eerder wenst af te stemmen op wat er in Brussel gebeurt. De gemeenten of deelgemeenten die deel uitmaken van het VSGB, noemt men dan het zogenaamde “binnengebied”. Daar gaat men de verstedelijking, industrialisering en migratiedruk die vanuit Brussel oprukken, meer toelaten dan in het buitengebied. Critici van het plan stellen dan ook dat de opstellers van het VSGB zich gedragen als een ouder die zijn ene kind opoffert, om het welzijn van het andere te vrijwaren. Een onmogelijke keuze dus... Vroeger heette het plan trouwens “Vlaams Stedelijk Gebied rond Brussel”. Die naam heeft men echter, (ongetwijfeld om “strategische” redenen), afgevoerd. Hij drukte nl. iets te duidelijk uit waar het plan voor stond: meer verstedelijking.
 
VERVLOEKT PLAN
Het VSGB is dat vervloekte plan waarin Lot als enige Beerselse deelgemeente in het “binnengebied” is opgenomen, waarin ook de fameuze ringweg rond Lot was opgenomen en nog steeds (ten dele: enkel het Noordelijke stuk, de zgn. “Zennestraat bis”) is opgenomen, en waarin de Vlaamse regering de gemeente tal van zaken gaat toelaten, die tot nog toe ondenkbaar waren, zoals het optrekken van het aantal bouwlagen tot 5 plus een dak.
 
Roger Swaelens: “Eigenlijk lopen de plannenmakers van de gemeente vooruit op de zaken , wanneer zij daarin steeds weer verwijzen naar het GRUP-VSGB. Op karikaturale wijze wordt Lot in het plan van de gemeente beschreven als “de omgeving van de kanaalzone die in belangrijke mate ingevuld is met meer grootschalige bedrijvenzones en diverse grootinfrastructuren (steenweg, autosnelweg, kanaal, spoorweg)” en met een “nederzettingsstructuur die aansluiting vindt bij het Brussels Hoofdstedelijk Gewest”. De argumenten die beide verenigingen aanhalen om Lot leefbaarder te houden, zijn in extenso terug te vinden op de webstek van Zenne en Zoniën, www.zevendekracht.tk” .
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 jan 2012
Felix Merckx
ep
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 29 apr 2024
Hugo Devillé | 23 apr 2024
Hugo Devillé | 22 apr 2024

archief