REGIO - Code Rood voor Halse Verkeersknoop

C21

REGIO - Code Rood voor Halse Verkeersknoop

Zuidbrug_camera4
Halle vreest voor verkeersinfarct in de komende dagen en weken ©Stad Halle
 

Het stadsbestuur van Halle waarschuwt alle weggebruikers voor grote verkeersproblemen en mogelijke  mobiliteitschaos in de komende dagen en weken. Aanleiding is de combinatie van de plaatsing van Geluidsschermen  op de Ring en de start van de grote bouwwerken voor de Zuid- en de Zennebrgug in Halle zelf.

In een mededeling luidt het als volgt: Blijf op de Ring

 

 

"Halle geeft reisadvies aan doorgaand verkeer tussen Brussel en Wallonië: “Blijf op de Ring!”

De kans is zeer groot dat de Zennevallei de volgende weken af te rekenen krijgt met een bijzonder drukke ochtend- en avondspits. Zo worden op de Ring rond Brussel geluidsschermen geplaatst in Beersel en Drogenbos. Al het verkeer op de binnenring wordt daarom over twee rijstroken gestuurd. Ook de oprit in Huizingen (richting Brussel) gaat dicht tot het einde van de werken. De kans is groot dat bij filevorming veel automobilisten de Ring verlaten voor een alternatieve route. Maar Halle raadt dit ten stelligste af omdat het ook op de N6, en vooral in het centrum van Halle, bijzonder druk zal worden door de bouwwerken van de Zenne- en Zuidbrug.

Ook de voorbije weken werd opvallend veel sluipverkeer vastgesteld op de N6 (de verbinding tussen Tubeke en Brussel) door de werken op de Ring op Brussel. Zeker bij een lange file of een verkeersongeval, kiezen bestuurders ervoor om de R0 in Tubeke of Lembeek te verlaten en hun reisweg verder te zetten via de N6 die ook Halle doorkruist (via de Bergensesteenweg, de Auguste Demaeghtlaan en de Brusselsesteenweg). Ook in de andere rijrichting verlaten bestuurders vaak de Brusselse Ring in Anderlecht of Drogenbos om vervolgens via de N6 de verkeersmoeilijkheden op de Ring te omzeilen. Dit leidde de voorbije weken al meermaals tot zeer lange wachttijden op de N6 in Sint-Pieters-Leeuw en Halle.

Vanaf maandag gaan de werken op de Ring rond Brussel een nieuwe fase in. Wegen en Verkeer plaatst dan op de binnenring (dus richting Brussel) nieuwe geluidschermen en nieuwe LED-verlichting in Drogenbos, Beersel en Huizingen. Om de werken op een vlotte en veilige manier te kunnen uitvoeren, wordt het doorgaand verkeer op de binnenring over 2 in plaats van 3 rijstroken gestuurd. Voorts zal de oprit in Huizingen (nr. 20) vanaf zaterdag 18 januari tot het einde van de werken afgesloten zijn voor alle verkeer. Halle vraagt al het doorgaand verkeer op de Ring rond Brussel om de snelweg niet te verlaten omdat het ook op de N6 sowieso bijzonder druk wordt.

Zo wordt al het verkeer dat normaal gezien de oprit in Huizingen neemt, via de  Alsembergse- en Bergensesteenweg (N6) omgeleid naar het op- en afrittencomplex in Anderlecht. Dus op de N6 in Sint-Pieters-Leeuw wordt het bijzonder druk.

Bovendien worden ook in Halle extra verkeersmoeilijkheden verwacht op de N6 (Auguste Demaeghtlaan & Brusselsesteenweg) door het afsluiten van de Zennebrug. De stad heeft weliswaar enkele ondersteunende  maatregelen uitgewerkt. Zo wordt op de N6 het doorgaand en het lokaal verkeer van elkaar gescheiden tussen het kruispunt met de Ninoofsesteenweg en het kruispunt met de Jean Jacminstraat. Voorts wordt er op de N6 een langere voorsorteerstrook uitgerold voor het verkeer dat richting Ninove wil. Ook het aantal kruisende bewegingen wordt beperkt door het afsluiten van de Zuster Bernadastraat. Met deze kleine ingrepen proberen we de hinder op de N6 te beperken. Maar uiteraard zijn deze maatregelen zeker niet toereikend om ook het sluipverkeer van de Ring rond Brussel af te handelen. De N6 is de volgende weken m.a.w. een bijzonder slecht B-plan voor wie geen zin heeft in de hinder op de Ring. Wel integendeel, mogelijk word je er zelfs geconfronteerd met langere wachttijden.

Bovendien leert de ervaring dat bij de start van een omleidingsplan, er altijd extra files zijn door het zoekverkeer. Bestuurders moeten immers altijd eerst even wennen aan de nieuwe verkeerssituatie. Sowieso zal het dus op de N6 de eerste weken iets drukker zijn. “Daarom, blijf op de Ring!”, aldus het duidelijke reisadvies van de stad aan al het doorgaand verkeer tussen Wallonië en Brussel.

Overleg tussen Halle en Wegen en Verkeer

De stad Halle heeft wel degelijk vooraf overleg gehad met de Vlaamse overheid over de timing van al deze werken. De Vlaamse overheid was reeds deze zomer op de hoogte van de Halse omleiding n.a.v. de bruggenwerken. Alleen was de startdatum van de werken aan de Zenne- en Zuidbrug op dat moment nog niet bekend. Maar het is logisch dat de Vlaamse overheid haar eigen werkzaamheden niet gedurende twee jaar kan stilleggen. De stad Halle heeft er bij de Vlaamse overheid evenwel sterk op aangedrongen om bij de uitvoering van de werken op de Ring de mogelijke impact op de Halse omleiding zoveel mogelijk te beperken. Zo werd bij de recente onderhoudswerken op de e429 de signalisatie op de E429 nog aangepast om geen onnodig verkeer door onze stad te sturen. Maar de eindbeslissing ligt natuurlijk steeds bij Wegen en Verkeer Vlaanderen. En uiteraard is de stad ook tevreden dat Vlaanderen in onze wegen investeert.

Al nagedacht over een reisalternatief?

Aan de bewoners en de bezoekers van de stad wordt aangeraden om na te denken over een reisalternatief.

  • Wie dichtbij Halle woont kan best te voet of met de fiets komen voor verplaatsingen die dit toelaten.
  • Ook het openbaar vervoer is een aanrader. Elk 12 minuten rijdt er een bus tussen Halle - Sint-Pieters-Leeuw - Brussel. En ook het aanbod van lijn 156 (Halle-Lembeek) werd verdubbeld. In het tijdelijk circulatieplan voorzien we in de Arkenvest een vrije doorgang voor de bussen van De Lijn en de TEC. We willen voorkomen dat een bus die bijvoorbeeld van Lembeek, Pepingen of Sint-Pieters-Leeuw naar het station moet of omgekeerd, zich vastrijdt in een omleidingsroute.
  • Voorts heeft Halle een zeer uitgebreid treinaanbod. Elk uur sporen er 7 treinen richting Brussel-Centraal en 3 richting Brussel-Luxemburg. Voorts zijn er rechtstreekse verbindingen met Leuven, Vilvoorde, Geraardsbergen, Mechelen, Denderleeuw, Kortrijk, Sint-Niklaas, Turnhout, Binche, ’s Gravenbrakel, Luik, Edingen, Aat en Doornik. Ook voor wie van ver komt kan de trein een handig alternatief zijn.

We beseffen uiteraard dat niet iedereen een vlotte verbinding heeft met het openbaar vervoer of voor de fiets kan kiezen als alternatief transportmiddel. Maar door deze vervoesmiddelen massaal te promoten hopen we dat de verkeershinder beperkt blijft voor wie toch met de wagen komt."

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
17 jan 2020
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Deville | 27 mrt 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Deville | 23 mrt 2024
Hugo Deville | 19 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024
Hugo Devillé | 18 mrt 2024

archief