BEERSEL - Oud Dworpenaar Jos Van Impe schrijft nu boek over “bronzen” Gust Garrebeek

C21

BEERSEL - Oud Dworpenaar Jos Van Impe schrijft nu boek over “bronzen” Gust Garrebeek

Editiepajot_bart_devill___gust_garrebeek_
ingezonden foto
 

 Dworp huisvestte tal van bekende beroepsrenners en beleefde met Jan Debusscher” den Dau” in de jaren 20 en 30 en later Jean-Pierre Berckmans (ploegmaat van Eddy Merckx), de gebroeders Vandenbrande en Patrick Onnockx een bruisend en rijk wielerleven.

Maar ook Gust Garrebeek, die het ‘slechts’ tot onafhankelijke schopte, verdient zeker de nodige aandacht. Garrebeek fietste zich echter de wielergeschiedenis in door op de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 een bronzen medaille te veroveren met de Belgische wielerploeg in de wegwedstrijd.

Oud-Dworpenaar -vandaag Schepdaalnaar -Jos Van Impe (77), auteur van een negental sportboeken, dook diverse archieven en verzamelingen in en reconstrueerde een boeiend en ruim gestoffeerd verhaal van deze vergeten sportman.  Garrebeek (1912-1973) was een georen en getogen Dworpenaar, waar hij als nieuweling  (beginneling heette dat toen) in 1932 begon te koersen. Zijn bijnaam was ‘Den Dikke’; pas na het vervullen van zijn legerdienst  en de vroege dood van zijn moeder in 1934 kreeg zijn carrière echt sportieve kleur. Jos Van Impe: “1936 was zijn topjaar; Gust reed zich geregeld in de kijker en met het oog op de Olympische Spelen in Berlijn werd hij (tijdelijk) liefhebber. Hij werd geselecteerd voor dit mondiale evenement. Ons land pakte op deze Spelen slechts 2 bronzen medailles, allebei in ploeg-sporten, hoewel er 119 Belgische deelnemers aantraden. Enkel in het waterpolo en het landenklassement van de wielerwedstrijd op de weg werd een podiumplaats behaald.

Gust eindigde als eerste Belg in die wegwedstrijd, die op een massaspurt eindigde. Hij werd achtste, Armand Putzeys negende, Jean-François Van der Motte en Jef Lowagie beiden ex aequo 16de.

In de wedstrijd ploegachtervolging, waaraan Gust eveneens deelnam, werd nog een vijfde plaats behaald. Mocht vandaag de dag zulk een olympisch resultaat behaald worden, dan zouden deze renners ineens als wereldsterren door hun verdere leven gegaan zijn. In die tijd werd er echter veel minder aandacht aan besteed.”

 

Een maand later mocht Gust Garrebeek ook deelnemen aan het WK wielrennen in Bern. Hij mengde zich voortdurend in het heetst van de strijd, maar moest in de 16de van de 20 af te leggen ronden afstappen door een wielbreuk.  Van depannage was toen nog geen sprake. Het is overigens onthutsend vast te stellen hoe vaak renners in die tijd te voet gesteld werden en vroegtijdig moesten stoppen wegens materiaalpech. Als je de in het boek minutieus door Jos Van Impe bijeengezochte wielerverslagen er op naleest, dan krijg je de indruk dat vaak niet de beste renner won, maar wel degene met het minste pech. Of met nét iets beter koers-materiaal.

Tot 1939 kon Gust min of meer aan de kost komen met af en toe een overwinning en tal van ereplaatsen als onafhankelijke. De verleiding om prof te worden was er wel, maar toch zette hij de stap nooit. Hij had de stiel van smid geleerd bij de firma Smulders in Dworp. In oktober 1939 trad hij in het huwelijk en een paar maanden later kondigde hij zijn wieler-afscheid aan. Er moest brood op de plank komen en hij werd smid. Kort na zijn huwelijk werd hij gemobiliseerd  en werd Gust krijgsgevangene in Greifswald in Polen. In februari 1941 werd Gust, zoals vele Vlamingen, gerepatrieerd naar België en kon hij zijn stiel als smid weer hernemen. Na de oorlog werd Gust, die later zelfstandig schrijnwerker was geworden, een enthousiast toeschouwer op zowat alle koersen in de streek.  Hij overleed op 20 oktober 1973 na een slepende ziekte. Jef Van Gool over Jos Van Impe: “Auteur Jos Van Impe is een kei in het opzoeken en weergeven van vaak lang-vergeten artikels, foto’s en andere geschiedkundige documenten. Het boek oogt niet flitsend en is qua layout eerder eenvoudig te noemen, maar de talrijke gegevens en illustraties, waarin men eindeloos kan snuffelen en ronddwalen, geven de lezer een schitterend beeld van hoe sport in lang vervlogen tijden werd beoefend.”Het boek  “Gust Garrebeek: bronzen renner uit Dworp” kan besteld worden via www.lulu.com of bij de auteur jvanimpe@gmail.com ( 20 euro+7 euro verzendingskosten).

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
24 jan 2022
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Hugo Devillé | 05 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 05 apr 2024
Marc Sluys - Hugo Deville | 03 apr 2024
Hugo Deville | 30 mrt 2024
Hugo Deville | 27 mrt 2024

archief