Ziekenhuis valt zonder stroom tijdens levensreddende operatie

C21

Ziekenhuis valt zonder stroom tijdens levensreddende operatie

Eau2
 
Eau
 
Medicaments
 

 Brussel, 4 oktober 2018 - Geschrokken van deze titel? In België zou dit alvast groot nieuws zijn. In DR Congo echter is het dagelijkse realiteit. In tal van ziekenhuizen moeten artsen opereren onder het licht van een zaklamp. Er is onvoldoende medisch personeel, stromend water of medicatie. Om deze schrijnende problematiek aan te kaarten en de Congolezen een betere toegang te geven tot gezondheidszorg, lanceren de Belgische ngo’s Artsen Zonder Vakantie, Dokters van de Wereld en Memisa een sensibiliseringscampagne onder het motto ‘Ondenkbaar in België, de realiteit in DR Congo’.

Stroompannes
In de Congolese ziekenhuizen vallen beademingstoestellen en hartmonitoren om de haverklap uit. “Hier in Mwanza is er geen elektriciteit”, vertelt Christian, hoofdverpleger in Mwanza. “Zonder de zonnepanelen zouden we altijd moeten opereren met behulp van een zaklamp.” 91%[1] van de Congolese bevolking zit zonder stroom. In België is er gemiddeld 99,9%[2] van de tijd stroom beschikbaar.

Te weinig dokters
Bovendien hebben de Congolezen amper toegang tot kwaliteitsvolle zorg. Er is slechts één dokter per 10.000 inwoners[3]. Dat is maar liefst dertig keer minder dan België[4]. In landelijke gebieden zijn er in DR Congo haast geen dokters en gespecialiseerde artsen zijn er nauwelijks.

Gebrek aan water
Ook watervoorziening is een groot probleem. Terwijl 99% van de Belgen geniet van water uit de kraan, zijn dagelijks zo’n 49 miljoen Congolezen minstens 30 minuten[5] onderweg op zoek naar drinkbaar water. De lokale ziekenhuizen hebben amper stromend water. “Om de waterreservoirs van ons gezondheidscentrum te vullen, moeten waterdragers dagelijks op en af naar het meer”, vertelt de voorzitter van de gezondheidsraad in het dorp van Kiku, (regio Moba).

Medicatiekort
Ten slotte blijkt uit het rapport van het Congolese Ministerie voor Volksgezondheid dat er in de gezondheidscentra ook een nijpend tekort is aan medicijnen, slechts 57%[6] van de nodige medicatie is beschikbaar. Hierdoor overlijden veel patiënten aan ziektes die nochtans te genezen zijn.

Ondenkbaar in België, de realiteit in DR Congo’
“De drie Belgische ngo’s Memisa, Artsen Zonder Vakantie en Dokters van de Wereld werken sinds begin 2017 samen om de problematiek rond de beperkte toegang tot kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor iedereen in DR Congo aan te kaarten bij het Belgische publiek. Op 4 oktober lanceren we aan de hand van enkele filmpjes een nieuwe sensibiliseringscampagne onder het motto ‘Ondenkbaar in België, de realiteit in DR Congo”, vertelt Muriel Gonçalves van Dokters van de Wereld.

We confronteren patiënten in een wachtzaal van een medische dienst in Brussel met het feit dat er niet altijd artsen beschikbaar zijn of dat iemand met een bidon achter water moet. Zo tonen we het schril contrast met de Belgische gezondheidszorg en willen we het besef creëren dat er dringend iets moet gedaan worden aan deze dramatische situatie”, vertelt Inge Weber, directeur van Artsen Zonder Vakantie.

Bekijk hier alvast een van onze filmpjes: https://vimeo.com/292257763

Gezondheidszorgvooriedereen.be
Deze ludieke videofragmenten kan je bekijken op www.gezondheidszorgvooriedereen.be en moeten als spil van de nationale campagne een zo groot mogelijk publiek bereiken. “We roepen iedereen op om de filmfragmenten massaal te delen op sociale media. Dit vraagt niet veel tijd maar zorgt wel voor een enorme sensibilisering die ons toelaat om verder te lobbyen”, vertelt Dr. Elies Van Belle van Memisa.

Ontwikkelingssamenwerking
De campagne maakt deel uit van een educatief programma rond ontwikkelingshulp en werd gesubsidieerd door het Belgisch Ministerie van Ontwikkelingssamenwerking. Vorig jaar lanceerden de ngo’s een eerste gezamenlijke campagne rond het alarmerend hoog sterftecijfer van moeders in DR Congo.

Meer info
Meer informatie vindt u op www.gezondheidszorgvooriedereen.be.
De andere video’s zijn beschikbaar op aanvraag.

Contact
Wandel zo’n 30 km naar het dichtst nabijgelegen dorp en gebruik daar de telefoon (in de hoop dat er stroom is):

DvdW: Muriel Gonçalves, 0487/33.24.67, muriel.goncalves@medecinsdumonde.be
AZV: Kathleen Mentrop, 015 400 881, kathleen.mentrop@msv.be
Memisa: Ellen Depoorter, 0496.15.28.32, ellen.depoorter@memisa.be   

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 okt 2018
Devogeleer Emile
Ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief