Schaarbeekse kriek in volle bloesem in Pajottenland en Zennevallei Provincie Vlaams-Brabant en Europa investeren in lokale productie en in streekidentiteit

C21

Schaarbeekse kriek in volle bloesem in Pajottenland en Zennevallei Provincie Vlaams-Brabant en Europa investeren in lokale productie en in streekidentiteit

Pamel_bloesem_bis
Pamel_bloesem
 

Op verschillende plaatsen in het Pajottenland en in de Zennevallei kan men momenteel genieten van de fel witte bloesem van de Schaarbeekse kriek. Deze lokale kriek was tientallen jaren lang de basis van de productie van lekkernijen, zoals confituren en kriekbieren. Om economische redenen verdween de lokale productie en werden de ze vervangen door Oost-Europese krieken. Het provinciaal Proefcentrum Pamel in Roosdaal werkt, samen met haar partners, aan een rendabele variant van de Schaarbeekse kriek voor gebruik in streekproducten.

Een aantal lokale actoren met een hart voor de Schaarbeekse kriek, waaronder het Proefcentrum Pamel, sloegen in 2018 de handen in elkaar met plannen voor de heropleving van de Schaarbeekse kriek. 

“We hebben in ons Proefcentrum Pamel heel wat kennis over biologische teelt van aardbeien en kleinfruit. Het enthousiasme was groot en resulteerde in een proefveld voor Schaarbeekse kriek dat nu in bloei staat”, zegt Monique Swinnen, gedeputeerde voor land- en tuinbouw.  

In het Proefcentrum Pamel werd, met Europese subsidies uit het fonds voor plattelandsontwikkeling en op basis van de meest geavanceerde ent-technieken, een proefveld van 1 ha aangelegd voor de teelt van de Schaarbeekse kriek.  

“Met dit nieuwe proefveld willen we meerdere troeven uitspelen”, zegt gedeputeerde Monique Swinnen. “Met de ontwikkeling van een economisch rendabele variant van de Schaarbeekse kriek kunnen we in de toekomst tientallen hectaren aanplanten. Hiermee dragen we bij in de uitbreiding van het assortiment van streekproducten en het korte ketenverhaal. Dit project draagt ook bij in het versterken van de streekidentiteit, niet onbelangrijk in deze toeristisch interessante regio”.
 
Brouwerij Boon heeft ondertussen, met resultaat, proeven gedaan met de lokale Schaarbeekse kriek.
Ook de  Hoge Raad voor Lambiekbieren (HORAL) en Marcel Vossen, één van de eerste initiatiefnemers, zijn zeer tevreden met de evolutie van het proefveld

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 apr 2020
Marc Sluys
Ingezonden foto
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief