GALMAARDEN - Vervangen we Zwarte Piet door een engel ?

C21

GALMAARDEN - Vervangen we Zwarte Piet door een engel ?

Editiepajot_galmaarden_penne_vlogt__kopie_
Pastoor Penne. - Foto Marc Colpaert
 
Er is de laatste jaren heel wat te doen over de figuur van Zwarte Piet, ook gewezen pastoor voor Galmaarden, Andy Penne, is dit niet ontgaan. Hij vraagt zich dan ook af, of we de figuur van Zwarte Piet niet moeten vervangen door een engel?Tegenstanders van Zwarte Piet zeggen dat de figuur racistisch is. Er zijn nu geluiden dat boeken met afbeeldingen van Zwarte Piet worden vernietigd en verwijderd uit bibliotheken; voorstanders van Zwarte Piet zeggen dat het tot onze cultuur, tot onze traditie hoort. Zwarte Piet is voor velen onschuldig en kindvriendelijk.
Voor- en tegenstanders staan lijnrecht tegenover elkaar en de gemoederen lopen soms hoog op. Men pleit nu voor roetpieten, veegpieten en regenboogpieten. Als we toch iets anders gaan doen, laten we Zwarte Piet dan vervangen door een engel.
Sinterklaas is voor ons de figuur van de Heilige Nicolaas, bisschop van Myra die stierf in het midden van de vierde eeuw. Ik denk dat engelen perfect passen bij de Heilige Nicolaas en aanvaardbaar zijn voor iedereen. Het is niets nieuws, op verschillende oude schilderijen zie je de Heilige Nicolaas afgebeeld met engelen.Engelen zijn onzichtbare helpers, ze helpen ons in onze keuzes voor het goede, het mooie en het liefdevolle. Waarom zoeken we nog verder naar helpers voor Sinterklaas?

Engelen helpen ons dagelijks, meestal onzichtbaar. In zijn leven hier op aarde hebben de engelen ook de Heilige Nicolaas geholpen, ons geloof en vertrouwen is dat hij als heilige bij God en de engelen woont. Heiligen zijn onze voorsprekers bij God, heiligen en engelen zijn ons als mensen nabij. Toevallig zag ik dat speelgoedfabrikant Playmobil in zijn assortiment al “Sinterklaas en een engel” heeft: Het zou dus een meer verantwoorde keuze zijn om Sinterklaas te laten helpen door engelen. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 nov 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2021
Marc Colpaert/Marc Sluys | 30 jun 2021

archief