Nieuwe vlotte fietsverbinding tussen GALMAARDEN en Brussel in de steigers

C21

Nieuwe vlotte fietsverbinding tussen GALMAARDEN en Brussel in de steigers

Colpaert_gooik_simon_de_boeck_5__kopie_
Schepen Simon De Boeck. - Foto Marc Colpaert
 
In het hart van het Pajottenland komt een vlotte fietsverbinding die toelaat om snel naar Brussel te fietsen: de VolleGaas-fietsroute. Het afgelopen jaar bestudeerde de provincie Vlaams-Brabant, in de schoot van het strategisch project Opgewekt Pajottenland, en samen met de gemeenten Galmaarden, Gooik, Lennik en Sint-Pieters-Leeuw, de mogelijkheden voor deze nieuwe fietsverbinding. Aan de Vervoerregioraad is nu de vraag gesteld om deze route op te nemen in het Bovenlokale Fietsroutenetwerk.
 
VolleGaas-route
 
“De ambitie is om samen met de Pajotse gemeenten een centrale fietsruggengraat, de VolleGaas-fietsroute, te realiseren die woonkernen in het Pajottenland vlot verbindt met Brussel. Door een beperkt aanbod aan openbaar vervoer in onze regio gebeuren veel verplaatsingen nog met de wagen. Deze fietsroute, in combinatie met de elektrische fiets, zal onze pendelaars nieuwe mogelijkheden geven,” zegt Simon De Boeck, schepen van mobiliteit van Gooik, die het initiatief nam voor deze vlotte fietsverbinding.
 
 
“Het wordt geen fietssnelweg, zoals de naburige F20 fietssnelweg langs het kanaal tussen Halle en Brussel, maar wel een vlotte doorfietsroute die de oude trambedding in Gooik combineert met autoluwe wegen, landbouwwegen en fietsstraten. Minder ambitieus dan een fietssnelweg, maar wel even handig en aangepast aan het Pajottenland,” zegt Tom Dehaene, gedeputeerde voor mobiliteit. De VolleGaas-route die Galmaarden met Brussel verbindt zal ongeveer 28 km lang zal zijn en takt aan op de linkeroever van het kanaal Brussel-Charleroi. Van hieruit hebben fietsers talrijke mogelijkheden om zich verder in de richting van hun eindbestemming te begeven.
 
Naar snelle realisatie
 
“De route zal vooral gebruik maken van bestaande wegen. Hierdoor zijn grote stukken van de VolleGaas-route nu al vlot befietsbaar, al zijn er nog wel enkele ontbrekende stukken ook. Dit maakt de route niet alleen sneller realiseerbaar, maar ook duurzamer, goedkoper en vlotter te integreren in de omgeving,” zegt schepen Simon De Boeck.
 
 
Volle gaas genieten
 
De naam ‘VolleGaas’ verwijst niet alleen naar de nagestreefde vlotheid van de route, maar ook naar Vollezele, Leerbeek, Lennik en Galmaarden, en het kasteel van Gaasbeek waarlangs de route loopt.
 
De aantrekkelijke route zal functionele fietsers richting de hoofdstad loodsen, maar hen ook laten genieten van de mooie panorama’s van het Pajottenland.  Ook voor recreatieve fietsers en toeristen zal de route aangenaam fietsen zijn.
 
artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
02 dec 2020
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 04 jul 2021
Marc Colpaert/Marc Sluys | 30 jun 2021

archief