REGIO - Gezamenlijk kaartje voor trein, trem, bus en metro

C21

REGIO - Gezamenlijk kaartje voor trein, trem, bus en metro

Ezgif
 
Kaartje
 

Vanaf 1 februari 2021 kan je zowel in als rond Brussel met één enkel vervoerbewijs reizen met trein, tram, bus en metro.

Met de "intermodale vervoerbewijzen" 'BRUPASS' en 'BRUPASS XL' vergemakkelijken de vier openbaarvervoerbedrijven het gebruik van het openbaar vervoer en wordt het aantrekkelijker om vanuit de randgemeenten naar Brussel te gaan en terug.

De NMBS, De Lijn, TEC en de MIVB lanceren een nieuw productengamma dat toegang biedt tot alle openbaarvervoermiddelen in een uitgebreide zone rond Brussel. Tot nu toe was de perimeter beperkt tot het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Vanaf 1 februari 2021 kunnen de reizigers dankzij de nieuwe BRUPASS XL-tickets en -abonnementen met één enkel ticket en met een gemeenschappelijk tarief gebruikmaken van trein, tram, bus en/of metro in een uitgebreide perimeter van 11,5 km rond de 19 Brusselse gemeenten (met uitzondering van de bediening van de luchthaven). De BRUPASS vervangt de MTB- en JUMP-vervoersbewijzen binnen het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

 Alle voordelen van intermodaliteit binnen een ruimere perimeter

Vanaf 1 februari kunnen de reizigers nog makkelijker profiteren van het openbaarvervoersaanbod in en rond Brussel, doordat ze de verschillende vervoermiddelen van de vier operatoren met een en hetzelfde ticket kunnen combineren in een nog ruimere zone.

De vier operatoren deden grote investeringen om het vervoersaanbod in en rond Brussel uit te breiden.

Dankzij het nieuwe vervoersplan van NMBS, dat op 13 december 2020 werd gelanceerd,  rijden er meer treinen ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat en zijn de aansluitingen met de bussen, trams en metro van MIVB, De Lijn, en TEC verbeterd. De complementaire netten bieden ruime overstapmogelijkheden in alle richtingen, zodat reizigers met het nieuwe vervoersbewijs nog vlotter op hun bestemming geraken.

De ontwikkeling van het busnet van de MIVB zorgde voor nieuwe buslijnen die de stations bedienen, zoals lijn 37 aan het station Linkebeek, of lijn 56 die het station Brussel-Schuman verbindt met verschillende wijken in het noorden van het gewest.

De Lijn stelde in juni 2020 een geheel nieuwe generatie gelede bussen (trambus) voor op lijn 820, die Jette verbindt met de noordrand en de luchthaven. Geplande werkzaamheden op het traject zullen de komende tijd de doorstroming van de Ringtrambus aanzienlijk verbeteren.

TEC verbeterde onder andere de leesbaarheid van het net door de expreslijnen naar voren te schuiven met een nieuwe lijnnummering (E11,  E12  en  E13, wat de oude namen Conforto  of  Conforto  bis vervangt).

Dankzij deze vorderingen zijn er meer verplaatsingsmogelijkheden met het openbaar vervoer in Brussel en vanuit de randgemeenten. Een dichter aanbod dat nu ook gemakkelijker toegankelijk is voor iedereen dankzij één enkel ticket en met één enkel tarief.

Een concrete stap voorwaarts voor het GEN-project

De uitbreiding van de zone in en rond Brussel en de Rand waar trein, bus, tram en metro naadloos gecombineerd kunnen worden, is een nieuwe stap voor het GEN (het Gewestelijk ExpresNet), de mobiliteitsoplossing die de verschillende vormen van openbaar vervoer combineert en die gelanceerd werd in 2015 en elk jaar vordert, zo  menen alvast de initiatiefnemers.

BRUPASS, de nieuwe naam van de intermodale vervoerbewijzen in Brussel

Met verschillende openbaarvervoermiddelen in Brussel reizen blijft mogelijk dankzij het bestaande productenassortiment dat vandaag een nieuwe naam gekregen heeft. De huidige "JUMP tickets" (1 rit, 10 ritten of dagkaarten) en "MTB-abonnementen" van 1 maand of 1 jaar zullen voortaan BRUPASS heten. Deze vervoerbewijzen worden vanaf 1 februari 2021 aangevuld met het "BRUPASS XL"-gamma, dat een groter gebied zal bestrijken (de 19 Brusselse gemeenten en de nabije omgeving).

De BRUPASS XL-zone omvat de huidige zone van Brussel (de voormalige MTB-zone, de blauwe op de kaart) en de uitgebreide zone (de roze zone op de kaart).

Een zone die bediend wordt door bijna 1.400 treinen per dag, met 52 stations en ruim 2.800 bus-, tram- en metrohaltes

Voor de treinritten betekent dit dat de huidige zone - die wordt gedekt door de 35 Brusselse stations - wordt uitgebreid met 17 stations: Beersel, Buda, Diegem, Dilbeek, Groenendaal, Groot-Bijgaarden, Hoeilaart, Holleken, Linkebeek, Lot, Nossegem, Ruisbroek, Sint-Genesius-Rode, Sint-Martens-Bodegem, Vilvoorde, Zaventem en Zellik.

Voor de TEC zal het aantal bediende haltes stijgen van 73 tot 121, ofwel 48 bijkomende haltes. Elke dag verbinden bijna 600 ritten Wallonië met Brussel.

De zone wordt doorkruist door 111 buslijnen van De Lijn. De bussen stoppen in Brussel en de Rand aan zo’n 600 eigen haltes, bovenop een groot aantal haltes die gedeeld worden met NMBS, MIVB en TEC.

De toegang tot het volledige MIVB-net blijft uiteraard gegarandeerd: het gaat om 83 tram-, bus- en metrolijnen, 2.200 haltes en 69 metro- en premetrostations.

Enkel voor de bediening van de luchthaven van Zaventem is er in beide richtingen een speciaal tarief.

Concreet

Producten en tarieven (vanaf 01/02/2020):

Voor de nieuwe BRUPASS XL-zone:

  • Vervoersbewijzen :
    • BRUPASS XL 1 rit 3 euro
    • BRUPASS XL 10 ritten 20 euro
  • Abonnementen :
    • BRUPASS XL 1 maand 74 euro
    • BRUPASS XL 12 maanden  775 euro

Voor de BRUPASS-zone :

  • Vervoersbewijzen :
    • BRUPASS 1 rit  2,4 euro
    • BRUPASS 10 ritten 15 euro
    • BRUPASS 1 dag 7,5 euro
  • Abonnementen :
    • BRUPASS 1 maand 55,5 euro
    • BRUPASS school 90 euro
    • BRUPASS 12 maanden  583 euro

De BRUPASS- en BRUPASS XL-producten worden toegevoegd aan het bestaande aanbod van de vier operatoren. De verschillende producten zullen te verkrijgen zijn via de verkoopkanalen van de vier operatoren, met uitzondering van de BRUPASS school, die uitsluitend door MIVB zal worden verkocht en de BRUPASS XL voor 1 rit en voor 10 ritten, die niet door De Lijn worden verkocht.

De tickets en abonnementen kunnen op een MOBIB-kaart geladen worden en moeten systematisch worden gevalideerd bij elk vervoermiddel dat tijdens de reis gebruikt wordt (aan een valideertoestel van de MIVB, TEC en/of De Lijn, en via een verkoopautomaat van NMBS alvorens op de trein te stappen).

Er wordt ook gewerkt aan digitale versies van deze producten, die ten vroegste begin 2022 beschikbaar zal zijn.

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
18 jan 2021
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 27 mrt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Devogeleer Emile | 25 mrt 2024

archief