HALLE - Colruyt levert groene stroom aan particulieren

C21

HALLE - Colruyt levert groene stroom aan particulieren

Header_autosnelwegverkeerwindmolen
Colruyt verkoopt groene stroom die in België aan land is geproduceerd. ©VILT vzw
 

 Via zijn brandstofleverancier Dats 24 levert Colruyt Group voortaan ook elektriciteit aan particuliere klanten. De geleverde stroom is bovendien 100% groen én wordt in België geproduceerd.

Het bedrijf uit Halle is naar eigen zeggen de eerste retailer die duurzame energie levert aan zijn klanten. Volgens Raf Flebus van Dats 24 is het een logische stap: het concern produceert via eigen windturbines en zonne-installaties immers 2,7 keer meer stroom dan het zelf nodig heeft. "Het is dan ook logisch dat we de particuliere klant en gezinnen met die overschot willen meenemen in een duurzame energietransitie", zegt hij in Het Laatste Nieuws.

 Concreet betekent het dat Colruyt Group naast het eigen verbruik liefst 132.000 gezinnen van energie kan voorzien. Rest de vraag of de retailer ook op de energiemarkt de laagste prijs wil garanderen? "Dats 24 hanteert in haar tankstations lage prijzen voor elke klant, maar geeft niet zoals de collega’s van de Colruyt-winkels de garantie op dé laagste prijs", geeft Flebus het antwoord.

 Volgens Kristof De Paepe van prijsvergelijkingsdienst Mijnenergie.be blijft de prijs toch de belangrijkste reden waarom mensen van energieleverancier veranderen. "In de praktijk zien we dat vooral bij gelijke prijs voor een aanbieder van groene stroom wordt gekozen. Als Dats 24 echt marktaandeel wil nemen, zal het dus interessante tarieven moeten aanbieden", besluit hij.

De retailgroep wil de lokale productie van groene stroom als troef uitspelen. Gezinnen zullen kunnen kiezen of ze elektriciteit afnemen van Colruyts windmolenpark in Halle, de windparken op zee, of de biogasinstallatie van Vanheede in Quévy, waar elektriciteit wordt opgewekt met voedingsafval van de Colruyt-supermarkten. Die keuzemogelijkheid voor lokale energiebronnen doet sterk denken aan het model van de energieleverancier Bolt, een dochterbedrijf van Luminus, dat zich afzet tegen de gangbare praktijk om groene stroom te verkopen op basis van garanties van oorsprong uit het buitenland.

‘De wirwar van formules bemoeilijkt de zoektocht naar een groen energiecontract vaak’, zegt Flebus. ‘Daarom bieden wij maar één eenvoudige formule die op lange termijn het voordeligst is: een contract van onbepaalde duur met een variabele energieprijs. Klanten krijgen bij ons de garantie dat hun stroom afkomstig is van lokale groene bronnen.’

Overname Eoly-klanten

Colruyt produceert met de eigen windmolens en zonnepanelen 2,7 keer zo veel energie als de groep zelf verbruikt.
 

Door de consumentenmarkt te betreden verandert Colruyt het geweer van schouder. Via de eigen energieleverancier Eoly leverde Colruyt al langer energie aan bedrijven. Maar Eoly werd vorig jaar ondergebracht in Virya Energy, de holding waarin de supermarktgroep en Korys, de investeringsmaatschappij van de familie Colruyt, hun energieparticipaties bundelen.

De bedoeling is dat Eoly zich louter gaat toeleggen op de ontwikkeling en productie van windenergie op land. De leveringsactiviteiten komen bij Dats24 terecht, dat de komende weken de bedrijfsklanten van Eoly stapsgewijs overneemt. Dats24 heeft een overeenkomst met Virya voor de afname van diens windenergie op land (Eoly) en de windproductie op zee (Parkwind).

 

©Bron: RetailDetail/  Dats24 De Tijd 6 april 2020

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
06 apr 2021
roger swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 03 mei 2021
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Hugo Devillé | 03 mei 2021
Devogeleer Emile | 21 apr 2021
roger swalens | 16 apr 2021
Guido Van Cauwelaert | 31 mrt 2021

archief