Veilig Huis Halle- Vilvoorde officieel geopend Vlaanderen opent vijf nieuwe Veilige Huizen in Vlaanderen

C21

Veilig Huis Halle- Vilvoorde officieel geopend Vlaanderen opent vijf nieuwe Veilige Huizen in Vlaanderen

Img_8313
 
Het belang en de wenselijkheid van een Veilig Huis (= de nieuwe benaming voor het Centrum voor Intrafamiliaal Geweld) kan moeilijk overschat worden.  Het aantal dossiers van intrafamiliaal geweld neemt niet af.  In tegendeel zelfs !   Wetende dat vele gezinsproblemen gewoonweg onder de radar blijven en dus niet zichtbaar zijn voor de buitenwereld, maken de problematiek nog urgenter en dwingender.
Veilig Huis Halle-Vilvoorde start in politiezones Zennevallei en Vilvoorde-Machelen
 
Vlaanderen opent vijf nieuwe ‘Veilige Huizen’ in Vlaanderen
 Na Antwerpen en Limburg beschikken vanaf vandaag ook Vlaams-Brabant, Oost-Vlaanderen en West-Vlaanderen over eigen Family Justice Centers, voortaan ‘Veilig Huis’ genoemd. Dat brengt het totaal voor Vlaanderen op negen, met centra in Antwerpen, Geel, Mechelen en Hasselt, en nieuwe locaties in Leuven, Halle, Gent, Kortrijk en Oostende. “Met deze uitrol zet heel Vlaanderen keihard in op de aanpak van intrafamiliaal geweld”, zegt Vlaams minister van Justitie en Veiligheid Zuhal Demir. “Bereikbaarheid, expertise en efficiënte samenwerking onder één dak is het ultieme wapen tegen geweld binnen het gezin. We kiezen resoluut om die hulp in heel Vlaanderen ter beschikking te stellen. Mijn oproep is: blijf er niet mee zitten. Je bent niet alleen.”

Family Justice Center wordt Veilig Huis
Professionals onder één dak nauw laten samenwerken in de strijd tegen intrafamiliaal geweld, dat is en blijft de insteek van een Family Justice Center, vanaf nu dus Veilig Huis. “De hoofdfocus ligt op intensieve en integrale trajecten voor gezinnen die geconfronteerd worden met ernstig familiaal geweld, zoals partnergeweld, seksueel geweld of oudermishandeling”, vertelt Carol Vercarre, procureur des Konings van Halle-Vilvoorde. “Vanuit het parket Halle-Vilvoorde zullen we samen met alle andere partners, onze schouders zetten onder de multidisciplinaire werking van het Veilig Huis, en meebouwen aan het succes ervan.” Daarnaast zal het centrum fungeren als wegwijzer voor professionals via advies en opleiding. Maar Veilig Huis wil ook de drempel voor slachtoffers verlagen door onder meer in te zetten op steungroepen waar ze terechtkunnen voor een luisterend oor en ondersteuning vinden bij elkaar. 
 
Met de opening van vijf nieuwe centra rolt Vlaanderen de succesformule van zo’n gezamenlijke aanpak verder uit. In de strijd tegen toenemend intrafamiliaal geweld – in 2022 ging het om ongeveer 27.000 processen-verbaal in Vlaanderen, waarvan 1.795 in Halle-Vilvoorde - hebben de huidige centra hun nut vandaag ruimschoots bewezen. “Via een gezamenlijke aanpak lukt het steeds beter om de vaak vicieuze cirkel van geweld binnen gezinnen te doorbreken. Blijven investeren in die multidisciplinaire teams en die aanpak, waarbij we aan de slag gaan met het hele gezin, is dus essentieel. Op die manier kunnen we nieuw geweld voorkomen en slachtoffers beter beschermen, met extra aandacht voor de kinderen”, zegt minister Demir. 
 
Vlaams minister Ben Weyts aanwezig op de opening in Halle vult aan: “We breiden de dienstverlening in Halle-Vilvoorde stap voor stap uit, want daar heeft onze regio recht op. Na een eigen parket en het Justitiehuis in Halle nu ook een Veilig Huis. Dat is geen overbodige luxe als je naar de cijfers kijkt. We moeten de daders bestraffen, maar we moeten ook de slachtoffers beschermen. Bijvoorbeeld in een Veilig Huis dat genesteld is in ons eigen Halle, zodat het in geval van nood ook goed bereikbaar is”.
Opstart in twee pilootzones in Halle-Vilvoorde
Veilig Huis Halle-Vilvoorde is een samenwerkingsverband van politie, justitie, allerlei hulpverlenings-diensten (o.a. CAW, Opgroeien, Vertrouwenscentrum Kindermishandeling en geestelijke gezondheids-zorg) en lokale besturen, onder coördinatie van het Vlaams Agentschap Justitie en Handhaving. Concreet verloopt de opstart van het centrum in Halle-Vilvoorde in twee piloot-politiezones: Zennevallei (Halle, Sint-Pieters-Leeuw en Beersel) en Vilvoorde-Machelen. 
 
“Samenwerken werkt in de strijd tegen intrafamiliaal geweld. Onze politiezones en lokale besturen bundelen dan ook mee hun krachten binnen Veilig Huis”, zeggen Hans Bonte en Marc Snoeck, de burgemeesters van Vilvoorde en Halle. “We doen die investering zeer bewust, want geen enkele professional krijgt zware, complexe dossiers van intrafamiliaal geweld op zijn eentje opgelost. De grootste uitdaging om de aanpak van intra familiaal geweld in Halle-Vilvoorde te versterken bestaat evenwel in het substantieel versterken van de opvang- en welzijnssector in onze regio evenals het vinden van bijkomende politiemedewerkers”.
 
De oprichting van een Veilig Huis in Oost-Brabant en Halle-Vilvoorde stemt ook Vlaams-Brabants gouverneur Jan Spooren uitermate tevreden. “Intrafamiliaal geweld is lang een taboe gebleven, maar die onzichtbaarheid en onbespreekbaarheid zijn intussen gelukkig verminderd. Mede daarom weten we vandaag dat geweld binnen het gezin op vele plaatsen een harde realiteit is, en het is dan ook meer dan ooit belangrijk dat we deze gezinnen snel bereiken. Door de verschillende betrokken actoren samen te brengen onder één dak versterken we hun samenwerking. Zo kan dit hardnekkig en complex fenomeen met nog meer slagkracht en professionalisme aangepakt worden.”
 
Burgemeester Marc Snoeck was gastheer in Halle. 
"De oprichting en de uitrol van dergelijke Veilig Huizen over Vlaanderen is alleszins een manier om de problematiek van geweld binnen het gezin op een structurele manier aan te pakken, waarbij ketenwerking tussen politie en welzijnsorganisaties centraal staat.  Het samenbrengen onder één dak en het structureel uitrollen van dergelijke centra is essentieel voor een efficiënte en gecoördineerde  strijd tegen geweld binnen het gezin.  Een multidisciplinaire aanpak wordt hierdoor vooropgesteld.
Daarnaast is een goede bekendmaking en sensibilisering van onze burgers omtrent het bestaan en de werking  van een Veilig Huis hier in onze regio noodzakelijk en essentieel.  Men mag zoveel Veilig Huizen opzetten als men wil, als de mensen het niet weten en de weg daar naar toe niet vinden, dan bereiken we onze doelstelling niet.
Ik ben dan ook bijzonder blij dat de vrouwenserviceclub Zonta een tweetal uren geleden nog een actie heeft gevoerd aan onze kleine Vaantjesboer in het centrum van onze stad en die voor deze gelegenheid een oranje kostuumpje heeft gekregen in het kader van de nationale actie “Orange the World”.  Vanuit de stad ondersteunen wij deze actie reeds enkele jaren door middel van ons historisch stadhuis op de Grote Markt een aangepast oranje verlichting te geven.  Maar ook deze avond organiseert het Huis van de Mens in samenwerking met het woonzorgcentrum De Maretak een sensibiliserende wandeling onder de noemer “Orange the World”.
“Sensibilisering en samenwerking zijn dus de twee essentiële kernbegrippen die er voor moeten zorgen dat de oprichting van een Veilig Huis in de regio Halle-Vilvoorde een succes wordt.  Als stad willen we hierin graag mee investeren.  Door samen te werken willen we deze schrijnende problematiek, waarvan vooral vrouwen en kinderen, het slachtoffer zijn, de wereld uit helpen”, aldus burgemeester Marc Snoeck.
Alvast dank aan alle partners en vooral aan het departement Vlaamse Justitie en Handhaving en minister Zuhal Demir in het bijzonder om dit mogelijk te maken.
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 nov 2023
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 apr 2024
| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024
Marc Sluys | 19 apr 2024

archief