Franstaligen trekken naar Grondwettelijk Hof om Wonen in eigen streek te kelderen

C21

Franstaligen trekken naar Grondwettelijk Hof om Wonen in eigen streek te kelderen

Klaas_slootmans
 
Klaas Slootmans: “Binnen België blijft de Vlaamse Rand gegijzeld worden door een Franstalige minderheid die zich weigert aan te passen”
 
Om een antwoord te bieden op de hoge woningprijzen in een aantal Vlaamse gemeenten en de daarmee gepaard gaande uittocht van autochtone inwoners, vaardigde het Vlaams Parlement midden vorig jaar het decreet ’Wonen in eigen streek’ (WIES) uit. Enkele rabiate Franstaligen trekken nu naar het Grondwettelijk Hof om daar een stokje voor te steken. “Binnen België kunnen we dit probleem niet meer oplossen”, reageert Vlaams Belang-parlementslid Klaas Slootmans.
 
Het Wonen in Eigen Streek-decreet (WIES) is eigenlijk niet nieuw. Al in 2009 voorzag de Vlaamse regering in een dergelijke regeling, maar die werd in 2013 op aangeven van Franstalige scherpslijpers uit de Vlaamse Rand door het Grondwettelijk Hof vernietigd. Het duurde nog tot 2023 voor de Vlaamse regering met een nieuwe regeling op de proppen kwam.
 
“Die nieuwe regeling is erg afgezwakt en zal weinig zoden aan de dijk brengen om de problematiek van de hoge woningprijzen en de daarmee gepaard gaande vlucht van autochtonen uit de Vlaamse Rand en elders tegen te houden”, stelt Slootmans. “Maar het is natuurlijk beter dan helemaal niets.”
 
Toch wordt tegen deze nieuwe regeling nu opnieuw beroep aangetekend bij het Grondwettelijk Hof. Bij de bezwaarindieners komen we beruchte franskiljons tegen. Franstaligen die pertinent weigeren zich te integreren in de Vlaamse gemeenschap. Onder meer Edgar Fonck (“promoteur de la francophonie en Flandre”), Eric Libert en Christophe Verbist uit de voormalige FDF-stal zijn van de partij.
 
“De Vlaamse regering verzekerde dat de nieuwe regeling bestand zou zijn tegen beroepen bij het Grondwettelijk Hof. De vraag is nu of dat ook zo is en vooral of de lokale besturen, die dit WIES-beleid kunnen uitvoeren, ermee aan de slag kunnen”, aldus Slootmans.
 
Dit voorval toont volgens het Vlaams Belang alvast aan dat de situatie van de autochtone vlucht uit de Vlaamse Rand met de reguliere middelen niet meer kan worden gekeerd, onder meer door de permanente sabotage van Franstalige dwarsliggers. Slootmans besluit: “Binnen België blijft de Vlaamse Rand gegijzeld worden door een Franstalige minderheid die zich weigert aan te passen en onze regio ziet als een francofoon wingewest.”  
 
Met een uit de kluiten gewassen noodplan wil de partij het tij keren. Naast de bekende eisen zoals de afschaffing van de faciliteiten en een tijdelijk vestigingsverbod voor vreemdelingen, wil ze ook anderstalige landgenoten die zich in de streek vestigen verplichten om Nederlands te leren. Naar het voorbeeld van de Brusselnorm (die stelt dat 5% van de Vlaamse begroting in Brussel moet worden geïnvesteerd) bepleit de partij ook een ‘Vlaamse Rand-norm’ waarbij minimum 1% van de begroting richting Vlaamse Rand stroomt om er de grootstedelijke problemen te lijf te gaan. 
 
Verder eist de partij ook een absolute voorrang voor Nederlandstalige leerlingen in het Nederlandstalig onderwijs en een verhoging van de registratierechten voor wie vanuit een ander gewest naar de Vlaamse Rand trekt. “Door de lage registratierechten in Vlaanderen werkt onze regio als een magneet op uitwijkende Brusselaars en Walen. Die zelfpijniging moet stoppen”, aldus nog Slootmans. 
 
Bijlage: beroep tot vernietiging van artikel 5 van het decreet van het Vlaamse Gewest van 23 juni 2023 « over wonen in eigen streek », ingesteld door de vzw « Association de Promotion des Droits Humains et des Minorités »
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 feb 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 30 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
| 24 apr 2024
Marc Sluys | 22 apr 2024
Marc Sluys | 19 apr 2024

archief