Groene kandidaten voor de provincie Vlaams-Brabant op campagne aan de Zenne in Vilvoorde

C21

Groene kandidaten voor de provincie Vlaams-Brabant op campagne aan de Zenne in Vilvoorde

1000014190
 

Actie aan de Zenne, kruispunt Harensesteenweg met Gilekensstraat te Vilvoorde Het is geen toeval dat Groen Vlaams-Brabant de Zenneoevers uitkiest voor een actiemoment. De Zenne stroomt van Halle naar Vilvoorde, 20 kandidaten van het district Halle-Vilvoorde hopen verkozen te raken in de provincieraad na 13 oktober. Lijsttrekker Peter Lombaert (Overijse) is al bijna 30 jaren gekend als Zennezot . Peter peddelde de Zenne af en filmde de rivier van bron tot monding toen de Zenne nog zwart en dood was, het water stonk. Nu lijkt het beter te gaan met de Zenne, maar helaas, het is niet goed genoeg, nog lang niet. Nummer twee op de lijst, Barbara de Bakker is schepen voor milieu in Vilvoorde en weet dat er nog veel werk aan de winkel is om water opnieuw ruimte te geven en zo wateroverlast te beperken. Magda Aelvoet is lijstduwer en maakt zich zorgen over de traagheid waarmee onze klimaatplannen worden uitgerold. Met de kandidaten voor de provinciale verkiezingen spraken we af onder het viaduct van Vilvoorde. De Zenne is er gekanaliseerd, de Woluwe stroomt er ondergronds in een rioolbuis. Een ideale plek voor Groen om uit te leggen dat het anders kan, en vooral, anders moet. Rivieren mogen niet onder de grond weggemoffeld worden. Rivieren moeten kunnen ruimte krijgen om te meanderen, rivieren moeten een goede waterkwaliteit hebben. Water moet kunnen infiltreren en onze grondwaterlagen aanvullen tegen de droogte. De eerste Vlaamse rivier met goede waterkwaliteit zal door Vlaams-Brabant kabbelen, tenminste, als het van Groen afhangt. De klimaatverandering dropt elke maand wel ergens een waterbom. Met steeds vaker overstromingen als gevolg, overstromingen die vaak enorme schade berokkenen. Ook Vilvoorde kampte in september 2023 met zware wateroverlast. Elke gemeente moet daarom werk maken van ontharding, waterbuffering, CO-2 reductie, het eigen patrimonium renoveren, energierenovaties stimuleren, etc. etc. Vele gemeenten doen echt hun best, maar hebben niet de mogelijkheden om én massaal te ontharden, én duurzame energie op te wekken én gebouwen en woningen te verduurzamen én een modal shift te realiseren én CO2-uitstoot …, én …
De provincie moet hier de stuwende kracht in worden, de provincie moet een trekkersrol opnemen. Een klimaatalliantie realiseren in elke regio. Met een klimaatfonds waar voldoende middelen in zitten. Vlaams-Brabant Peter Lombaert: “Vele gemeenten doen echt hun best om klimaatneutraal te worden. De provincie helpt hen daarbij. Maar de meeste gemeenten hebben de middelen en de mensen niet om deze uitdagingen het hoofd te bieden. De provincie moet 20 versnellingen hoger schakelen. De provincie moet niet alleen helpen, maar moet coördineren, de stuwende kracht worden van een klimaatneutrale provincie. In elke regio – Pajottenland, Brabantse kouters, Druivenstreek, Hageland, … moet er een klimaatalliantie komen waar de provincie de sterke motor van is.” Vandaag voeren we actie aan de oevers van de Zenne en bovenop de onder-de-grond- gestopte Woluwe. We vragen er aandacht voor de op-uitvoering-wachtende Woluweplannen en Sigma-plannen.
Deze strategische plannen zijn steeds urgenter, want de klimaatcrisis laat zich voelen. Barbara de Bakker: “Iedereen beseft dat de nieuwe regering zuinig met haar middelen moet omspringen. Dat zal bij de provincie niet anders zijn. Tegelijk zitten we met gigantische uitdagingen om de klimaatcrisis tegen te gaan, en hoe langer we wachten om daaraan te werken, hoe duurder het onze maatschappij zal kosten. Met Groen pleiten we hier voor het voortzetten van het ambitieus plan voor het herstellen van de Woluwevallei.
We staan hier op een plek waar we ooit weer een stuk groene ruimte willen maken met plaats voor de Woluwe, daar waar vandaag enkel grijze asfalt, vervuilde gronden en industriële gebouwen zijn. Deze vallei kan veel betekenen voor een klimaatrobuuste Vlaamse Rand én voor Brussel. Dit zijn geen frivole plannen; ze zijn hoogstnodig om water te kunnen bufferen in deze regio.” Vlaams-Brabant klimaatneutraal tegen 2040; propere rivieren die overstromingen helpen voorkomen , minder beton en meer natuur zijn 2 belangrijke 20 doelen voor Groen Vlaams- Brabant. Magda Aelvoet : “In 2015 organiseerde deze provincie haar eigen klimaattop; in 2016 volgde dan een heus Klimaatbeleidsplan om Vlaams-Brabant klimaatneutraal te krijgen tegen 2040.
Dat is een kans om trekker te zijn in Vlaanderen wat klimaat betreft. Dat plan heeft nog onvoldoende vooruitgang geboekt. Groen pleit dan ook om daar een klimaatbegroting aan te koppelen, waarin alle kosten en baten vervat zitten, inclusief de ecosysteemdiensten.
Om de overheid het vuur aan de schenen te houden willen we ook gaan voor een burgerparlement voor klimaatzaken.” Enkele andere van de 20 doelen in het programma zijn : Neen aan de bestuurlijke verrommeling, betaalbaar en energiezuinig wonen, kwalitatieve en duurzame voeding, een diervriendelijke provincie, toegankelijke provinciedomeinen met meer zwemfaciliteiten, een veiliger en sterker fietsnetwerk, waardering en behoud van ons erfgoed, …
Na de actie gaan de kandidaten campagne voeren in het Vilvoords Broek.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
03 okt 2024
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 13 okt 2024
Hugo Devillé | 02 okt 2024

archief