Samen voor een veiligere fietsomgeving

Op zondag 9 maart hield de Fietsersbond Pajottenland in de Hoevestraat in Gooik het actie-event “Samen voor een veiligere fietsomgeving in het Pajottenland”.
Een aantal enthousiaste fietsers is vorig jaar gestart met een afdeling van de Fietsersbond in het Pajottenland om op te komen voor een betere fietsomgeving in deze prachtige streek.
Actie“ Samen voor een veiligere fietsomgeving”
Fietsersbond Pajottenland koos de Hoevestraat uit omdat deze straat kenmerkend is voor vele wegen in het Pajottenland. Het is een smalle geasfalteerde “”veldweg van hooguit 3 meter breed, opgenomen in het fietsknooppuntennetwerk. Bovendien werd deze weg door werken aan het centrum van Oetingen, de laatste maanden gebruikt als omlegging voor de auto’s. Fietsers mochten er in beide richtingen rijden. Dit leidde er echter toe dat de fietser deze weg niet meer veilig kon gebruiken, want er werd geen snelheidsbeperking opgelegd. Hier had men 30 km/u moeten ingevoerd hebben.
Minder impact
Een aanrijding met 30 kilometer per uur is vergelijkbaar met een val van een eerste verdieping. Bij 50 km/ is het vergelijkbaar met een val van 3 verdiepingen hoog.
Uit een rapport van VIAS: “Bij een aanrijding van 30 km/u overleeft meer dan 95% van de voetgangers (of fietsers) een botsing met een personenwagen. Als een voertuig aan 50 km/u een voetganger aanrijdt, krijgen we in 10% à 15% van de gevallen te maken met een dodelijk slachtoffer. Bij 60 km/u is dat reeds het geval in 20% van de gevallen. Bij een botsing met een snelheid van nog eens 10 km/u hoger (70 km/u) verdubbelt de overlijdenskans opnieuw en is er in 40% van de gevallen sprake van een dodelijk slachtoffer.”
Wel degelijk gebruikt door fietsers
Er werd een lokale omleiding in gelegd voor fietsers maar ook de grote omleiding lang de Hoestraat wordt duchtig gebruikt door tweewielers.
Wordt er veel gefietst in het Pajottenland?
Het prachtige Pajottenland zou met veilige fietsomstandigheden een fietsparadijs zijn. We kunnen niet beschikken over veel cijfermateriaal omdat er hier nog maar weinig meetpunten zijn. Er is in Gooik een meetpunt in de Bettestraat - zijstraatje gevaarlijke Drie Egyptenbaan. In 2024 reden er daar 18.873 voorbij of 52/dag
Maar in Pepingen op de Ninoofsesteenweg richting Halle werden er 66.638 geteld, in dat geval op een veilig fietspad. In 2024 telden we gemiddeld 1.261 fietsbewegingen per dag op 20 vaste telpunten op het netwerk fietssnelwegen in Vlaams-Brabant.
We zien een algemene stijging van 6,9% in het gemiddeld aantal fietsverplaatsingen per dag. Er is dus ook in het Pajottenland wel degelijk een toename aan fietsers. Maar in betere omstandigheden zou het nog veel meer kunnen zijn.
De vorige 5 jaren werden er in de politiezone Pajottenland 71 ongevallen met gewonde fietsers vast gesteld. De balans licht wellicht hoger omdat slachtoffers ook hun ongeval kunnen aangeven buiten de politiezone.
Fietsersbond Pajottenland
De Fietsersbond Pajottenland werd in oktober 2024 terug opgericht. Hun doelstelling is onder meer om met de verschillende betrokkenen zoals gemeentebesturen, politie, verenigingen samen te zitten en voorstellen te doen om het fietsen in het Pajottenland beter en veiliger te laten verlopen.
Het Pajottenland wordt gekenmerkt door de groene velden en de vele glooiingen. De laatste 50 jaar werd vooral ingezet op de auto om zich te verplaatsen.
Met de komst van de elektrische fiets wordt ook het Pajottenland voor iedereen veel toegankelijker. Men hoeft geen geoefend sporter meer te zijn om vanop de fiets van de pracht van het landschap te genieten.
Maar de fietser blijft altijd een kwetsbare weggebruiker ten opzichte van de autobestuurder. Het is noodzakelijk dat de overheid maatregelen treft om deze ongelijkheid op te vangen. Een belangrijk middel ligt hem in het verbeteren van de wegeninfrastructuur. Hier kunnen de gemeentebesturen en de lokale overheid een belangrijke impact hebben.
Fietsersbond Pajottenland wenst volgende punten onder de aandacht te brengen.
In de eerste plaats is het nodig om gezien de wegeninfrastructuur een duidelijke opsplitsing te maken tussen een fietsvriendelijke straat of een Fietsstraat en een auto gerichte weg.
Een eenvoudige opsplitsing kan zijn om het huidige fietsknooppuntennetwerk als fietsvriendelijke straten te markeren. Daarbij is het nodig dat al deze straten een duidelijke markering krijgen. Dit kan door een uniform verkeersbord en een gele strook van 1,5 m. Indien de fietsvriendelijke straat voldoende breed is kan deze gele strook langs beide zijden ingekleurd worden.
Deze wijze zal de autobestuurder alerter maken voor de weg en wie er ook nog op rijdt. Als er een fietser rijdt en de weg is in breedte niet voldoende om te passeren (buiten de bebouwde kom is een minimum afstand vereist van 1,5 m), dan dient de autobestuurder achter de fietser te blijven en hem niet op te jagen door te toeteren of te bumperrijden. Als autobestuurder hoor je te weten dat in een fietsvriendelijke straat de fietser voorop staat. Hij kan dus misschien beter een andere weg nemen.
Toeristische trekpleisters
Een volgend punt is het belang van toeristische plaatsen zoals monumenten, dorpskernen en mooie vergezichten. Op deze plaatsen hoort er lokaal een 30km/u beperking te zijn. Het gebeurt al te vaak dat mensen even stoppen op de straat om van het monument of het vergezicht te genieten. Daar is de snelheid van 50 km te hoog. Ook gebeurt het dat de autobestuurder gefrustreerd een gevaarlijk maneuver doet omdat ze op zijn weg staan te ‘niksen’.
Wegenwerken
Bij wegenwerken wordt al te gemakkelijk een fietsvriendelijke weg ingepalmd door de auto. De Hoevestraat is hier een mooi voorbeeld van. Dit houdt in dat door de extra drukte de fietser geen mogelijkheid meer heeft om die weg nog veilig te gebruiken. Hij wordt als het ware gedwongen om zijn fiets gedurende maanden aan de haak te hangen, tenzij hij het risico wil lopen om in de gracht gereden te worden. Dit zijn toestanden die in de toekomst moeten vermeden worden.
Bij het uitwerken van de plannen van wegenwerken dient men de nodige aandacht te besteden aan de fietser zodat ook hij een valabel alternatief krijgt. Het is gemakkelijker voor een autobestuurder om een iets langere omweg te nemen dan voor een fietser.
Fietsinfrastructuur
Ook de fietsinfrastructuur vereist verbeteringen. Nu gebeurt het al te vaak dat in de ene gemeente er een fietsweg aangelegd wordt die stopt op de grens of eindigt in een modderweg met grote plassen. Als fietser moet je al te vaak dan zelf een oplossing zoeken of terugrijden. Dit zijn situaties die vermeden kunnen worden als de aanpalende gemeenten hun plannen delen en het belang van de fietser voorop plaatsen.
Wederzijds respect
Ten slotte wenst de Fietsersbond het respect voor elkaar te benadrukken. Als fietser en autobestuurder heb je altijd eenzelfde doel. Veilig op je plaats komen en zorgen dat je ’s avonds heelhuids terug bij je gezin of vrienden kunt zijn. De weg is een gedeeld middel.
Het maakt een groot verschil als je als fietser een glimlach krijgt of dat de auto op voorhand stopt zodat je veilig kunt oversteken. Dit maakt ons mens en zorgt ervoor dat we gelukkig door het leven kunnen gaan.
Meer mensen op de fiets
De fietsersbond streeft ernaar om meer mensen op de fiets te krijgen. Heel wat potentiële fietsers zijn bang omdat ze ervaren dat het gevaar voor een ongeval te groot is.
“Door de handen in elkaar te slaan kunnen we dit bang gevoel wegkrijgen. Laat ons samen eraan werken om het Veilig fietsen in het Pajottenland mogelijk te maken. Want met de fiets merk je pas hoe prachtig de Parels van het Pajottenland zijn. Op naar Fietsland Pajottenland !!”, aldus Fietsersbond Pajottenland.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Sluys | 17 mrt 2025
Marc Sluys | 14 mrt 2025
Guido | 14 mrt 2025
Marc Sluys | 13 mrt 2025
Marc Sluys | 13 mrt 2025
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 13 mrt 2025
Marc Colpaert | 11 mrt 2025
Marc Sluys | 11 mrt 2025
Marc Sluys | 07 mrt 2025
Marc Sluys | 07 mrt 2025
Marc Sluys | 03 mrt 2025
Marc Sluys | 27 feb 2025
Marc Sluys | 27 feb 2025
Marc Colpaert | 27 feb 2025
Marc Colpaert | 26 feb 2025
Marc Colpaert | 25 feb 2025
Marc Colpaert | 24 feb 2025