SINT-GENESIUS-RODE - Juridische carrousel over taalkeuze

C21

SINT-GENESIUS-RODE - Juridische carrousel over taalkeuze

Gr01_anne_sobrie-429x640
An Sobrie
 

Op de gemeenteraad van 23 april heeft de meerderheid  in Sint-Genesius-Rode besloten om de oproepingsbrieven voor de verkiezingen van 26 mei te laten drukken “volgens taalkeuze”, zonder echter te specifiëren wat “de taalkeuze” eigenlijk betekent.

Op de gemeenteraad van 9 mei is dan beslist de oproepingsbrieven te versturen in “toepassing van het arrest van de Raad van State van 17 mei 2018”.

 Vlaams schepen An Sobrie is het daar allerminst mee eens en stelt vast dat de meerderheid “zeer goed wist dat zij daarmee regelrecht tegen de beslissingen van onze voogdijminister zou ingaan.”  Het zit haar dan ook hoog dat de meerderheid tegen de vernietigingsbeslissing van de voogdijminister "om de oproepingsbrieven op basis van taalkeuze te verzenden"  in beroep wil gaan en daarvoor alweer een advocaat wil aanstellen op kosten van de gemeente en haar inwoners.

 Ze stelt verder vast: “Het komt immers niet toe aan een gemeente om de interpretatie van de bestuurstaalwetgeving op eigen gezag zomaar terzijde te schuiven. Het spreekt vanzelf dat de voogdijminister beide gemeenteraadsbeslissingen heeft vernietigd. Maar u blijft hardnekkig vasthouden aan uw eigen foute interpretatie van de arresten van de Raad van State en u wenst alweer een beroep bij de Raad van State in te dienen.  Zoals steeds verwijst u voor deze alsnog te nemen beslissing naar het arrest van de Raad van State van 20.06.2014, het zogenaamde arrest Caprasse. 

Al ontelbare keren heb ik getracht u uit te leggen dat betreffend arrest helemaal geen uitspraak doet over het taalgebruik bij het drukken en versturen van de oproepingsbrieven, maar enkel over de benoeming van Mw. Caprasse als burgemeester van Kraainem. Dit laatste is inderdaad een bevoegdheid van de Algemene Vergadering van de Raad van State. Het betreffend arrest houdt helemaal geen richtlijn in over het taalgebruik, laat staat dat het een rechtsgrond zou bieden om u de mogelijkheid te geven zomaar zélf beslissingen te nemen over het taalgebruik en daarbij de instructies van onze hogere overheid te miskennen. “

En ze besluit:  "Ik moet thans vaststellen dat u toch min of meer schoorvoetend toegeeft dat wij gelijk hebben, maar toch vindt u dat u het ene zinnetje van het voormelde arrest – dat geen enkele bindende kracht heeft – voldoende is om uw beslissingen i.v.m. het drukken en verzenden van de oproepingsbrieven te verantwoorden.”

Het ziet er naar uit dat er opnieuw een taalkeuze-carrousel wordt opgestart waarbij de Franstaligen blijven vasthouden aan hun eigen interpretatie van de taalwetgeving.

 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jun 2019
Roger Swalens
ingezonden
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief