SINT-GENESIUS-RODE - Verenigingen krijgen geld uit noodfonds

C21

SINT-GENESIUS-RODE - Verenigingen krijgen geld uit noodfonds

Editiepajot_bart_devill___anne_sobrie
Schepen Anne Sobrie / ingezonden foto
 

 

Schepen Anne Sobrie en fractie Engagement 1640 hebben hun slag thuis gehaald. Hun protest op het voorstel van de meerderheid en hun aanhoudende argumentatie hebben geleid tot een intense en positieve samenwerking met de meerderheid. Dit resulteerde in een transparante en eerlijke verdeling van de Vlaamse corona-subsidies. Waarover het gaat? Naar aanleiding van de coronacrisis richtte de Vlaamse Regering in 2020 een noodfonds op voor de cultuur-, jeugd- en mediasector. Het noodfonds bevat verschillende steunmaatregelen die de financiële schade in de drie sectoren gedeeltelijk moet compenseren.
De cultuursector kan rekenen op bijna 65 miljoen euro, de jeugdsector op 16 miljoen euro en de mediasector op 10 miljoen. Aan de gemeente Sint-Genesius-Rode werd een bedrag van €146.742,20 toegekend.

 In juni vorig jaar wilde de IC-GB meerderheid deze subsidies als volgt verdelen: Een deel voorbehouden voor investeringen in infrastructuur voor sport en cultuur en in het bijzonder voor het cultureel centrum en de sporthal. Een deel voorbehouden voor een gemeentelijk coronafonds dat gebruikt zal worden om de inwoners van Sint-Genesius-Rode, die het financieel moeilijker hebben door de coronacrisis, te ondersteunen bij de betaling van het lidgeld van hun kinderen bij inschrijving in een vereniging of club van Sint-Genesius-Rode. Een deel voorbehouden voor de verenigingen van Sint-Genesius-Rode die meerkosten hebben gehad om hun activiteiten te organiseren met naleving van de opgelegde coronamaatregelen. In eerste instantie wilde de meerderheid slechts 10.000 euro voorzien voor cultuur, 10.000 euro voor de jeugd en 10.000 euro voor de sport. De oppositie Engagement 1640 vond deze verdeling ‘ad hoc’ en niet gebaseerd op concrete cijfers. Ze kwam dan ook met een eigen voorstel over de brug…..
Engagement 1640 lanceerde het voorstel om eerst de verenigingen te bevragen naar hun noden/verliezen. Er zou gevraagd worden naar hun kosten: welke kosten waren hoger, welke lager in 2020?  En ook zou er rekening gehouden worden met de inkomsten: welke inkomsten waren hoger of lager? Schepen Anna Sobrie: “Na een tijdje van aftasten en discussie, resulteerde ons voorstel tot een intense en transparante samenwerking tussen leden van de meerderheid en onze fractie. Samen zijn we erin geslaagd om de subsidies te verdelen op een objectieve en eerlijke manier, op basis van bewezen verliezen, volgens de volgende principes: 1. Bewezen corona gerelateerde meerkosten werden integraal terugbetaald: bijvoorbeeld aankoop handgels, extra kosten om activiteiten veilig te organiseren , enz. 2. 50% van de minder-inkomsten werden vergoed: bijvoorbeeld inkomsten van gemiste eetkermissen, toernooien, BBQ, enz. 3. Ook de verenigingen die geen dossier hebben ingediend kregen een tegemoetkoming van maximum 500 euro als relancebudget. 4. De ouderraden van de scholen kregen 10 euro per leerling. 5. Het resterend bedrag zal vermoedelijk gebruikt worden om een website te maken voor de verenigingen van de gemeente. Die zal ervoor zorgen dat (nieuwe) inwoners snel een overzicht kunnen krijgen van wie, wat, waar kan doen bij welke vereniging. “ De schepen toont zich dan ook heel tevreden: “ Na heel wat werk en overleg kregen de verenigingen toch een mooie ondersteuning om hun waardevolle activiteiten verder te zetten”.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
14 jun 2021
Hugo Devillé
Bart Devillé
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief