NINOVE - Ontdek nog snel een stukje van Ninove in het Oud Stadhuis

C21 Css

NINOVE - Ontdek nog snel een stukje van Ninove in het Oud Stadhuis

Editie_ninove_opgravingen_2__kopie_
Nog tot 6 februari te bezoeken.- Foto Marc Colpaert
 
Op een grote tentoonstelling in het Oud Stadhuis van Ninove ontdek je wat de archeologen allemaal vonden op Doorn Noord: verschillende vondsten uit de prehistorie, metaaltijden, Romeinse periode en de militaire kampementen uit de 17de en 18de eeuw. D tentoonstelling is gratis te bezoeken nog tot 
6 februari 2022. Sinds 2008 was SOLVA verantwoordelijk voor 16 archeologische onderzoeken in onze stad. Een van de meest recente, en zeker het meest zichtbare project, is het archeologisch onderzoek op het nieuwe bedrijventerrein Doorn Noord (aan Aalstersesteenweg/Expresweg). De oudste sporen die de archeologen op Doorn Noord aantroffen, zijn twee grote grafheuvels van 2500 tot 2000 voor Christus. Uit de daaropvolgende ‘metaaltijden’ zijn verschillende kuilen aangetroffen. Uit de Romeinse periode werden sporen van een kleine nederzetting blootgelegd, die bestond uit minstens zes woonhuizen, drie wegen, kuilen, grachten en twee zones met begravingen. Ten slotte werden ook de resten van drie militaire legerkampen vrij gelegd: twee uit het einde van de 17de eeuw (Negenjarige Oorlog) en één uit 1745 (een kampplaats van het Franse leger tijdens de Oostenrijkse Successieoorlog). De kampen lieten verschillende types van sporen na zoals ingegraven keukens en diepe ondergrondse shelters.
 
De stad en de archeologische dienst van SOLVA zetten vanaf 3 december de resultaten van het onderzoek in de kijker met een expo en tal van randactiviteiten:
 
Praktisch: expo
Van 3 december 2021 tot en met 6 februari 2022 in het oud stadhuis, Oudstrijdersplein 6.
Openingsuren: maandag t/m donderdag 9-12 en 14-17; vrijdag 9-12; zaterdag, zondag in de namiddag.

Gratis inkom. 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jan 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief