NINOVE/GBERGEN/GALM/ - Wat verandert er op de ILvA-recyclageparken vanaf 1 januari 2022?

C21 Css

NINOVE/GBERGEN/GALM/ - Wat verandert er op de ILvA-recyclageparken vanaf 1 januari 2022?

Colpaert_galmaarden_containerpark_1__kopie_
Het recyclagepark van Galmaarden.- Foto Marc Colpaert
 
Vanaf 1 januari 2022 veranderen een aantal zaken op de ILvA-recyclageparken. Je mag vanaf dan jaarlijks 125 kilogram in plaats van 100 kilogram recycleerbaar afval gratis brengen, de regeling rond hechtgebonden asbest wordt aangepast, langere voertuigen worden toegelaten en matrassen horen niet langer bij het grofvuil, maar worden gerecycleerd. 
 
 
 
Elk gezin mag vanaf 2022 jaarlijks 125 kilogram recycleerbaar afval gratis naar het recyclagepark brengen. Dat is 25 kilogram extra gratis recycleerbaar afval ten opzichte van de vorige jaren. Hiermee wil ILvA de inwoners aanmoedigen zoveel mogelijk gebruik te maken van het recyclagepark, want door goed te sorteren dragen we allemaal bij aan het verkleinen van de afvalberg. Je hoeft vanaf 2022 niet langer een afspraak te maken om hechtgebonden asbest te brengen. Je moet het wel nog steeds verpakt brengen en de brengmomenten zijn beperkt tot dinsdag en donderdag tussen 16u en 19u, op de recyclageparken die op dat moment geopend zijn. Op die manier kan hechtgebonden asbest op een veilige en gecontroleerde manier gebracht worden.
 
Vanaf 1 januari 2022 kan je op alle recyclageparken terecht met voertuigen waarvan de maximale lengte de 9,5 meter en de wielbasis de 7,5 meter niet overschrijdt. Zo garandeert ILvA dat ook langere voertuigen welkom zijn, zonder risico op schade aan de infrastructuur.
Tot nu werden oude matrassen niet gerecycleerd. Ze hoorden bij het grofvuil en werden verbrand. Vanaf januari 2022 kan je je oude matrassen in een afzonderlijke container op het recyclagepark afleveren. Ze worden daarna naar de verwerker gebracht, waar ze ontmanteld worden en er zoveel mogelijk materialen uit worden gerecycleerd. Matrassen horen dus tot het recycleerbaar afval en vallen binnen de 125 kilogram die je jaarlijks gratis mag brengen. Om ze effectief te kunnen recycleren, moet de matras droog zijn. Ze mag niet nat of beschimmeld zijn. Je mag ze ook niet in stukken snijden.
 
Bart Van den Neste (voorzitter ILvA)  is tevreden met deze maatregelen: “We willen onze inwoners zo goed mogelijk de weg laten vinden naar het recyclagepark. Want daar kan je met bijna alles terecht, waarna het naar de juiste verwerker wordt gebracht. Zo zorgen we er voor dat er alsmaar minder afval verbrand moet worden en kunnen we van het recycleerbare afval nieuwe grondstoffen maken. Elke kilogram telt daarin mee!”.
 
 
 

 

artikel afdrukken
 
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
16 dec 2021
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures

archief