BEVER heeft met Suzanne Guillet terug een eeuweling

C21

BEVER heeft met Suzanne Guillet terug een eeuweling

Suzanne_guillet_eeuweling_maart_2022__1_
BEVER heeft met Suzanne Guillet terug een eeuweling - © Deschuyffeleer
 
Suzanne_guillet_eeuweling_maart_2022__5_
BEVER heeft met Suzanne Guillet terug een eeuweling - © Deschuyffeleer
 
Suzanne_guillet_eeuweling_maart_2022__2_
BEVER heeft met Suzanne Guillet terug een eeuweling - © Deschuyffeleer
 
Suzanne_guillet_eeuweling_maart_2022__3_
BEVER heeft met Suzanne Guillet terug een eeuweling - © Deschuyffeleer
 
Suzanne_guillet_eeuweling_maart_2022__4_
BEVER heeft met Suzanne Guillet terug een eeuweling - © Deschuyffeleer
 
Suzanne_guillet_eeuweling_maart_2022__6_
BEVER heeft met Suzanne Guillet terug een eeuweling - © Deschuyffeleer
 

Neen, voor de 100 jaar van Suzanne Guillet werd er geen postzegel uitgegeven, geen grootscheeps feest met veel toeters en bellen opgezet en ook waren er geen gebruikelijke felicitaties vanuit het lokaal bestuur. Die unieke verjaardag vierde de eeuwelinge bij Rudi en Jan in Pontembeek waar zij omringd met familie en vrienden mocht genieten van een gezellig onderonsje. Naast het statuut van ‘enige eeuweling’ mag Suzanne zich daarenboven de titel toe-eigenen van oudste inwoner van de gemeente.

Toverformule bestaat niet

In het dagdagelijkse leven wordt Suzanne omringd en verzorgd door Jan en Rudi, beiden beroepshalve thuisverplegers. Aan hen, die dagdagelijks in contact komen met bejaarden, de vraag of er een toverformule bestaat om heel oud te worden. Rudi: “Spijtig genoeg hebben noch Jan noch ik in al die jaren dat geheim mogen ontdekken. Wel zijn er een paar zaken die het heel oud worden tot op een zekere hoogte laten voorspellen. Zo zijn er families waarvan geweten is dat de gemiddelde levensduur hoger ligt dan bij andere. Hier spreekt men dan van eigenschappen die meegegeven worden via het DNA. Als we de stamboom van Suzanne er even bijhalen is het in die context opmerkelijk dat haar grootmoeder ook 96 werd en haar moeder 93.

Het geslacht heeft er ook veel mee te maken. Vrouwen worden doorgaans ouder dan mannen. Naast de  geneeskunde en de voeding is volgens mij ook de ingesteldheid eigen aan iedere persoon heel belangrijk. Levensmoeheid is zo een element die te alle prijze moet geweerd worden want als de persoon geen doel meer voor ogen heeft gaat ook zijn lichaam zich voorbereiden op het einde”.

Suzanne is geboren in Overboelare op 23 maart 1922. Zij huwde met Octaaf Matthijs en in 1945 werd haar enige dochter Margeriet geboren. Die dochter huwde in 1966 op haar beurt met César Tresignie. Het gezin Matthijs-Tresignie werd mettertijd uitgebreid met 3 kinderen: Claudine (55), Claude (50) en Christine (43).

Een bezige bij  

Heel haar leven woonde het gezin van Suzanne in Viane, eveneens een deelgemeente van Geraardsbergen. Haar man Octaaf was er tewerkgesteld als werkman en meer bepaald als grafmaker. Zij was naast  ‘moeder aan de haard’ ook - en zoals het toen vaak het geval was – druk in de weer met een paar koeien en varkens. Ook konijnen waren er ten huize van Suzanne talrijk te vinden maar dat was de hobby van vooral Octaaf.

Margeriet: “Tot haar 93ste was Suzanne in en rond de Kouterstraat gekend als een bezige bij. Omdat intussen haar geheugen het stilletjes aan liet afweten werd noodgedwongen uitgekeken naar een verblijf in een rusthuis. Omdat Suzanne er zich niet thuis kon voelen en toen de familie vernam dat zij bij Rudi en Jan onder het statuut van zorgwoning kon verblijven was de keuze heel vlug gemaakt. Pontembeek heeft ook nog het voordeel dat het gelegen is op een boogscheut van Viane, hetgeen de familieleden dan ook ten goede komt voor het brengen van een bezoek”.

Rudi Geuens: “Haar dementie en ook nog een paar andere kwalen en kwaaltjes maken dat Suzanne er tot de dag van vandaag een leven leidt waarbij vaste gewoontes voor haar een houvast betekenen. Eigen aan personen met dementie is er in dat vast ritueel ook ruimte om te ‘mijmeren’ over vroeger.  Wat deze morgen gebeurde is voor Suzanne heel vaak een raadsel maar aan haar jeugdjaren en ook aan de oorlog heeft zij nog vele herinneringen”.

Ook stammoeder van een viergeslacht

Suzanne is niet alleen een eeuwelinge. Met in haar kielzog dochter Margeriet (77), kleindochter Claudine (55) en achterkleindochter Caitlie (24) staat zij ook aan het hoofd van een flink uit de kluiten gewassen vrouwelijk viergeslacht.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
27 mrt 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures

archief