HERNE - Automatenkantoor KBC sluit nu al de deuren in afwachting komst Batopin geldautomaten

C21

HERNE - Automatenkantoor KBC sluit nu al de deuren in afwachting komst Batopin geldautomaten

Batopin
HERNE - Automatenkantoor KBC sluit nu al de deuren in afwachting komst Batopin geldautomaten - © Deschuyffeleer
 
Netwerk_buurt_herne
HERNE - Automatenkantoor KBC sluit nu al de deuren in afwachting komst Batopin geldautomaten - © Deschuyffeleer
 

Het KBC-automatenkantoor in het centrum sluit vanaf zaterdag 17 september eerstkomend de deuren. Overigens verdwijnen niet enkel bij KBC de automaten maar binnenkort ook bij andere grote banken. In de plaats komt er dan verspreid over het ganse land een netwerk van bankneutrale automaten beheerd door Batopin, een initiatief van Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC. Zo zou ook in de toekomst een vlotte toegang tot cash verzekerd moeten blijven. Voor Herne is de locatie van die nieuwe automaten evenwel nog niet bekend.

CASH-punten

Batopin dat staat voor Belgian ATM OPtimalisation INitiative is een initiatief van de grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, ING en KBC en werd in 2020 in het leven geroepen. Met een bankonafhankelijk netwerk van geldautomaten, de zo geheten CASH-punten, wil Batopin de toegang tot contant geld in België mee helpen optimaliseren. Dat gebalanceerd netwerk houdt rekening met waar mensen wonen en werken, waar ze cash gebruiken en hoe ze zich verplaatsen. Voor de herkenbaarheid nemen de nieuwe CASH-punten van Batopin overigens de benaming BANCONTACT over, een toch wel al vertrouwde merknaam voor alle Belgen. Zij komen op plaatsen te staan die door de burger worden aangevoeld als intuïtief de ‘juiste’ plek om cash af te halen of te storten. Kortom, het juiste aantal geldautomaten op de juiste plaatsen. Zo hebben ze geen logo van een bank meer.

Digitaal betalen is eenvoudiger en populairder dan ooit waardoor het gebruik van cash al jaren daalt in België. Toch is een 100% cashless maatschappij nog niet voor morgen: contant geld blijft voor heel wat mensen een belangrijk hulpmiddel voor het beheer van hun financiën. Ook is het een ultiem redmiddel als de technologie het laat afweten. Cash heeft dus zijn eeuwenoud bestaansrecht nog zeker niet verloren.

Maximaal 5 km van uw deur

Ook het succes van digitaal bankieren zorgt er voor dat er minder bankkantoren zijn en dat zo het aanbod van bankautomaten niet langer gelijkmatig verdeeld is over het grondgebied. Bovendien is de spreiding van geldautomaten niet mee geëvolueerd met de nieuwe vormen van wonen, werken, winkelen en mobiliteit. In de ene gemeente zijn er te veel geldautomaten, elders te weinig.

Het Batopin-project is het antwoord van de vier grootbanken op dit structureel probleem. In die zin bouwt het project de komende jaren een netwerk uit van neutrale geldautomaten, los van hun eigen bankkantoren. Batopin neemt het beheer van die automaten op zich en plaats overal in het land neutrale CASH-punten. De eigen bankautomaten worden dan ook stap voor stap afgebouwd tot eind 2024.

Zelfs met minder CASH-punten zorgt de komst van Batopin voor een hogere dekkingsgraad van geldautomaten in het land. Reden is dat de CASH-punten beter gespreid en logischer geplaatst worden. Hieromtrent concludeerde de Nationale Bank van België aan de hand van een simulatie van de verwachte evolutie van alle ATM-netwerken in België - inclusief die van andere banken - dat, mee na de komst van Batopin, 98,79% van de Belgische bevolking zal kunnen beschikken over een Automated Teller Machine (ATM) van gelijk welke bank binnen de 5 km van zijn of haar woning.

Ambitie

Die ambitie wil Batopin mee realiseren door meer dan 2000 neutrale geldautomaten te plaatsen op plekken over het heel Belgische grondgebied. Op dit ogenblik is 16% van die CASH-punten al actief en voor nog een 11% is een geschikte locatie gekend. De rest moet tegen eind 2024 worden voltooid. Deze nieuwe neutrale geldautomaten worden ‘Bancontact CASH-punten’ genoemd. De uitrol van het nieuwe Cashnetwerk, dat werd opgestart in de herfst van vorig jaar,  gebeurt geleidelijk en in nauwe samenwerking met de betrokken overheden om zo de beste locaties te identificeren waar de behoeften het grootst zijn.

Functioneel

Aan een CASH-punt zal elke burger - klant bij gelijk welke bank - geld kunnen afhalen met een Bancontact-, Mastercard- of VISA-kaart en de pincode kunnen wijzigen. Ook zullen handelaars - klant bij één van de grootbanken - aan 2 op 3 CASH-punten geld kunnen storten. Door de neutraliteit van de CASH-punten zullen handelaars zo dan ook over meer mogelijkheden beschikken om cash geld te storten. Eerder konden zij hiertoe enkel terecht bij een ATM van hun eigen bank. Om te komen tot een optimaal netwerk van geldautomaten, is het ook belangrijk dat alle actoren samen met de overheid de handen in mekaar slaan.

Veilig

Veiligheid is een absolute prioriteit van de nieuwe CASH-punten van Batopin. Alle geldautomaten zijn gebouwd volgens zeer hoge veiligheidsnormen. Het gaat om grote ingebouwde toestellen met robuuste kluizen. Zo is er onder meer camerabewaking voorzien en kan men een beroep doen op een telefonische helpdesk. Ook is er een speciale beveiliging van het klavier ingebouwd waardoor andere mensen niet over de schouder kunnen meekijken.

Meerdere netwerken

Ook in andere landen Europese landen zoals Nederland en Frankrijk bouwen banken steeds vaker een soortgelijk cashnetwerk op. In België dan weer verenigt de coöperatie jofico vijf banken (Crelan, AXA Bank, Argenta Groep, vdk bank en bpost) die het beheer van hun geldautomaten eveneens hebben gebundeld. Als overheidsbedrijf heeft bpost via de recent vernieuwde beheersovereenkomst alvast de specifieke opdracht meegekregen om mee de toegang tot cash te verzekeren. Batopin is dan weer een initiatief van de grootbanken dat open staat voor alle andere banken.

KBC-kantoren in de buurt

In de buurt van Herne blijven de KBC-kantoren van Galmaarden, Geraardsbergen en Gooik-Leerbeek wel nog open. Voor Galmaarden is dat op Marktplein 21 (054/59.63.70 of galmaarden@kbc.be ), voor Geraardsbergen op Markt 13 (054/43.51.00 of geraardsbergen@kbc.be ) en voor Gooik-Leerbeek op de Edingsesteenweg 206 (02/531.11.00 of gooik@kbc.be).

De nieuwe CASH-punten zijn terug te vinden via de link https://batopin.be/nl/onze-cash-punten . In de buurt zijn er thans overigens al CASH-punten operationeel in Edingen (NMBS - rue de la station 86), Gooik (Edingsesteenweg 101), Ninove (Ninia Shopping - Kaardeloodstraat 97) en in Geraardsbergen (Oudenaardestraat 24a).

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
07 sep 2022
Godelieve Deschuyffeleer
Godelieve Deschuyffeleer
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Colpaert | 26 feb 2024
Jimmy GODAERT | 24 feb 2024

archief