GALMAARDEN - De nieuwe Pauwel is Joran De Borre die al kinderpauwel was in 2006

C21

GALMAARDEN - De nieuwe Pauwel is Joran De Borre die al kinderpauwel was in 2006

20221204_102524__1_
De nieuwe pauwelbende- Foto Marc Colpaert
 
Zopas werd op de Pauwelhoeve in Galmaarden de nieuwe Pauwel aangesteld.   Joran De Borre kreeg van eigenaar Jan Couck de 'zege' om in 2023 de nieuwe Pauwel te mogen zijn. Joran is geen onbekende in Galmaarden want in zijn familie lopen er nog 5 gewezen Pauwels rond.
 
De Pauwelviering, een authentiek folkloristisch feest, is sinds eeuwen vergroeid met Galmaarden, vooral met het gehucht Sint-Paulus. Over het ontstaan van de Pauwelviering bestaan verschillende legendarische verklaringen.
 
De meest aanneembare verwijst naar een legende uit 1382: na de plundering van Geraardsbergen bleven de doden in grote getale op de velden liggen zodat vele ziekten onder mensen en dieren ontstonden. Er woedde een vreselijke pest. Op het feest van Paulus' Bekering (25 januari) verscheen te midden van alle onheil een witte ruiter, die roggebroodjes uitdeelde. De mensen aten ervan en de pest verdween. De onbekende witte ruiter, aan wie men de redding te danken had, was de heilige Paulus, de dorpspatroon. Op zondag 29 januari zal het grote pauwelfeest doorgaan in Galmaarden.
 

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
04 dec 2022
Marc Colpaert
Marc Colpaert
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Jimmy GODAERT | 08 mrt 2024

archief