DILBEEK - Gemeenteraadscommissie buigt zich over vier Masterplannen
De gemeenteraadscommissie voor gebiedsgebonden materies kwam voor de eerste maal samen in de raadszaal van het gemeentehuis van Dilbeek. Een tiental raadsleden boog zich over de Masterplannen voor de wegen, de voetpaden, de fietspaden en het centrum van Dilbeek. Schepen van Openbare Werken Walter Zelderloo en ingenieur Raymond De Brabanter, sectorcoördinator Openbare Werken gaven omstandig uitleg op de vele vragen.
Masterplan wegen.
In het belang van de verkeersveiligheid is het aangewezen om jaarlijks aan verschillende straten een buitengewone onderhoudsbeurt, met oog voor duurzaamheid, te geven. Het onderhoudsprogramma wordt samengesteld op basis van de beschikbare inventaris van de al opgemeten straten, verspreid over de verschillende deelgemeenten. Uiteraard is de huidige toestand van de wegen het belangrijkste criterium; in de meeste gevallen gaat het tevens over druk bewoonde straten. Binnen het beschikbare budget van 600.000 euro, btw inclusief, volgens de strategische meerjarenplanning is voor 2008 een selectie gemaakt van te weerhouden straten of gedeelten ervan.
Het is de bedoeling deze straten op te nemen in een bijzonder bestek dat het voorwerp zal uitmaken van een openbare aanbesteding.
Bij het Masterplan voor Wegen willen de commissieleden dat de veiligheid en niet de verfraaiing het zwaarst doorweegt in de keuze van de openbare werken. De geplande werken aan de Herdebeekstraat in Itterbeek riepen wel vragen op. Sommige raadsleden vroegen zich af het niet nuttig zou zijn deze werken uit te stellen gelet op de nakende werken voor verbreding van de spoorlijn in het raam van het GEN-project in Itterbeek. Ze vermoeden dat zwaar werfverkeer de Herdebeekstraat weer vlug kapot zal rijden. Uitstel betekent nog meer scheuren in nog meer woningen zei schepen Walter Zelderloo. Uit onderzoek blijkt overigens dat de fundering van de Herdebeekstraat voldoende sterk is om zwaar werfverkeer te trotseren. Bovendien worden de boordstenen vernieuwd.
Op basis van de beschikbare opmetingen en de technische noodzaak wordt voor het buitengewoon onderhoudsprogramma van wegen voor dit jaar de volgende selectie weerhouden
Dilbeek
Kerkeveldstraat 11.210 euro
Itterbeek
Kleine Snikbergstraat 94.549 euro
Herdebeekstraat (gedeelte tussen spoorweg en Lenniksebaan) 277.223 euro
Sint-Ulriks-Kapelle
Bruggeveldstraat 180.072 euro
Zavelstraat: gedeelte tegen de Brusselstraat 26.672 euro
De volgende straten komen de jaren nadien in aanmerking voor onderhoud
Dilbeek
Kattebroekstraat 234 + omgving, Moortebeekstraat, gedeelte tussen Paloke en Serenadestraat, Van Sousstraat, Kamerijklaan tussen tussen kasteelstraat en d’Arconatistraat, Kalenbergstraat (gedeelte tussen Itterbeeksebaan en Weidestraat)
Tuinbouwlaan, Snikbergstraat, Kerkeveldstraat en Dotterbloem.
Groot-Bijgaarden
Jozef Mertensstraat (gedeelte tussen Brussel en Groenstraat); Oude Pelgrimslaan, Isidoor Van Beverenstraat, Groenstraat
Schepdaal
Kothemstraat en Galgestraat (al voorzien in 2009)
Itterbeek
Dreeflaan, J.M. Van Lierdelaan, Oude Ninoofsebaan, Ijsbergstraat
Sint-Martens-Bodegem
Molenstraat (tussen Sint-Martinusstraat en spoorweg), Heygemstraat (tussen Grote Sijpestraat en Bodegemstraat), Kameelstraat, Tenbroekstraat (tussen R.De Cuyperstraat tot Schijfelberg)
Sint-Ulriks-Kapelle
Assestraat (doodlopend gedeelte op autostrade)
In het raam van andere dossiers zijn ingrijpende werken voorzien op
- De Lennikseweg-Koeivijverstraat-Hof Ter Mullenstraat Dilbeek
- Roomstraat-Rollestraat Itterbeek
- Moerenmanslaan Dilbeek
- Molenbergstraat Dilbeek
- Bodegemstraat (Vlaanderenlaan tot grens met Ternat)
- Brusselstraat (Groot-Bijgaarden-Kapelle)
- Gossetlaan Groot-Bijgaarden
- Kerselarenstraat Dilbeek
Een exacte timing plaatsen op deze werken is niet mogelijk. Voor sommige straten moeten de opmetingen nog gebeuren, voor andere dossiers van grotere omvang moeten de studieopdrachten nog uitgeschreven worden.
Masterplan fietspaden.
Binnen het strategisch meerjarenplan is een budget van 150.000 euro, btw inclusief, voorzien op begroting van 2008; van 2009 tot 2012 vervolgens een jaarlijks uitvoeringskrediet van 500.000 euro, btw inclusief.
In principe gaat het hier over volgende fietspaden : Baron R. de Vironlaan Dilbeek, Rob. Dansaertlaan Groot-Bijgaarden, Itterbeeksebaan Itterbeek-Dilbeek en as Doylijkstraat-Ijsbergstraat Itterbeek-Schepdaal.
Het is de bedoeling via de gemeenteraad de studieopdracht voor deze fietspaden in te zetten.
Hierbij wordt in eerste instantie gedacht aan de prioritaire aanpak van de Baron R. de Vironlaan in Dilbeek omdat deze op de schoolroute van Regina Caeli gelegen is en heel wat fietsers momenteel de bestaande voetpaden gebruiken. Een ontwerp van overeenkomst voor deze studieopdracht alsmede de overeenkomstige gemeenteraadsbeslissing dienen evenwel nog te worden opgemaakt.
Masterplan voetpaden.
Jaarlijks wordt een voetpadenprogramma opgesteld, waarbij een buitengewoon onderhoud wordt voorzien aan voetpaden die aan herstelling of vernieuwing toe zijn. Hierbij wordt er naar gestreefd om jaarlijks, naast sommige dringende herstellingswerken, één of meerdere wijken af te werken, waarbij drukbewoonde straten voorrang krijgen. Tevens wordt gepoogd om een spreiding over de verschillende deelgemeenten te bekomen.
Voor wat betreft het begrotingsjaar 2008 werd een selectie gemaakt voor een totaal bedrag van 1.000.000 euro btw inclusief, volgens de gegevens van het strategisch meerjarenplan. Het is de bedoeling deze straten of gedeelten ervan te verwerken in een bijzonder bestek dat vervolgens het voorwerp zal uitmaken van een openbare aanbesteding.
Voor dit jaar zijn volgende wijken geselecteerd voor een bedrag van 1 miljoen euro:
Dilbeek
Wijk Sterrenlaan: Zonlaan, Luchtlaan, Meiboomlaan, Elegemstraat
Groot-Bijgaarden
Wijk Emiel De Blutslaan: Breedveld, Keienveld, Rietlaan, Groenstraat
Sint-Martens-Bodegem
Wijk Tarweveldlaan: Korenveldlaan, Personaathoflaan
In de investering van 1 miljoen euro zijn dit jaar ook nog de werken aan de voetpaden in de J.B.Brusselmansstraat (Dilbeek), de Nieuwenbos (Groot-Bijgaarden), en de Lossebaan (tussen de Herdebeekstraat en Plankenstraat) begrepen.
De commissie vroeg deze werken voor de aanbesteding in twee loten op te splitsen zodat enerzijds de concurrentie meer kan spelen en gunstigere prijzen kunnen bedongen worden en anderzijds de werken mogelijk vlugger kunnen starten indien twee aannemers worden aangesteld. De commissieleden gingen ook akkoord om een termijn waarop de werken moeten klaar zijn op te nemen in de contracten.
Masterplan Dilbeekse kern.
Op de strategische meerjarenplanning is op 2008 een budget voorzien voor studie ten bedrage van 50.000 euro, btw inclusief; op het jaar 2010 vervolgens een uitvoeringskrediet van 500.000 euro, btw inclusief.
Het betreft hier de volledige heraanleg van de Spanjebergstraat + een gedeelte van de Kasteelstraat tot het kruispunt Kasteelhoeve te Dilbeek.
Het is de bedoeling een studieopdracht hiervoor uit te schrijven teneinde alle aspecten in het ontwerp te kunnen benaderen zoals riolering, parkerende voertuigen, scholen Jongslag + St. Alena, openbaar vervoer de Lijn alsmede het mobiliteitsplan. Het is de bevoegdheid van de gemeenteraad om de procedure voor deze studieopdracht in te zetten en de voorwaarden ervan te bepalen. Een ontwerp van overeenkomst moet nog worden opgemaakt.
De commissieleden pleitten ervoor de hele Dilbeekse kern in het Masterplan op te nemen. Alle werken hoeven daarom niet noodzakelijk tijdens deze legislatuur uitgevoerd te worden.
Zoeken
Meer Nieuws
Marc Sluys | 03 nov 2024
Marc Sluys | 23 okt 2024
Marc Colpaert | 22 okt 2024
Marc Colpaert | 19 okt 2024
Marc Sluys | 11 okt 2024
Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
MARC SLUYS | 08 okt 2024
Marc Colpaert | 08 okt 2024
Marc Colpaert | 07 okt 2024
Marc Colpaert | 06 okt 2024
Marc Colpaert | 23 sep 2024
Marc Colpaert | 18 sep 2024
Marc Colpaert | 17 sep 2024
Marc Colpaert | 12 sep 2024
Marc Colpaert | 11 sep 2024
Marc Colpaert | 09 sep 2024
Marc Colpaert | 06 sep 2024
Marc Sluys | 06 dec 2023
Marc Sluys | 24 nov 2023