DILBEEK zet verbroedering met Dalton verder

C21

DILBEEK zet verbroedering met Dalton verder

Editiepajot_dilbeek_dalton_25_juli_2010_foto_jean-pierre_schoukens
Het verbroederingscomité. - Foto © Jean-Pierre Schoukens
 

De verbroedering met het Amerikaanse stadje Dalton in de staat Georgia wordt levend gehouden. Dat is het besluit na een prospectiereis van zes leden van het verbroederingscomité. De Dilbeekse delegatie peilde naar het enthousiasme bij de politieke, culturele en onderwijswereld van Dalton en kwam met een uiterst positief rapport terug naar Dilbeek. Volgend jaar, wellicht in augustus, gaat Dilbeek na tien jaar weer op bezoek bij de Daltonians. De bedoeling is dus om niet alleen te blijven verbroederen maar ook om de relaties verder uit te breiden tot studie- en zelfs handelsdoeleinden. Het verbroederingscomité mikt voor de volgende reis vooral op families met jonge kinderen, gelet op de vele interessante locaties voor jongeren.

Dalton is nog een echte verbroedering. In tegenstelling tot de andere verbroederingsgemeenten van Dilbeek, Obervellach in Oostenrijk en Fransschoek in Zuid-Afrika, slapen de Dilbekenaren bij Amerikaanse gastgezinnen. In Dalton wordt 80 % van alle vloerbekleding in de VS geproduceerd. Het stadje telt ongeveer 34.000 inwoners.
Het was van 2001 geleden dat Dilbeek Dalton nog bezocht. Sindsdien is er nog weinig animo geweest tussen beide gemeenten. Voor de verbroederingsreis dit jaar met een annex een trip naar Alaska schreven weinig deelnemers in. Vanuit Dalton kwamen ook weinig of geen signalen. Het verbroederingscomité besliste daarom een prospectiebezoek af te leggen op eigen kosten. Er werden voorbereidende contacten gelegd met Carl Bouckaert, de Vlaming die in Dalton 6.000 mensen tewerk stelt en de huidige burgemeester David Pennington.
Dr. Jef Valkeniers, zijn echtgenote Dr. Audrey van Zyl, Robert Royer, Mimi Coppens, Christiane Platteau en Joelle Philips vertrokken op 5 juli naar Dalton. Een eerste werkvergadering had daags nadien plaats in de zaal van het treinstation met burgemeester David Pennington, Brett Huske, directeur van het Dalton Area Convention &Visitors Bureau, Tyson Ross, gemeentesecretaris en Scott Chitwood, sheriff van de Whitfield County.
De delegatie bezocht verder een zeer bekend en privaat museum ‘BOOTH’ in Cartersville met Juanita, Bobbie Butler en Lou Lavigne (95j.) die vroeger allen in Dilbeek op bezoek waren. Het museum is 12.000 vierkante meter groot en indrukwekkend. Het is een geschiedkundige weergave van de Noord-Zuid oorlogen en ook de periode hiervoor met het verdrijven van de Indianen.
Nadien volgde een vergadering in het prachtig nieuw gemeentehuis met de directeur van de middelbare school en de rector professor John O. Schwenn en een paar professoren van het Dalton State College waarbij de mogelijkheden werden besproken van een eventuele uitwisseling zoals vroeger. Het College is nu erkend voor 4 jaar universitaire opleiding en er ook een internaat is bijgebouwd. Dat opent perspectieven voor de uitwisseling.
Nadien volgden nog vele politieke en economische contacten, die allen aanwezig waren op het afscheidsdiner met de gastfamilies en de eregenodigden in de Farm Country Club, het clubhuis van de golfclub, gelegen in een buitengewoon mooi domein met echte mansions van villas en zeer goed onderhouden goed onderhouden grasperken.
Op dit afscheidsmaal waren twee schepenen aanwezig, onder wie Denise Wood, die tevens directeur is voor leefmilieuproblemen bij de grootste tapijten- en vloerbedekkingsfirma van Dalton Mohawk Industries. Mohawk kocht verleden jaar nog Quick Step op. Verder waren ook aanwezig Brian Anderson, president en ceo van de Dalton Whitfield Handelskamer en Elyse Cochran,uitvoerende directrice van dezelfde handelskamer. Beiden stellen belang in de invoer van Belgische fruitbieren en chocolade naar Dalton en omgeving vanuit Dilbeek. Intussen werden reeds contacten gelegd met de brouwerij Timmermans uit Itterbeek en het pralinefabriek Valentino uit Schepdaal.
Voor een mogelijke uitwisseling van studenten met het Dalton State College werd er langs Danny Siroyt uit Sint-Ulriks-Kapelle al contact genomen met de Erasmus associatie en de VUB waar reeds Engelstalige cursussen lopen.
Geschiedenis
De verbroedering met Dalton begon in 1985 toen burgemeester Jef Valkeniers, schepen van Financiën Stefaan Platteau en OCMW-voorzitter Roger Van de Vondel naar de VS togen met de bedoeling van een verbroedering aan te gaan met een stad of dorp in het zuiden van de VS. Fort Myers in Florida was te groot en onpersoonlijk terwijl Dalton in Georgia onmiddellijk in de smaak viel. Het landelijk karakter,de grootte van het stadje (34.000 inwoners) en zeker de vestiging van de Vlaamse Beaulieu tapijtenfabrieken met een sympathieke Carl Bouckaert aan de leiding en een joviale Jimmy Young als burgemeester waren zeker bepalend voor onze keuze.
Sedertdien was Dilbeek al vier keer ginder op bezoek terwijl Dalton al drie keer naar hier kwam. Zij verbleven telkens bij burgers en dit had verschillende nog steeds durende vriendschappen tot gevolg. Zowel in Dalton als in Dilbeek werd het bezoek gevolgd door een reis ter plaatse van ongeveer 7 à 10 dagen. Zo ging Dilbeek naar Florida, Californië, Mexico en de Mid-West. Telkens ging het om een groep van 50 tot 75 deelnemers.
Aanvankelijk was er ook een delegatie van de Dilbeekse politie ginder op bezoek evenals twee studenten van het laatste jaar van de humaniora voor een gans schooljaar: Patrick Jambé en Pieter Trap die vandaag allebei in Florida wonen. Ook kwam David Davenport van ginder naar hier. Hij volgde zijn jaar echter in de Amerikaanse school in Brussel. Hij verbleef bij de voorzitter van ons verbroederingscomité Karel Annicq.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 jul 2010
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 02 mei 2025

archief