DILBEEK - Dilbeek viert halve eeuw hoefsmederij van Jean Peeters

C21

DILBEEK - Dilbeek viert halve eeuw hoefsmederij van Jean Peeters

Editiepajot_dilbeek_viering_hoefsmid_jean_peeters_steven_walravens
 

Het schepencollege heeft zaterdag de 68-jarige hoefsmid Jean Peeters samen met zijn echtgenote Annie Wijnant, zijn zoon Erwin, zijn schoondochter Virginie Heytens en zijn kleinzoon Lars ontvangen op het kasteel-gemeentehuis. Dit jaar is het precies vijftig jaar geleden dat Jean zijn eerste paard schoeide in de smidse in de Rollestraat. De opvolging is verzekerd want zoon Erwin draait intussen ook al zeventien jaar mee in de stiel en zijn schoondochter is mee in het familiebedrijf gestapt. Jean zelf denkt voorlopig nog niet aan zijn pensioen.

 
 Als straks kleinzoon Lars ook nog in het familiebedrijf zou stappen, dan zijn er vijf generaties bezig geweest in de hoefsmederij. De smidse in Itterbeek werd in 1820 opgericht. Op zijn dertiende verloor Jean zijn vader, vier jaar later zijn grootvader.
Hij bleef alleen en hield de smidse draaiende. “Op mijn achttiende kon ik naar de hoefsmederijschool in Anderlecht. Dat kon alleen als je zoon van een smid was of er werkte. In die tijd moest iedereen zijn eigen gereedschap maken, je kon dat nog niet kopen zoals nu het geval is. Grootvader is in 1904 naar die school geweest en ik in 1958. Na drie jaar, in het jaar 1961, studeerde ik af.”, vertelt Jean.
 
 In die vijftig jaar heeft Jean Peeters veel zien veranderen. “Vroeger kwamen de mensen met hun paarden naar hier, maar dat is verleden tijd. Nu gaan we bij de mensen langs om de paarden te beslagen. Het zijn nu ook allemaal hobbypaarden, terwijl het vroeger werkpaarden waren die ik besloeg. Het vervaardigen van de hoefijzers is ook veranderd. Vroeger moesten we die helemaal zelf maken, tegenwoordig kun je die ruw kopen en moet je ze gewoon nog wat bijwerken. Maar als smid moet je fier kunnen zijn op je werk en daarom besteden wij enorm veel aandacht aan de afwerking.”
Een van de herinneringen die de smid het meeste koestert, zijn de paarden van wijlen koning Boudewijn. “Hij had twee paarden uit Saoedi-Arabië gekregen, waarmee hij heeft gekweekt. In totaal had hij dan vijf paarden, die wij mochten beslagen op het domein van het Koninklijk Paleis in Laken.”De paarden zijn na de dood van koning Boudewijn verkocht ten voordele van een goed doel.
 
 In de marge van de viering kondigde burgemeester Stefaan Platteau aan dat er binnenkort een vijfde paardenmarkt komt in Dilbeek. Totnogtoe werd vier keer per jaar een paardenmarkt georganiseerd in Dilbeek.
Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jul 2008
Steven Walravens
Steven Walravens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief