DILBEEK - Peleton Parkingson van 9 tot 18 september

C21

DILBEEK - Peleton Parkingson van 9 tot 18 september

Image002
 

Geen grote wetenschappelijke doorbraak in zicht, investeren in onderzoek blijft noodzakelijk.
De ziekte van Parkinson is een van de meeste voorkomende neurodegeneratieve aandoeningen met meer dan 6 miljoen patiënten wereldwijd en 40.000 in België. In 2020 wandelde Ivo de Bisschop, voorzitter van Stop Parkinson, België rond en verzamelde 1 MIO euro om onderzoek naar parkinson te financieren. Nu doet hij dit opnieuw op de fiets.

Stop Parkinson heeft via de Michael J. Fox Foundation (de grootste non-profit organisatie wereldwijd voor de ziekte van Parkinson) al meerdere initiatieven gesteund, die op verschillende manieren bijdragen aan het beter begrijpen van de ziekte.

 

Biedt genetica en/of stamcelonderzoek de oplossing?

De door Stop Parkinson gesteunde onderzoeken geven inzicht in mogelijke aanknopingspunten voor een toekomstige behandeling. Sommige van deze onderzoeken richten zich op de genetische veranderingen die voorkomen bij de ziekte van Parkinson, zoals de onderzoeken van professor Versees, Vrije Universiteit Brussel, professor Vangheluwe, UZ Leuven en professor Cortie, Institut du Cerveau et de la Moelle époinière, Parijs. Behandelingen die op deze genen gericht zijn, kunnen mogelijk in de toekomst de ziekte afremmen. 

Het onderzoek van het bedrijf AC immune richt zich op het ontwikkelen van hersenscans (alfa-nucleïne PET scan tracers) waarmee de ziekte van Parkinson beter in kaart gebracht kan worden en die het effect van toekomstige behandelingen kan meten. 

Als laatste, richt het onderzoek van dokter Schiess (Universiteit Texas) zich op het testen van een stamcel behandeling.

Al deze projecten zijn nog lopende.

 

Medicatie en bewegen

Naast de door Stop Parkinson gesponsorde onderzoeken, gebeurt er wereldwijd nog veel wetenschappelijk onderzoek naar manieren om parkinson te kunnen genezen of het ziekteproces te kunnen afremmen. Dit zijn bijvoorbeeld onderzoeken naar medicijnen die op verschillende manieren op het ziekteproces kunnen ingrijpen. 

Maar de afgelopen jaren is ook het belang van niet-medicamenteuze therapieën duidelijker geworden. Bewegen en sporten hebben een gunstig effect op het verloop van de ziekte. Ook voeding kan hierin een rol spelen.

 

Geen grote doorbraak

Ivo de Bisschop: ”Ik kon niet bij de pakken blijven zitten, Stop Parkinson haalde al circa 1MIO euro op voor onderzoek in de laatste 5 jaar. En er verschenen recent veel hoopgevende studies, maar de grote doorbraak is er voorlopig niet. Ik wil het taboe blijven doorbreken en me blijven inzetten om onderzoek te financieren. Dat heb ik beloofd aan mijn kleinkinderen:”Opi geeft niet op.” Niet voor hen, niet voor mezelf en niet voor al die lotgenoten die hunkeren naar een betere toekomst. En dus spring ik op de fiets!”

 

Praktisch

Ivo de Bisschop fietst van 9 tot 18 september rond België met Peloton Parkinson. U kan meefietsen en/of hem steunen via: www.stopparkinson.be/peloton-parkinson/

 

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
25 aug 2022
Marc Sluys
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Marc Sluys | 12 apr 2024
Commerciële partners, advertenties en vacatures
Marc Sluys | 30 mrt 2024
Marc Sluys | 25 mrt 2024
Marc Sluys | 21 mrt 2024

archief