Containerpark GROOT-BIJGAARDEN wacht op structuurplan

C21

Containerpark GROOT-BIJGAARDEN wacht op structuurplan

Editiepajot_dilbeek_containerpark_foto_jean-pierre_schoukens
Het containerpark aan de Dansaertlaan in Groot-Bijgaarden. - Foto Jean-Pierre Schoukens.
 

Op de gemeenteraad van morgen, dinsdag, legt het schepencollege de beheersovereenkomst voor met het Agentschap Wegen en Verkeer Vlaams-Brabant om de gronden te huren onder de Ring voor de verdere exploitatie van het containerpark in de Dansaertlaan in Groot-Bijgaarden. Dilbeek moet voortaan een jaarlijkse huursom van 10.000 euro betalen voor deze site. Na deze goedkeuring is het nog wachten op de goedkeuring van het gemeentelijk structuurplan vooraleer de geplande modernisering van het containerpark effectief kan starten. Schepen van Afvalvoorkoming Georges De Vliegher overloopt even de geschiedenis van dit dossier.

Op 8 mei 1984 is er een principiële toelating gegeven door het ministerie van Openbare Werken om het terrein, gelegen aan de R. Dansaertlaan, onder het ringviaduct te Groot-Bijgaarden, ten precaire titel in aanmerking te laten komen om een containerpark op te richten. Op 18 augustus 1986 heeft het gemeentebestuur zijn goedkeuring gegeven aan het ontwerp van inplanting van het containerpark dat nu een recyclagepark is geworden.

Er bestond tot op heden geen schriftelijke overeenkomst tussen de eigenaar en het gemeentebestuur. Gezien het gemeentebestuur wenst over te gaan tot een grondige aanpak van het recyclagepark, heeft het college op 9 juli 2007 gevraagd aan het agentschap Wegen en verkeer Vlaams-Brabant om een beheersovereenkomst op lange termijn af te sluiten voor het gebruik van voormelde locatie.

Het AWV Vlaams-Brabant heeft een voorstel van beheersovereenkomst overgemaakt met volgende belangrijke bepalingen:

-           de overeenkomst wordt afgesloten voor 5 jaar en wordt stilzwijgend verlengd, maar kan ten minste 3 maanden voor de vervaldag worden opgezegd door de eigenaar voor redenen van openbaar nut.

-           de gemeente laat op eerste verzoek de eigenaar toe inspectie-, onderhouds- en herstellingswerken uit te voeren.

-           rondom elke pijler dient een verharde zone van 5 meter voorzien en vrijgehouden te worden.

In een eerste voorstel vroeg AWV Vlaams-Brabant een vergoeding van € 25 000 per jaar, een prijs die gestoeld was op een eenheidsprijs per m² die wij als bestuur niet konden aanvaarden. Het niet kunnen aanvaarden van die prijs is enerzijds ingegeven door het feit dat gedurende vele jaren het bestuur de grond gratis heeft gebruikt en er op het viaduct een KB rust waardoor de eronder liggende grond voor Stedenbouw Vlaanderen eigenlijk niet gekend is en anderzijds dat het gemeentebestuur niet kan gestraft worden voor het feit dat het een bepaalde zekerheid wil hebben voor de toekomst.

Wanneer het bestuur de uitbating van het recyclagepark wenst te optimaliseren, is het maar logisch dat er eerst gezorgd wordt voor een zekerheid van het gebruik van de grond.

Het gemeentebestuur heeft in zijn schrijven aan AWV Vlaams-Brabant van 16.02.09 gesteld dat de huurprijs niet hoger kon liggen dan € 10 000 per jaar. Op 26.03.09 heeft het agentschap Wegen en Verkeer zijn akkoord gegeven voor de uitbating tegen de jaarlijkse vergoeding van € 10 000.

Indien de gemeenteraad deze beheersovereenkomst goedkeurt, dan is er een eerste stap gezet naar de aanpak van het gemeentelijk recyclagepark. De afsluiting, toegangspoort en de elektriciteit van het recyclagepark is ondertussen al vernieuwd. Tevens bestaat er een voorontwerp van inplanting dat in grote lijnen bestaat uit twee circulatiecircuits op het terrein, zijnde voor het deel van de gratis restfractie en voor het deel van de betalende restfractie.

Het circuit voor de betalende fractie zou voorzien worden van weegbruggen die geplaatst worden op de grond zodat, indien later moet worden uitgekeken naar een andere locatie, het mogelijk is deze weegbruggen mee te nemen. Ook zou aan de weegbrug een betaalautomaat worden geplaatst. Het uitladen van de restfracties zou ook heel wat gebruiksvriendelijker worden.

Helaas moeten we dit project nog even opzij leggen omdat het gemeentelijk structuurplan eerst moet worden goedgekeurd. Het beëindigen van de procedure en het goedkeuren door de gemeenteraad van het gemeentelijk structuurplan is voorzien in het najaar van 2010. Dan pas kan de gemeentelijke Milieudienst een RUP ( ruimtelijk uitbreidingsplan) laten opmaken ( procedure neemt een tweetal jaar in beslag ) zodat het project ten vroegste in 2012 ten gronde kan worden aangepakt. Dit is natuurlijk spijtig, maar procedures moeten nu eenmaal gevolgd worden.

Delen op FacebookDelen op TwitterDelen op GoogleDelen op DeliciousDelen op DiggDelen op StumbleuponEmail ditMeer...
 
22 jun 2009
Jean-Pierre Schoukens
Jean-Pierre Schoukens
 
 
 
Terug
 

Meer Nieuws

Commerciƫle partners, advertenties en vacatures
Guido van Cauwelaert | 22 apr 2024

archief